Cum a evoluat piața asigurărilor în acest an? ASF prezintă rezultatele înregistrate în primul trimestru din 2023

Indemnizațiile Brute Plătite (IBP) de către societățile de asigurare, autorizate și reglementate în România, au marcat o creștere substanțială în primul trimestru al anului, concomitent cu o creștere moderată a Primelor Brute Subscrise (PBS) și cu scăderea substanțială a cheltuielilor de administrare și achiziție pentru cea mai importantă clasă de asigurări generale – A 10 (RCA și CMR), se arată în Raportul privind evoluția pieței asigurărilor în primul trimestru al anului 2023, precizează Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

Conform ASF, IBP aferente asigurărilor generale au atins 1.785.206.329 lei, în creștere cu 22,6% față de perioada similară a anului trecut, în timp ce Indemnizațiile Brute Plătite pentru asigurările de viață au crescut cu 7,8%.

În același timp, Primele Brute Subscrise pentru asigurări generale au crescut cu 2,3%, până la 3,95 miliarde de lei, iar cele aferente asigurărilor de viață au atins 794 de milioane de lei, în creștere cu 0,6%.

În perioada analizată, rata daunei combinată pentru cele mai importante clase de asigurări generale, A3 (CASCO) și A10, s-a menținut peste 100%. În cazul clasei A10, rata combinată a fost de 102,46%, iar în cazul clasei A3 de 103%.

Pentru clasa A10 este remarcabilă scăderea cu peste 10 puncte procentuale a cheltuielilor de administrare și achiziție, de la 37,7% la 27,04%.

Sinteza Raportului privind evoluția pieței asigurărilor în primul trimestru al acestui an poate fi regăsită AICI      

Raportul complet al evoluției pieței asigurărilor în primele trei luni ale anului 2023 poate fi consultat AICI.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare