sursa foto:  realitatea.net

CTP, ieșire necontrolată la adresa lui ÎPS Teodosie: ‘Această dihanie are o atitudine față de femeie de care un membru ISIS ar fi foarte mândru și ar aplauda-o’

Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat, la emisiunea „Cap Limpede” de la Digi24, declarațiile pe care Înalt Prea Sfinţitul Teodosie le-a făcut despre femei, precizând  că motivul pentru care femeia nu are roluri importante în biserică ține de „condiția slăbiciunilor sale”.

Cristian Tudor Popescu: Blaise Pascal, altfel un mare credincios și, în același timp, una dintre cele mai strălucite inteligențe ale omenirii, matematician, fizician de geniu, dar un mare credincios, vorbea despre persoanele îmbrăcate în astfel de veșminte, fie că sunt preoți, mă rog, episcopi, cardinali, regi, nobili, care poartă veșminte care îi deosebesc de restul muritorilor și apar numai însoțiți de un protocol, de un alai, de un convoi, de tot felul de persoane care le arată în jur, gardă, le arată un mare respect, se uită la ei ca la niște supraoameni, și îmbrăcați așa. Și de aici, spune Blaise Pascal, de aici apare convingerea unor simpli cetățeni că oamenii aceia sunt deosebiți de ei, că au ceva în ei divin, că un rege nu poate fi ca toți ceilalți, că un episcop nu poate fi ca toți ceilalți, trebuie să fie ceva suprauman, divin în el. De ce? Din pricina acestui montaj, acestei scenografii în care evoluează inși ca ăsta.

În spatele acestor haine, știți că individul a apărut la un moment dat cu o hlamidă de rege, de peste 2 metri și jumătate, roșu cu alb, pe care o târa cu coadă în spate, când l-am comparat, acum vreo 3 ani, cu Freddie Mercury pe scenă. În spatele acestor veșminte prețioase se ascunde în cazul de față, sau nu se ascunde, e acolo, nici măcar nu se ascunde, ni se expune, se află un sac cu rahat. Dumneavoastră nu-i spuneți „Înaltpreasfinția Sa”, cu toate că sunteți credincios, îi spuneți „domnul”. Eu spun că este un sac cu rahat.

Tot ce a făcut acest individ, pentru că asta este o încununare ce spune acum despre femei, despre femeie, insul ăsta, nu mai amintesc, am discutat aici, în emisiune, cine este specimenul. Nu știu ce aș mai putea să spun despre această dihanie, care este îmbrăcată în odăjdii și care, în felul ăsta, impresionează pe oamenii mai slabi de minte. Mai grav este altceva. Știți a ce seamănă ce a spus insul ăsta? A ISIS. Asta este atitudine față de femeie de care un membru ISIS ar fi foarte mândru și ar aplauda-o. Deci femeia este o păcătoasă prin simpla ei existență, ea este păcătoasă din naștere. Atenție! Din naștere. Simpla venire pe lume a unei femei…

Vă spuneam aici, într-o emisiune, vorbeam despre tații care se întristau când li se năștea o fată, de fetele care erau ucise în anumite societăți primitive și feudale, erau ucise pentru că nu erau băieți. V-am vorbit de atitudinea față de femeie și atitudinea acestui ins nu se rezumă la femeie, e vorba și de alți oameni, de pildă de catolici, tot creștini. Sunt 3, 4 lucruri minore care fac diferență între doctrina catolică și cea ortodoxă, sunt creștini. Ce spune insul ăsta: „Să nu calci cumva într-o biserică catolică, că e mare păcat”, conform cu digi24.ro 

Arhiepiscopul Tomisului susține că femeia se face vinovată de păcat și că, „dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri”. 

Nu este discriminare, este vorba de statutul bărbatului şi al femeii. Sigur că nicio femeie nu poate fi preot şi atunci e discriminare? De ce? Pentru că aceasta este condiţia ei. Ea nu poate fi perpetuu într-o rugăciune, pentru că are condiţia slăbiciunilor sale. Cum să fie discriminare? Aceasta este femeia.

Ea a început păcatul. Dacă nu păcătuia, nu ar fi născut în dureri, a declarat IPS Teodosie.

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare