sursa foto:  jurnalul.ro

Dedesubturile descinderii în forță a DNA în ‘casa’ unui greu PNL! ‘Afacerile’ anchetate de ‘dulăii’ de la Anticorupție

„Procurori și polițiști de la DNA au descins, astăzi, în urmă cu puțin timp la Primăria Timișoara. Conform primelor informații, anchetatorii sunt interesați de documente de la Direcția de Urbanism. Mai exact de actele care au stat la baza emiterii unor certificate de urbanism și autorizații de construire, deoarece există diferențe flagrante în special în privința regimului de înălțime aprobat de administrația condusă de primarul Nicolae Robu”, a notat presa locală luni, 10.06.2019.

Ulterior, primarul Nicolae Robu a declarat că este vorba despre „circa zece autorizații de construire și actele conexe”.

Cum s-a ajuns, însă, aici? Totul a început de la intrarea pe scena timișoreană a comisarului-șef Sorin Susanu, transferat de la șefia Protecției Consumatorului Brașov la CRPC Timiș.

Taxe percepute ILEGAL

Proaspăt ajuns la șefia Protecției Consumatorului Timiș, Susanu a demarat mai multe operațiuni în Timișoara. Una dintre acestea a vizat terasele din Piața Unirii, o piață reabilitată din fonduri europene. Deoarece lucrările au fost realizate cu ajutorul UE, primarul Robu nu ar fi avut voie să perceapă taxe. Șeful OPC Timiș a acuzat că Nicolae Robu încasează ilegal bani pentru terasele din respectiva piață. Conform surselor Bugetul.ro, în prezent, edilul timișorean nu mai percepe taxe, din cauza intervenției a OPC Timiș.

„Lucrurile acolo stau mult mai grav decat pare pentru ca atat timp cat acea piateta a fost realizata cu fonduri euroepene, daca nu sunt alte prevederi in contractul de finantare, are un termen de 5 ani de zile de garantie in care nu se pot face venituri din acea zona. Pot fi puse terase, dar primaria nu are voie sa incaseze bani. Ca urmare, ei, daca au incasat acesti bani (de la UE, n.r.) pentru a infrumuseta si a beneficia toata Timisoara de acest lucru, nu au voie sa faca venit. In multa alte domenii de aplicabilitate, fondurile europene se dau cu aceasta obligativitate. Atat timp cat s-a beneficiat de aceste fonduri europene, exista si obligatii. Obligatia, la majoritatea acestor fonduri e aceea de a nu face venit. Ca urmare, in speta, daca vreti sa o discutam punctual pe aceasta, e aceea in care nu ar putea sa se incaseze acesti bani. Ar trebui sa se gaseasca o alta formula, singura posibila e de a le facilita gratuitatea”, a declarat Sorin Susanu, in INTERVIURILE TIMISOAREI, conform opiniatimisoarei.ro.

„Autorizații eliberate abuziv”

Conform surselor bine informate ale Bugetul.ro, primăria condusă de Nicolae Robu ar fi „eliberat autorizații abuziv”. De altfel, informații în acest sens au apărut și în presa timișoreană.

Mai mult, controalele desfășurate de OPC Timiș la piețe au scos la iveală că autorizațiile sunt învechite și nu s-au mai reactualizat, ele fiind eliberate cu titlu gratuit.

Stradă închisă pentru o petrecere de fițe

Spre exemplu, în luna mai, o stradă a fost blocată pentru un eveniment privat, la care partipanții au plătit să intre, cetățenilor fiindu-le interzis să treacă de pe o parte pe alta a străzii. Concret, pe strada Eugeniu de Savoya, în dreptul Palatului Dicasterial, care adăpostește sediul Parchetelor din oraș și al instanțelor, a fost organizat un eveniment marca Spontan împreună cu cei din clubul Fratelli, locul unde omul de încredere al primarului Nicolae Robu, Ioan Nasleu, fostul consilier personal al edilului și actualul director de la Piețe SA, a devenit celebru pentru incidentele în care a fost implicat de-a lungul timpului, scrie pressalert.ro.

Contactat de PRESSALERT.ro și întrebat dacă este normal să nu poți trece pe o stradă din cauza unui eveniment privat, primarul Nicolae Robu a transmis printr-un sms „dacă plătesc, poate fi ok. Altfel, nu. Mă voi informa. Nu sunt la curent”.

Bugetul.ro a intrat în posesia unei imagini care arată că la eveniment a participat și omul de încredere al lui Nicolae Robu, Ioan Nasleu (foto jos).

Potrivit surselor noastre, Primăria Timișoara nu ar fi avut voie să emită autorizație pentru această petrecere, pentru că „nu au avut apă, canal, nimic și au blocat și strada”. Surprinzător, însă, autorizația fost emisă și cu titlu gratuit, deși pentru participarea la eveniment s-a plătit bilet, conform presei timișorene.

Un alt exemplu este și Târgul de Paște din Timișoara. OPC Timiș a dispus închiderea sa, deoarece nu avea forme legale. El nu a fost autorizat, astfel că, legal, nu ar fi putut să funcționeze.

Toate acestea aparțin de Serviciul de Urbanism și Autorizări din cadrul Primăriei Timișoara, locul unde au descins procurorii DNA.

Agendă culturală aprobată retroactiv

La sfârșitul lunii mai, consilierii locali timișoreni s-au reunit în ședință extraordinară și au aprobat, fără probleme, 12 proiecte de hotărâre, exact atâtea câte le-a propus executivul primăriei.

Singurul proiect controversat a fost cel legat de aprobarea agendei culturale a casei de cultură a municipiului pe anul în curs, având în vedere că deja au trecut cinci luni din 2019 și opt evenimente s-au desfășurat deja, inclusiv cunoscutul festival „Timfloralis”.

Proiectul a fost aprobat, în cele din urmă, iar conducerea primăriei și-a luat angajamentul ca, de acum înainte, încă din luna ianuarie să fie aprobată, de principiu, agenda evenimentelor culturale care urmează să aibă loc în anul respectiv, scrie renasterea.ro.

După descinderea DNA, șeful OPC Timiș a confirmat totul

Sorin Susanu a confirmat, luni, în presa locală, haosul de la Serviciul de Urbanism din cadrul Primăriei Timișoara, informează debanat.ro.

„Avem o tematică în lucru de câteva săptămâni, în care ne ocupăm atât în baza tematicii, cât și a plângerilor, de problemele existente în ceea ce privește dezvoltatorii imobiliari. Au fost descoperite numeroase probleme pentru care s-au aplicat zeci de mii de lei, spre exemplu de refacere a locurilor de parcare, de restituire către consumatori a unor sume încasate necuvenit și altele. În contextul acestor verificări ne-am aplecat atenția și asupra legalității desfășurării acestei activități, de la autorizație de construcție și până la execuție, unde avem în vedere anumite potențiale nereguli.

Primăria Timișoara, prin reprezentanții ei, s-a simțit extrem de nemulțumită de faptul că instituția pe care o reprezint a desfășurat mai multe controale asupra unor activități din subordinea acesteia și a încercat să mă intimideze prin numeroase sesizări și plângeri împotriva mea. În concluzie, numitorul comun al tuturor problemelor enunțate anterior pare a fi municipalitatea Timișoara, îndeosebi prin serviciul de autorizări și urbanism, iar în toate cazurile cercetate de noi aspectele care țineau de atribuțiile legale ale altor instituții au fost comunicate acestora în vederea aplicării măsurilor legale. Salut inițiativa instituțiilor statului de a încerca să readucă normalitatea în ceea ce înseamnă modalitatea de eliberare și acordare a autorizațiilor și de sancționare a celor vinovați dacă au încălcat prevederile legale deoarece, așa cum am mai spus, domnul primar Robu, direct sau prin reprezentanții săi din primărie, nu este și nu ar trebui să fie mai presus de lege și nu trebuie să trateze municipiul Timișoara ca și cum ar fi proprietatea personală a dânsului și să considere că legea este facultativă pentru dânsul”, a declarat Sorin Susanu, pentru deBanat.ro.

Nicolae Robu susține că nu a fost nicio descindere şi nicio percheziţie

Primarul Nicolae Robu susţine că procurorii DNA care au venit luni la Primăria Municipiului Timişoara i-au prezentat o adresă prin care au solicitat documentaţia legată de circa zece autorizaţii de construcţie şi a certificatelor de urbanism conexe, nefiind vorba despre nicio descindere sau percheziţie.

„Nu a fost nicio descindere şi nicio percheziţie, ci au fost doi procurori DNA care au prezentat o adresă prin care au solicitat documentaţia aferentă a circa 10 autorizaţii de construcţie şi certificatele de urbanism conexe. Domnii procurori s-au prezentat la cabinetul meu, mi-au spus despre ce este vorba, am chemat persoanele responsabile din Direcţia de Urbanism şi am stabilit că astăzi şi mâine se fac copiile după documentele respective şi se transmit la DNA”, a afirmat Nicolae Robu, într-o intervenţie la România TV.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare