Date de ultim moment! Eurostat: ‘Vânzările cu amănuntul au înregistrat o scădere similară în România și zona euro, în luna iulie’

Potrivit ultimelor date publicate miercuri de Eurostat, vânzările cu amănuntul în Uniunea Europeană şi zona euro au scăzut în luna iulie, în principal din cauza diminuării vânzărilor de carburanţi, iar România se numără printre statele membre unde vânzările cu amănuntul au scăzut de la o luna la alta, dar au crescut în ritm anual.

 

Conform acestor date, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,2% în zona euro şi cu 0,3% în Uniunea Europeană, în luna iulie 2023 comparativ cu luna iunie. Cele mai importante reduceri ale vânzărilor cu amănuntul au fost înregistrate în Danemarca şi Irlanda (ambele cu minus 2,3%), Ţările de Jos (minus 1,4%) şi Luxemburg (minus 1,3%). În cazul României, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 0,2% de la o lună la alta.

Eurostat subliniază că, în luna iulie comparativ cu iunie, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate de scăderea, cu 1,1%, a vânzărilor de carburanţi, în timp ce vânzările de produse alimentare, băuturi şi ţigări non-alimentare au crescut cu 0,2%, iar vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 0,6%.

În ritm anual, iulie 2023 comparativ cu iulie 2022, vânzările cu amănuntul au scăzut cu 1% în zona euro şi cu 1,2% în Uniunea Europeană. România, cu un avans de 0,9%, se numără printre ţările membre unde vânzările cu amănuntul au crescut. Cele mai mari creşteri ale vânzărilor cu amănuntul au fost înregistrate în Spania (8,6%), Cipru (8%) şi Luxemburg (6,9%).

Şi în ritm anual, vânzările cu amănuntul în UE au fost influenţate tot de scăderea, cu 3,9%, a vânzărilor de carburanţi, precum şi de diminuarea cu 2,4% a vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi ţigări. În schimb, vânzările de produse non-alimentare au crescut cu 0,7%.

Analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau ca vânzările cu amănuntul în zona euro să înregistreze o scădere de 0,1% în luna aprilie comparativ cu martie şi o scădere de 1,2% în ritm anual.

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică (INS) a informat anterior că volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), în serie brută, a crescut, pe ansamblu, cu 5,7%, în iulie 2023, comparativ cu luna precedentă. Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a scăzut, pe ansamblu, cu 0,3%.

De asemenea, comparativ cu aceeaşi lună din 2022, în iulie 2023 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 0,7%. Ca serie ajustată, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 1,2%, conform agerpres.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare