sursa foto:  Facebook

Cea mai nepoluată localitate din România se află în „inima” țării. Oamenii din sat respiră cel mai curat aer datorită vegetației

Țara noastră are nenumărate locuri cu peisaje de basm, multe dintre acestea fiind însă puțin cunoscute. Un astfel de loc este și satul Bilbor. Așezarea transilvăneană se distinge însă și prin calitatea aerului, fiind cel mai nepoluat loc din România.

Frumusețile naturale ale țării noastre nu mai sunt un secret pentru nimeni. Peisajele de poveste se regăsesc la tot pasul, multe zone ale țării devenind atracții importante pentru turiștii din întreaga lume. Sunt însă și locuri extrem de frumoase dar care nu au fost descoperite încă de foarte multă lume. Este și cazul satului Bilbor, din județul Harghita.

(VEZI ȘI: Localitate din România care nu are primar de mai bine de doi ani! Fostul edil, concediat pentru că și-a schimbat domiciliul)

Localitatea cu cel mai curat aer din România

Bilbor este satul de reşedinţă al comunei cu acelaşi nume din judeţul Harghita, Transilvania. Pitorescul sat se află în mijlocul unei întinse păduri de conifere. Totodată este cea mai bogată așezare din judeţ în privinţa izvoarelor de apă minerală. Bilbor și-a câștigat și renumele de a fi cel mai nepoluat loc din România.

Satul Bilbor se găsește într-un peisaj montan înalt, cu păduri de conifere, specific regiunilor pre-alpine. Aici, se regăsesc în abundență bradul, molidul și laricele, dar și specii mai rare precum pinul și ienupărul. Denumirea sa este derivată din slavonul Bielbar, care înseamnă „Locul Bradului Alb”. Faptul că bradul alb definea zona echivalează cu o recunoaștere a lipsei de poluare din această zonă. Potrivit studiilor moderne, această specie de brad nu se poate dezvolta în zonele cu aer și apă poluate.

Comuna Bilbor este cea mai nordică aşezare din Judeţului Harghita. Totodată, este localitatea situată la cea mai mare altitudine din acest județ, vatra sa fiind cuprinsă între 900-1050 m altitudine. Localitatea este situată în Depresiunea Bilbor, care se află în Carpaţii Orientali. Depresiunea este închisă spre vest de Munţii Călimani, la sud de Munţii Giurgeu prin grupa nordică a acestora Munţii Borsecului şi la est de Munţii Bistriţei.

Apele minerale din Bilbor au efecte miraculoase asupra sănătății

De-a lungul anilor, izvoarele minerale din Bilbor și-au dovedit eficiența în tratarea mai multor afecțiuni. Apele cristaline care izvorăsc din adâncurile Munților Călimani se remarcă prin puritatea lor microbiologică și chimică, fiind un adevărat elixir potrivit pentru toate vârstele. Mai exact, curele balneare cu apele minerale de la Bilbor pot fi remedii excelente în tratarea și alinarea afecțiunilor gastro-intestinale, hepatice și renale. Totodată, datorită conținutului său redus de minerale, apa izvoarelor din Bilbor este indicată în regimurile alimentare hiposodice și în curele de purificare.

(NU RATA: Localitatea din România „acoperită” de noroi. În 2024, un sat din Moldova arată ca în Evul Mediu)

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare