sursa foto:  adnkronos.com

Declarații uluitoare ale economiștilor FMI: „Vârsta de pensionare sa fie prelungită din cauza riscului de a trăi mai mult decât era de așteptat”

Economiștii Fondului Monetar Internațional avertizează frecvent guvernele cu privirile la riscurile la care este supusă economia odată cu procesul de îmbătrânire a populației. Cu ocazia întâlnirilor trimestriale, acest subiect este amplu dezbătut, însă maniera în care aleg să comunice este de-a dreptul uimitoare. Aceștia vorbesc despre „riscul de a trăi mai mult decat era de așteptat” și vin și cu soluții de a reduce acest „risc” pe care spaniolul José Viñals îl cataloghează drept „risc de longevitate”. FMI propune reducerea beneficiilor și creșterea vârstei de pensionare. 

„Daca longevitatea creste cu trei ani peste ceea ce este prevazut, pana in 2050, costul imbatranirii – care deja este enorm pentru Guverne, intreprinderi, societati de asigurari si particulari – va creste cu 50% in economiile avansate luand ca referinta PIB-ul din 2010. Pentru tarile emergente, acest cost suplimentar ar fi de 25%. In termeni absoluti, costul prevazut va creste cu zeci de miliarde de dolari la scara globala. Acest lucru pune in pericol viabilitatea finantelor publice prin declansarea nivelurilor datoriei publice intr-o proportie similara. In paralel, este un risc pentru solvabilitatea entitatilor private.” Dupa cum a explicat Viñals la conferinta de presa in care a prezentat raportul, „a trai mai mult este bine, dar are un risc financiar semnificativ. Ne va costa mai mult ca indivizi, corporatii si guverne. De aceea, trebuie sa ne ingrijoram acum pentru riscurile longevitatii, astfel incat costurile sa nu ne sufoce pe viitor„, a spus Viņals, seful Departamentului Piețe de Capital, potrivit smh.com.

Maniera tranșantă și rece în care pune problema, îngrijorează, însă trebuie luată în serios. În același timp este surprinzător că economiștii FMI nu au putut veni și cu alt tip de soluții. Ei solicită insistent guvernelor să admită că îmbătrânirea este un risc și recoamndă ca prelungirea vârstei de pensionare să fie legată de speranța de viata, pentru ca numărul de ani în care pensionarul încasează pensia să nu crească.

FMI mai vine și cu alte propuneri care nu vor fi deloc pe placul cetățenilor. Printre ele, reducerea pensiilor, creșterea cotizatiilor și posibilitatea ca Statele membre să angajeze asiguratori privati pentru a acoperi acest „risc pentru persoanele care traiesc mai mult decat se astepta”.

Economistii FMI recomandă ca toți cetățenii să-și crească propriile economii prin planuri de pensii și sugerează executivelor chiar să-i oblige pe aceștia să contracteze utilizarea ipotecilor inverse. Ce înseamnă acest lucru? Ei bine, în momentul decesul casa devine imediat a băncii, care până la acea dată a plătit o sumă fixă lunară fostului proprietar.

FMI face și un apel la transparență către toate statele în ceea ce privește raportarea tendinței  de îmbătrânire și modul în care se pregătesc să finanțeze pensionarea.
FMI atrage atenția că toate aceste sugestii ar trebui puse în practică rapid pentru că va dura foarte mult timp până când acestea vor genera rezultate.

Citește și…

LOVITURĂ de TEATRU! Guvernul Dăncilă s-a răzgândit! De ce OBLIGAȚIE au SCĂPAT firmele cu peste 50 de salariați

Radu Banciu îl ‘distruge’ pe Darius Vâlcov: ”Era un slujbaș al statului, un funcționar public care…”

Atenție! Ce trebuie să știe românii care au lucrat cel puțin trei ani în statele Uniunii Europene

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare