studenti

sursa foto:  Bugetul.ro, Pexels,

Credite în regim special pentru studenții din România. Care este suma maximă pe care o pot obține

Ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero, vine cu vești bune pentru studenții și familiile tinere. 

Potrivit ministrului Natalia Intotero, sumele împrumutate pot ajunge până la 150.000 lei. Ambele programe se vor lansa săptămâna viitoare, dobânda fiind subvenționată 100% de minister. Posibilitatea rambursării acestor bani în termen de maxim 10 ani, practic vârsta acestora până în 40 de ani.

„Pentru programul Student Invest, suma este de 15.000 euro. Ambele programe că se vor lansa la începutul săptămânii viitoare. Deci toate speculațiile de până acum – că s-au lansat, că băncile au finalizat acești bani – nu sunt adevărate. Ambele programe se vor lansa săptămâna viitoare, deci vor putea să aplice toți cei care doresc. 15.000 de euro pentru studenți, dobânda subvenționată este 100% de minister.

Posibilitatea rambursării acestor bani în termen de maxim 10 ani, practic vârsta acestora până în 40 de ani. Toți cei care doresc să aplice trebuie să facă dovada că urmează cursurile unei facultăți sau studii postuniversitare sau doctorat. O altă condiţie pe care trebuie să o îndeplinească este aceea că trebuie să urmeze cursurile aici, la noi în țară, în România, și să aibă vârsta până în 40 de ani”, a explicat ministrul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse, Natalia Intotero la Antena 3 CNN.

Citește și: Vești bune pentru tineri și studenți! Ministerul Familiei pune la bătaie 3 milioane de lei!

Regulile de acordare a banilor prin Family Start și Student Invest se schimbă

Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse a emis un ordin prin care a modificat regulile de finanțare în programele StudentInvest și FamilyStart. Modificările includ reducerea numărului maxim de potențiali beneficiari pentru programul StudentInvest, în timp ce programul FamilyStart va putea avea un număr mai mare de beneficiari în acest an. Potrivit documentului, calificarea pentru finanțare este condiționată de deținerea cetățeniei române și de domiciliul pe teritoriul României.

Documentul stabilește limitele de garantare pentru cele două programe, plafonul fiind fixat la 250 de milioane de lei pentru fiecare dintre acestea. De asemenea, precizează numărul de beneficiari pentru acest an. Astfel, conform noilor reglementări, programul StudentInvest va avea un număr maxim de 5.556 de beneficiari, în scădere față de 6.300, în timp ce programul FamilyStart va putea avea cel mult 4.375 de beneficiari, comparativ cu 4.200 câți erau în anul precedent. Conform ordinului emis, doar persoanele fizice care dețin cetățenia română și au domiciliul în România se pot califica pentru aceste programe.

Cele două programe sunt reglementate prin OUG 95/2022:

StudentInvest

  • vârsta beneficiarilor eligibili – între 18 și 40 de ani, cuprinși în instituțiile de învățământ superior din România;
  • valoarea maximă a creditului – 75.000 lei.

FamilyStart

  • vârsta beneficiarilor eligibili – între 18 și 45 de ani, care își întemeiază o familie și/ sau persoanele care formează o familie, dintre care cel puțin unul dintre beneficiari se încadrează în criteriul de vârstă;
  • valoarea maximă a creditului – 150.000 de lei;
  • plafonul de venituri ce permite participarea în program – venitul net pe membru de familie este de până la 6.000 lei, respectiv de până la 7.500 lei pentru familiile monoparentale

Vezi și: CEC Bank a acordat credite în cadrul programelor guvernamentale FamilyStart și StudentInvest în valoare de peste 100 milioane de lei

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare