SRI

sursa foto:  digi24.ro

Cum apără Academia SRI pe unul dintre cei mai importanți procurori din țară. Este acuzat de plagiat masiv în teza de doctorat

Bogdan Licu, Prim-adjunct al Procurorului General al României, este acuzat de plagiat masiv în teza de doctorat.

Consiliul Naţional de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU), Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul” și Ministerul Educației se contrazic atunci când răspund la întrebarea dacă verificarea tezei lui Bogdan Licu, procurorul general adjunct al României, este suspendată sau nu. Timpul trece însă, iar ANIMV nu trimite documentele la verificare pentru că există un proces.

În plus, în timpul corespondenței a două dintre instituțiile de mai sus, titlul tezei lui Licu a fost scris complet greșit, motiv de eroare materială ce putea duce la o tergiversare și mai lungă a analizei, conform celor de la G4Media.ro

Unul dintre cei mai puternici procurori din România beneficiază de un șir de decizii suspecte luate de instituții abilitate să discearnă dacă a plagiat sau nu în teza de doctorat.

În luna mai cei de la G4Media.ro au scris că analiza lucrării este suspendată, fiind invocată derularea unui proces aflat pe rolul Înaltei Curți de Casație și Justiție, dosar în care Licu cere să i se aprobe renunțarea la titlu. Informația legată de suspendare fusese furnizată de coordonatorul Secretariatului Tehnic al CNATDCU, Ion Ciucă, pe data de 12 mai. În mail-ul lui Ciucă către G4Media, în cc, fuseseră trecuți doi dintre șefii CNATDCU, Ioan Aurel Pop și Horia Iovu, iar aceștia nu au avut nimic de obiectat.

Ulterior, Ministerul Educației, cel care are în coordonare CNATDCU, ne-a răspuns că analiza în cazul Licu continuă, în acest sens fiind precizat faptul că, pe 1 aprilie 2020, Consiliul General al instituției a cerut documente de la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul”, instituția de învățământ superior unde acesta și-a susținut teza în 2011. În final, Ministerul a transmis că versiunea suspendării din materialul G4Media ”nu se susține în realitate”. Asta, deși un angajat al său o afirmase într-un mail oficial, iar șefii acestuia nu o infirmaseră.

Scurt intermezzo: la aproape o săptămână după acel 1 aprilie, pe 6 aprilie, cererea CNATDCU a plecat spre Academia Națională de Informații.

Adresa cuprindea o greșeală mare: în realitate, titlul lucrării lui Licu nu a fost ”Controlul parlamentar asupra Serviciului Român de Informații”, cum era scris acolo, ci ”Corupția – risc major la adresa securității naționale”.

 

De-abia pe 25 mai, cineva de la CNATDCU a observat greșeala, rezoluția din 1 aprilie a fost abrogată și a fost întocmită alta, cu titlul corect.

Între timp, adresa cu titlul greșit ajunsese de mult la Academia Națională de Informații. Cum deseori la instituțiile de stat existența unor erori materiale în corespondența oficială este prilej de nulitate și transmitere de răspuns fără informațiile solicitate/cerere de revenire, am întrebat la Academie dacă au primit adresa greșită și dacă s-a răspuns/s-au cerut detalii/îndreptarea titlului.

Academia a transmis, zilele trecute, că a identificat eroarea, dar că nu a trimis la CNATDCU documentele lipsă, deoarece există procesul de pe rolul Înaltei Curți de care făcuse precizare și Ciucă.

Fără documentele de la Academie, verificarea tezei la CNATDCU nu poate continua.

Ne-am adresat din nou Ministerului Educației pentru a comenta refuzul Academiei, dar nu am primit un răspuns până la ora redactării acestui articol. Anterior, ceruserăm explicații și pentru informația trimisă de Ion Ciucă, dar tot nu am primit replică.

Verificarea tezei de doctorat a actualului procuror general adjunct se prelungește cu anii. Dezvăluirea faptului că Licu a plagiat în teza susținută la Academia subordonată Serviciului Român de Informații (SRI) a fost făcută în 2015 de jurnalista Emilia Șercan, la acea dată procurorul ocupând același post nr. 2 în Ministerul Public.

Citește și:

Mega-lovitură! Contracte cu dedicație pentru ‘băieții deștepți’ din PNL

Mare atenție, șoferi! Lipsa acestui document vă poate aduce amenzi de mii de lei

Salarii mai mari doar pentru’șmecheri’! Cine sunt cei care vor încasa mai mulți bani

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare