sursa foto:  gandul.info

DNA închide ochii la angajările fictive făcute de USR-PLUS! Procurorii au clasat cauza, deși au recunoscut angajarea ilegală

E un scandal uriaș într-o organizație a USR-PLUS! Primarul USR-PLUS al Bacăului, Lucian Stanciu Viziteu, înainte de a fi ales ca edil, l-a angajat fictiv pe Ionuț Avram la Camera Deputaților, în perioada în care actualul primar era vicepreședinte al Camerei Deputaților. Deși recunosc că Avram a fost angajat fictiv și fără a avea studii superioare, procurorii DNA au clasat acuzația împotriva primarului USR-PLUS, pe motiv că nu a știut că nu are studii superioare.

Trebuie precizat că primarul USR-PLUS al Bacăului nu l-a angajat pe Avram doar la Camera Deputaților, el a lucrat și pentru partid, și pentru Primăria Bacău, fiind până în luna martie purtător de cuvânt al instituției.

Pe 23 iulie 2021, procurorii DNA Bacău au finalizat ancheta referitoare la angajările ilegale de la cabinetul primarului Lucian Daniel Stanciu Viziteu. Ionuț Avram și Ion Barbu au fost trimiși în judecată, iar Andreea Cochior a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției. Concret, procurorii susțin că, deși nu aveau studii superioare, Ionuț Avram și Andreea Cochior au fost angajați la cabinetul primarului Lucian Daniel Stanciu Viziteu. Deși a dispus angajarea lor, primarul Stanciu Viziteu a fost exonerat de răspunderea penală, deoarece ar fi acționat „fără vinovăție”. În timpul anchetei, edilul a susținut că nu știa care este situația studiilor celor pe care a ținut neapărat să-i angajeze la cabinetul său, scrie zdbc.ro.

Conform sursei citate, Stanciu Viziteu l-a angajat pe Avram nu doar la Primărie, ci și la partid și la Camera Deputaților. Anchetatorii au considerat chiar că, în calitate de vicepreședinte al Camerei Deputaților, Viziteu l-a angajat fictiv, pentru servicii electorale prestate de fapt în Bacău, însă au clasat acuzația.

Ce spun procurorii

În 2020, când era vicepreședinte la Camera Deputaților, șeful USR Bacău, Daniel Stanciu Viziteu, l-a angajat pe Avram la cabinetul său.

În cursul urmăririi penale, Camera Deputaților a comunicat faptul că Ionuț Avram a fost salariat, cu normă întreagă, pe durată determinată, la Departamentul secretariatului tehnic – Direcția secretariate tehnice, registratură și arhivă – Cabinet vicepreședinte Lucian – Daniel Stanciu – Viziteu, în baza solicitării vicepreședintelui Camerei Deputaților, Lucian Daniel Stanciu Viziteu. În contract, se prevede că activitatea lui Ionuț Avram se desfășoară la sediul Camerei Deputaților”, au consemnat anchetatorii DNA Bacău.

Deși Avram lonuț nu a fost prezent fizic la locul de muncă, respectiv Camera Deputaților, și nu a prestat activitățile la care era obligat prin contractul individual de muncă, în înscrisurile întocmite s-a atestat în mod nereal prezența acestuia în perioada 26.05.2020-31.08,2020 la locul de muncă, având drept consecință obținerea de către Avram lonuț a drepturilor salariale care nu i se cuveneau. În fapt, în perioada 26 mai – 31 august 2020, activitățile desfășurate de Avram lonuț s-au desfășurat în principal în municipiul Bacău și au vizat susținerea și promovarea lui Lucian – Daniel Stanciu – Viziteu, candidat la funcția de primar al municipiului Bacău, lonuț Avram fiind coordonatorul campaniei electorale a candidatului Lucian – Daniel Stanciu – Viziteu”, potrivit procurorilor.

Mai mult, DNA Bacău a extins urmărirea penală și pentru angajarea de la cabinetul lui Stanciu Viziteu, cu suspiciunea de „fals intelectual” și „abuz în serviciu”, însă a clasat aceste acuzații.

„Se va dispune clasarea cauzei cu privire la aceste infracțiuni întrucât din înscrisurile comunicate de Camera Deputaților rezultă că în perioada în care a fost instituită starea de urgență și ulterior starea de alertă, angajații au avut posibilitatea legală să lucreze la domiciliu. Conform fișelor de pontaj pentru angajatul Avram lonuț, acesta a lucrat la domiciliu și a îndeplinit sarcinile trasate de șeful său, Stanciu – Viziteu Lucian – Daniel. Având în vedere natura atribuțiilor menționate în fișa postului, nu se poate face dovada că Avram lonuț nu și-a îndeplinit sarcinile de serviciu, chiar dacă, în perioada vizată, s-a implicat și în campania electorală a candidatului Stanciu – Viziteu Lucian – Daniel”, au transmis procurorii.

Potrivit procurorilor, din datele de la dosar nu rezultă că Stanciu – Viziteu ar fi știut, până în luna martie 2021, nivelul studiilor absolvite de Avram.

Conform jurnaliștilor băcăuani, în luna februarie 2020, având funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților, Stanciu – Viziteu Lucian – Daniel a hotărât angajarea lui Avram lonuț la cabinetul său, pe un post unde se cer studii superioare, însă, în cele din urmă, a optat pentru funcția de referent cu studii medii. În vederea angajării, Avram a depus o adeverință eliberată de Colegiul Național Ferdinand din Bacău.

La această oră, se derulează procedura de cameră preliminară, acuzațiile DNA Bacău fiind „infracţiuni de corupţie, abuz in serviciu, fals material în înscrisuri oficiale, uz de fals”.

Ionuț Avram s-a prevalat de „dreptul la tăcere” și nu a făcut declarații în fața procurorilor. Pe parcursul anchetei, aceștia au emis și mandate de aducere pe numele acestuia, deoarece nu s-a prezentat la termenele stabilite de DNA, ci câteva zile mai târziu. Până la o decizie definitivă a judecătorilor, acesta beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Vezi și

USR-PLUS, aruncat în aer! S-a lăsat cu demisii! Acuzații grave făcute de o susținătoare USR-PLUS: ‘Concedii la hoteluri de 5 stele și mașini de zeci de mii de euro’

Polițiștii cer demisia ministrului Lucian Bode! ‘Asta chiar întrece orice limită a locotenenților ghidați de somnorosul Bode, cu respectarea principiilor Cosa Nostra’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare