sursa foto:  gandul.ro

Curtea de Conturi intervine în scandalul momentului și trimite dosarul la DNA. Raed Arafat, Cornelia Nagy și generalul Dan Paul Iamandi sunt menționați

Un scandal de proporții stă să izbucnească în spațiul public din pricina echipamentelor medicale plătite unor firme străine care nu au mai ajuns în România, patru milioane de euro au fost pierduți pe mâna secretarului de stat: s-au plătit în avans echipamente nelivrate.

Curtea de Conturi a României (CCR) îi acuză pe oamenii secretarului de stat Raed Arafat de abuz în serviciu pentru că au girat o fraudă de 2,5 milioane dolari.

Banii au fost plătiți unei firme din Coreea de Sud care și-a luat angajamentul că va livra 400 de ventilatoare mecanice. Marfa nu a mai ajuns, iar dosarul a fost trimis de CCR la DNA.

Principalii vinovați arătați cu degetul de Curtea de Conturi sunt: Raed Arafat, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne și șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Cornelia Nagy, șefa Oficiului Național pentru Achiziții Centralizate, și generalul Paul Iamandi, șeful Inspectoratului General pentru Situații de Urgență.

Dar aceasta nu este singura afacere controversată aprobată de Raed Arafat. O altă firmă înregistrată în Elveția a dispărut cu aproape două milioane de euro, bani publici plătiți pentru livrarea a 250 de ventilatoare mecanice. Nici de această dată România nu a primit ventilatoarele plătite în avans.

Secretarul de stat Raed Arafat controlează toate achizițiile publice pentru echipamente medicale făcute de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate.

El solicită ce și cât să se cumpere, ONAC face documentația pentru contractele cadru, apoi contractele subsecvente sunt semnate de Departamentul pentru Situații de Urgență iar Inspectoratul General pentru Situații de Urgență plătește comanda lui Arafat.

Așa s-a întâmplat și pe 10 aprilie 2020: ONAC, sub conducerea Corneliei Nagy, a încheiat un acord cadru pentru achiziția a 400 de ventilatoare de la firma Medi Consulting, din Coreea de Sud.

PIONI Cornelia Nagy (ONAC) și generalul Iamandi (IGSU) nu i-au ieșit din cuvânt lui Raed Arafat

Acordul cadru prevedea ca cele 400 de ventilatoare să fie livrate în patru loturi, în perioada 17 aprilie – 8 mai 2020 și acordarea unui avans de până la 30% din valoarea fiecărui lot.

Dar Cornelia Nagy nu a inclus în acordul cadru nicio clauză care să prevadă solicitarea unui instrument de garantare emis în condițiile legii de o societate bancară sau de asigurări pentru avansul de 30%.

IGSU a plătit în avans 11 milioane de lei

Ulterior s-a semnat contractul subsecvent nr.116229 din 27 aprilie 2020, între Departamentul pentru Situații de Urgență, condus de Raed Arafat, și firma coreeană Medi Consulting.

Conform acestui contract subsecvent, firma coreeană se obliga să livreze 200 de ventilatoare mecanice cu termen de livrare în data de 13.05.2020 (100 buc.) și data de 28.05.2020 (100 buc.).

După ce s-a negociat contractul, Raed Arafat a solicitat Inspectoratului pentru
Situații de Urgență, condus de general Dan Paul Iamandi, să plătească avansul de 30%. Adică 10.931.000 lei (aproximativ 2.451.000 USD), bani plătiți în data de 28 aprilie 2020.

Curtea de Conturi a constatat că, până la sfârșitul lunii iunie a.c., nu a fost realizată nicio livrare.

Mai mult, nu au fost calculate penalități de întârziere conform contractului, autoritatea contractantă acceptând în ultima zi de valabilitate a contractului subsecvent, respectiv 15.06.2020, cazul de forță majoră invocată de MEDI Consulting în baza certificatului prezentat la acea dată.

În urma controlului declanșat de Curtea de Conturi la cererea Parlamentului României, IGSU a decis să rezilieze contractul subsecvent pe 15 iunie 2020. Dar IGSU nu a executat garanția de bună execuție de 0,5% din valoarea contractului subsecvent, respectiv suma de 40.800 USD privind nerespectarea clauzelor contractuale.

Curtea de Conturi a reținut că, „potrivit prevederilor contractuale, IGSU a fost obligat să nu încheie cu alt operator economic, pe durata acordului-cadru, un alt acord-cadru având ca obiect achiziționarea produselor care fac obiectul acordului-cadru pentru satisfacerea aceleiași necesități care a dus la organizarea procedurii de negociere fără publicare, respectiv pentru cantitatea prevăzută de maxim 400 de ventilatoare medicale”.

Așa a rămas IGSU fără aproximativ 2,5 milioane dolari americani.

În acest context, Curtea de Conturi îi acuză pe oamenii lui Arafat de abuz în serviciu. Dosarul a fost predat procurorilor DNA prin adresa nr. 41257 din data de 16 septembrie 2020.

Țeapă elvețiană: 1,935 milioane de euro, pe același model, ONAC a semnat un acord cadru cu firma elvețiană GSC Consulting and Management AG pentru furnizarea a 250 de ventilatoare medicale AEONMED VG70.

Primul contract subsecvent, în valoare de 6,45 milioane euro, s-a semnat pentru 150 de ventilatoare.

Conform contractului, IGSU a plătit un avans de 1,935 milioane euro firmei elvețiene, deși aceasta nu a depus nici măcar garanția de bună execuție în cuantum de 32.250 euro. Culmea, nici ventilatoarele elvețiene nu au mai ajuns.

Jaful în stil elvețian a fost descris de inspectorii Curții de Conturi: „autoritatea contractantă a recurs la exercițiul coercitiv al puterii judecătorești în vederea recuperării avansului plătit și al prejudiciului suferit având în vedere că furnizorul nu a mai răspuns solicitărilor pe nicio cale (e-mail, telefon, fax)”.

Claudia Nagy a discriminat operatorii economici

Newsweek România a atras atenția în repetate rânduri asupra achizițiilor controversate efectuate de ONAC, sub conducerea Corneliei Nagy.

La rândul ei, Curtea de Conturi atrage atenția că ONAC nu a implementat un tratament unitar tuturor operatorilor economici care au participat la procedurile de atribuire a acordurilor-cadru în perioada stării de urgență.

„Ceea ce a condus la nerespectarea, în toate cazurile, a principiilor tratamentului egal și al nediscriminării.

Consecințele acestui mod de lucru s-au resimțit în derularea ulterioară a contractelor subsecvente, la nivelul IGSU, când au existat întârzieri în livrarea cantităților asumate de furnizori (măști, combinezoane), prin invocarea clauzei de forță majoră sau produse nelivrate până la termenul limită (ventilatoare, izolete), fără a se stabili și încasa penalități de întârziere”, acuză Curtea de Conturi, informează newsweek.ro

Citește și:

SURSE Lovitură pentru bugetari! Guvernul Orban ar pregăti tăieri de salarii

Mesaj devastator al unui avocat, după închiderea restaurantelor: Vă gândiți câte familii ați distrus cu deciziile voastre?

Anunț îngrijorător! Toți românii vor avea de suferit

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare