sursa foto:  blacknews.ro

Comandantul armatei finlandeze, declarație de forță: Finlanda este gata să riposteze în cazul în care va fi atacată de Rusia

Comandantul forţelor armate finlandeze, generalul Timo Kivinen, a transmis într-un interviu că Finlanda este gata să riposteze în cazul în care va fi atacată de Rusia, scrie agerpres.ro

 

 

 

În afara arsenalului considerabil, un factor crucial este motivaţia finlandezilor de a lupta, a arătat generalul.

Finlanda are o graniţă de 1300 km cu Rusia şi a purtat două războaie cu această ţară în deceniul 1940, când au căzut peste 100.000 de finlandezi şi s-a pierdut o zecime din teritoriu. Neutră până acum, republica nordică este în prezent candidată la NATO, în contextul îngrijorării faţă de pericolul unei invazii ruse similare celei din Ucraina.

Guvernele postbelice de la Helsinki au menţinut un nivel ridicat de pregătire militară. „Ne-am dezvoltat sistematic apărarea militară exact pentru acest tip de război (cel din Ucraina – n. red.) cu utilizarea masivă a puterii de foc, a forţelor blindate şi a celor aeriene”, a explicat Kivinen.

El a adăugat că pentru Rusia „Ucraina a fost greu de înghiţit, şi la fel ar fi şi Finlanda”.

La o populaţie de 5,5 milioane, Finlanda dispune de efective militare de 280.000 şi de 870.000 de rezervişti instruiţi. Serviciul militar este în continuare obligatoriu pentru bărbaţi, deşi multe state occidentale au renunţat la acest sistem după sfârşitul Războiului Rece.

Finlandezii mai contează şi pe una din cele mai puternice artilerii din Europa şi pe rachete de croazieră cu raze de acţiune de până la 370 fde kilometri.

Cheltuielile pentru apărare reprezintă 2% din PIB, peste nivelul din multe ţări membre NATO, transmite AGERPRES

 

 

 

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare