Crama Apogeum și arta de a face vinul zeilor

E o zi ploioasă de miercuri. Mă uit la ceas și observ că o să întârzii… Iar! Trebuie să ajung la Piața Victoriei, acolo unde mă așteaptă colega Adelina Boboc (n.m. – care m-a și invitat de altfel), de la Vinul.ro, alături de alți jurnaliști și cunoscători ai vinului. Mergem la Crama APOGEUM, al cărui proprietar este Virgil Mândru, omul care deține brandul Tohani și care a pus bazele, împreună cu alți asociați, proiectului Valahorum.

În cele din urmă, ajung, urc în microbuz, iar, la scurt timp, acesta pornește. Închid ochii pentru o secundă și mă trezesc la cramă. Domeniul este fascinant. I-a aparținut Principelui Nicolae, fiul Regelui Întregitor Ferdinand I și al Reginei Maria și fratele mai mic al lui Carol al II-lea.

Proprietarul cramei, Virgil Mândru, ne povestește că a restaurat de la zero construcția, ea fiind lăsată în paragină de comuniști. La ora actuală, Casa Regală nu mai are niciun drept asupra domeniului, aceasta primind o bucată de vie, însă, de la Mândru.

Doritorii pot dormi la Apogeum, contra cost

Din porți vechi au fost făcute mese

APOGEUM este proiectul de suflet al lui Virgil Mândru, iar vinul cu același nume, pe care îl realizează împreună cu oenologul Daniel Dorneanu, este făcut de dragul artei, fiindcă nu-i aduce cine știe ce câștiguri, ne mărturisește proprietarul Tohani.

Am fost întâmpinați cu un vin spumant roze. Iar după un scurt tur al încăperilor, am fost așezați la masă, unde ne-au fost aduse, pe lângă mâncarea delicioasă, pentru început, Busuioacă Rose și Fetească Neagră, ambele realizate sub brandul Valahorum.

Apoi, și-a făcut „intrarea” vedeta evenimentului: vinul Apogeum – o Fetească Neagră. Ne-au fost turnate în pahare Apogeum 2015, care se găsește deja pe piață, și Apogeum 2016, un vin care o să apară în 2020, în comerț.

Primul, cel din 2015, este un vin așezat, blând, ajuns la maturitate. Apogeum 2016 este încă „nărăvaș”, crud, mai parfumat, cu un buchet mai bogat și care mai are nevoie de timp să se maturizeze. Ce să mai… un adevărat rai pentru papilele gustative.

Cum era destul de târziu, ne-am ridicat de la masă și ne-am deplasat la locul unde se păstrează amforele și se produce vinul Apogeum.

Aici am servit din producția pe 2019, care, deși nu și-a definitivat mirosul, are un gust plăcut, intens și o culoare puternică.

Cu ocazia acestei vizite, am aflat că boasca nu se lasă deasupra mustului, ci trebuie să stea la mijlocul amforei. Practic, trebuie să fie păstrată la mijlocul licorii.

Vinul Apogeum este produs în amfore de ceramică, după metode păstrate din vremea în care zeii coborau printre oameni și-și luau porția de vin. Direct din amforă. Acum, însă, nici zeii nu se pot apropia de Crama Apogeum. Motivul? „Cerberul” Viorel, cel fără de care nu se face nicio mișcare la cramă. Cum arată Viorel? Ei bine, ca să aflați asta, trebuie să mergeți la cramă.

 

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare