sursa foto:  playtech.ro

Cu cât vor crește facturile românilor la energie. Expert în energie: ‘Ar putea să fie până în 5%. Aceste tarife sunt diferențiate’

Vești proaste pentru Români! Noi creșteri de preț la energie ar putea avea loc începând cu data de 1 Aprilie. Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) are în plan creşterea tarifelor de distribuţie a energiei electrice, după ce guvernul a amânat o ordonanţă prin care limita preţurile.

 

Expertul în energie Dumitru Chisăliță a explicat că creșterile de preț se vor regăsi în special în factura la gaze naturale.

Nu ANRE este cel care dă undă verde creșterii acestor tarife, ci Legea 357/2022 care spune că începând cu 1 aprilie 2023 trebuie să se recupereze toate costurile care au fost amânate pentru anul 2021 și anul 2022. ANRE pune în aplicare ceea ce Legea practic a stabilit în acest considerent. Aceste tarife sunt diferențiate.

Avem undeva la 38 de operatori de distribuție, un operator de transport gaze naturale, sunt 5 operatori de distribuție energie electrică și un operator de transport energie electrică, fiecare având creșteri diferite de la 6-7% până la 20%.

Aceste tarife care vor fi pe transport și distribuție vor influența și prețul final”

Aceste tarife care vor fi pe transport și distribuție vor influența și prețul final. Dacă la energie electrică, acest preț nu va fi sesizat de către consumator pentru că prețurile sunt plafonate, la gaze naturale unde prețurile sunt sub prețurile plafonate acolo practic se va vedea acea creștere de preț care va fi sub prețul plafonat dar care va putea să existe. Potențialele creșteri față de luna februarie ar putea să fie până în 5%.”, conform b1tv.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare