sursa foto:  nytimes.com

Cristian Diaconescu, fost ministru de Externe: ‘Interacțiunea la nivel global este esențială pentru China. Asocierea cu Federația Rusă în ceea ce privește criza ucraineană s-a făcut pe un palier echilibrat, China nevrând să fie, pe de altă parte, o pagubă colaterală în ceea ce privește regimul de sancțiuni al occidentalilor’

Interacțiunea la nivel global este esențială pentru China, a explicat Cristian Diaconescu, fost șef al diplomației române, pe B1 TV,  unde a vorbit despre tensiunile dintre SUA și China în ceea ce privește Taiwanul.

Fostul ministru român a atras atenția că, în viziunea Chinei, Taiwanul este „parte inalienabilă a teritoriului chinez”.

„O singură țară, două popoare” – și în alte zone s-a mai stabilit acest tip de atitudine. Nu reprezintă un subiect de drept internațional nici din punct de vedere al Statelor Unite, pentru că nu a fost recunoscută formal (…). În zonă nu au desfășurate americanii forțe militare semnificative – cum, de exemplu, se întâmplă în Coreea de Sud, unde au staționate forțe militare și unde amenințarea dinspre Coreea de Nord este monitorizată de americani 7 cu 24, deci practic în timp real”, spune Cristian Diaconescu.

„Pe de altă parte, sigur, în momentul în care au apărut turbulențe în Taiwan, China s-a ferit la rândul său să intervină direct. Au avut tot felul de gesturi care presupuneau o presiune, o presiune cât se poate de serioasă, dar fără a debarca pur și simplu în Taiwan. Fiecare încearcă să țină un anumit tip de proporționalitate în legătură cu relația cu această insulă” a adăugat el.

Întrebat dacă nu cumva există și o dimensiune pragmatică în interesul SUA pentru apărarea Taiwanului, fiind vorba despre o zonă a lumii cu rol de lider în producția de microcipuri, Cristian Diaconescu a afirmat:

„A-l apăra, da, într-o limită a intereselor economice foarte serioasă, dar în egală măsură China este prezentă prin acest soft power, de la administrarea Portului Pireu, până la competiția inclusiv cu rușii în Marea Mediterană pentru porturile italiene sau la construcția barajelor din Africa Centrală, unde cooperează cu francezii”.

„Ei sunt multivalenți din această perspectivă, sunt, evident, principalul creditor al Statelor Unite, după cum se știe, în ceea ce privește titlurile de stat emise de americani, deci au în acest moment interese de a nu-și pune în pericol această dispersie la nivel internațional în special la investiții economice, pentru că din punct de vedere militar, sigur, Marea Chinei de Sud… și cam atât, nu pot competiționa naval, sau aerian nu mai vorbesc, cu Statele Unite, nu, sub nicio formă”, a continuat Cristian Diaconescu.

„Interacțiunea la nivel global este esențială pentru China. Practic, asocierea cu Federația Rusă în ceea ce privește criza ucraineană s-a făcut pe un palier echilibrat, China nevrând să fie, pe de altă parte, o pagubă colaterală în ceea ce privește regimul de sancțiuni al occidentalilor. Dacă nu mai merge tehnologia din Germania în Federația Rusă, păi să meargă în China, niciun fel de problemă”, a mai spus fostul ministru, conform b1tv.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare