sursa foto:  viva.ro

Cum va arăta România sub valul patru al pandemiei de Covid-19. Raed Arafat: ‘Daca va creste, avem masuri luate’

Medicul Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, a declarat că autoritățile din România sunt pregătite pentru valul patru al pandemie de coronavirus.

 

Întrebat dacă România este pregătită pentru un număr de 1.000-1.500 de pacienți COVID-19 la Terapie Intensivă în toamnă, Raed Arafat a explicat că, de la numărul actual de până în 50 de bolnavi, spitalele se vor mobiliza pentru un număr de maximum 1.600 de paturi.

 

„Avem un procent, da, nu e mare, ca in restul tarilor, care e vaccinat, mai ales in zonele urbane. E un lucru pozitiv. O parte din populatie a trecut prin boala. Sunt doua posibilități: sa creasca numărul de cazuri, dar nu impact serios pe ATI, si limitat, decat cel care a fost acum cateva luni.

Și altă posibililtate: să avem impact din cauza procentului mic de vaccinati, ca in Marea Britanie, impact si mortalitatea scazute. La 10 milioane de persoane, la o incidenta de 33, dupa vaccinare, la valul acesta, mortalitatea de la 35 a scazut la 3,5. Clar, asta e diferenta. Daca va creste, avem masuri luate. Se fac studii de prognoza daca indicele e sub 1 , peste 1…”, a anunțat Raed Arafat.

Despre numărul paturilor pentru pacienții COVID-19, șeful DSU dă asigurări că autoritățile se vor mobiliza pentru a avea numărul de paturi potrivit în perspectiva valului 4 de coronavirus.

„La acest moment, la 40-50 de pacienti in ATI, când am avut peste 1.000, capacitate de absorbitie exista, s-au trimis ventialtoare noi. (…) Acum, paturile la ATI, marea parte, s-au intors la cazurile non-COVID. În secunda in care creste numărul cazurilor, poate nu ca in valul din decembrie…, ne putem intoarce la cele 1.500-1.600 de paturi de COVID, cu detasari, relocari personal, cu tot ce am facut. Aici sunt cele 1.600 de locuri.

Am semnat 12 ordine de relocare, sa mearga medici infectionisti, de urgenta, a fost un mecanism intreg. Tot mecanismul e acum mai jos ca alerta, dar oricand poate fi ridicat si cu reintroducerea numărului de paturi”, a mai spus Raed Arafat.

„Acum suntem la peste 40 (de pacienți – n.red.), ieri erau 48. La orice semnal peste această cifra, de creștere, Ministerul Sănătății va trebui să solicite spitalelor care au revenit la non-COVID sa revina la COVID, începând cu spitalele infecțioase”, a conchis Arafat, conform realitatea.net.

Vezi și:

Raed Arafat se arată dispus să renunțe oricând la șefia DSU: ‘Nu e nimeni de neînlocuit’

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare