sursa foto:  INQUAM Photos/Daniel Stoenciu

De ce nu a fost ascultată comanda lui Klaus Iohannis, de a fi majorate pensiile cu 15%? Premierul Nicolae Ciucă, răspuns pe acest subiect

Președintele României, Klaus Iohannis, a vorbit, în luna octombrie, de o majorare a pensiilor cu 15%. Liderii Coaliției au decis ieri ca pensiile să crească, însă, cu doar 12,5%.

Întrebat marți de ce nu au fost crescute pensiile cu 15%, premierul Nicolae Ciucă a declarat că, având pe masă cifrele necesare, s-a luat decizia în Coaliția PNL-PSD-UMDR ca punctul de pensie să fie majorat cu 12,5%.

„Aseară am avut o ședință foarte bună în Coaliție, o ședință în care am luat o decizie pentru cetățenii români.

Așa cum am spus și am susținut de fiecare dată, nu luăm decizii pentru electoratul PNL, sau electoratul PSD, sau alt electorat, la Guvern luăm decizii pentru cetățenii români.

Și, sigur, s-au vehiculat mai multe cifre, cifrele acelea au fost discutate din punct de vedere al abordării tehnice. Era foarte clar că orice decizie luăm ea trebuie să fie în primul rând legală, trebuie să fie sustenabilă și trebuie să fie dezirabilă.

Procentul de 15%, anvelopa, am vorbit cu toții de anvelopa de 15% și de asemenea am vorbit de cifrele inițiale pe care proiectăm bugetul pentru anul 2023. Ca atare, având pe masă aceste cifre, aseară am putut să discutăm și să cădem cu toții de comun acord că putem să asigurăm o creștere a punctului de pensie cu 12,5%.

(…) să ne ducem cu ajutoare către cetățenii, către pensionarii cu pensiile, respectiv veniturile cele mai mici, stabilind nivelurile de sprijin așa cum au fost comunicate aseară. Pentru cei cu până la 1.500 de lei, 1.000 de lei în două tranșe, pentru cei între 1.501 lei și 2.000 de lei, 800 de lei în anul 2023, în două tranșe, iar pentru cei care au venituri între 2.001 lei și 3.000 de lei, 600 de lei, de asemenea, în două tranșe.

Sigur că au fost decizii care au vizat și continuarea demersurilor, a deciziilor, luate astfel încât o dată la două luni de zile să fie alimentate acele vouchere în valoare de 50 de euro pentru cei care în anul 2023 aveau o pensie de până la 1.500 de lei.

Acum am ridicat plafonul la 1.700 de lei pentru că, probabil, odată cu această decizie de a mări punctul de pensie, pensiile vor crește și trebuie să continue să beneficieze de acest sprijin.

A fost decisă măsura pentru energie, astfel încât anul viitor, în două tranșe, 1.400 de lei vor fi asigurați pentru toți pensionarii care au pensii mai mici de 2.000 de lei și vârstă mai mare de 60 de ani.

Vor fi indexate, de asemenea, alocațiile pentru copii cu rata inflației. De asemenea, cea de-a 13-a indemnizație pentru persoanele cu handicap și desigur actualizarea pensiei veteranilor de război și a văduvelor veteranilor de război din 2018, ceea ce înseamnă aproximativ 30%”, a afirmat Nicolae Ciucă.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare