pompa benzina

sursa foto:  monitorulcj.ro

DEZASTRU: cu cât se scumpesc de fapt benzina și motorina? Efectul asupra economiei

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu spune că nu s-au scumpit deloc carburanții și că pentru a constata acest lucru este suficient să mergem la pompă. Așa că l-am ascultat și am cercetat piața. Și ce concluzii am tras?

Dacă în luna august, puteam cumpăra benzina şi motorina cu 4,5 -4,6 lei pe litru, din octombrie, carburanţii vor costa peste 5,10 lei pe litru. Astfel, România pierde poziţia sa fruntaşă în topul ţărilor cu cei mai ieftini carburanţi, unde se situa, de la începutul anului, constant pe poziţia 1 sau 2, la benzină şi motorină.

Faptul că motorina şi benzina din România ajunseseră unele dintre cele mai ieftine din UE se datora eliminării, de la 1 ianuarie 2017, a supraccizei din benzină şi motorină, dar şi a taxei pe stâlp, amândouă introduse de Guvernul Ponta. Astfel, în primele luni ale anului, carburanţii româneşti ajunseseră nu numai printre cei mai ieftini din UE, dar şi printre cei mai puţin taxaţi , cu un procent de taxe de circa 50%, potrivit Capital.

Vezi și Se anunță BOMBA ANULUI în media! Cine vrea să CUMPERE PRO TV

Detaliu interesant! Cui i-a cedat TOATE casele Gabriel Sandu, omul care l-a denunțat, miercuri, pe fostul președinte Traian Băsescu

Cererea de carburanţi dintr-o piaţă nu este direct corelată cu preţul acestora. Este Ceea ce economiştii numesc o cerere “inelastică la preţ”, necesitatea consumului, mai ales într-o economie în creştere fiind relativ constantă. Totuşi, marii clienţi, aşa cum sunt transportatorii rutieri, au anunţat că îşi vor optimiza costurile alimentând la vecini. “”Efectele vor fi extrem de urâte. Transportul internaţional va migra către ţările din jurul României, în special către Ungaria şi Austria”, a afirmat vicepreşedintele Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), citat de News.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare