sursa foto:  Facebook

Dr. Octavian Jurma, despre varianta Omicron: ‘O versiune cu 50% mai infecțioasă produce de 11x mai multe decese decât una cu 50% mai letală’

Doctorul Octavian Jurma atrage atenția în privința valului 5 Omicron, despre care spune că ar putea aduce mai multe decese decât valul 4 Delta.

Jurma susține că o versiune cu 50% mai infecțioasă produce de 11% mai multe decese decât o variantă cu 50% mai letală.

„De ce trebuie sa fim extrem de prudenti in a considera o versiune cu 50% mai putin letala o veste buna chiar daca aflam in acelasi timp ca este cu 500% mai infectioasa?

Pentru ca o versiunea cu 50% mai infectioasa produce de 11x mai multe decese decat una cu 50% mai letala.
Asadar o versiune mult mai contagioasa dar mai putin letala poate inseamna o veste buna individual, insa este o veste proasta pentru populatie si pentru sistemul public de sanatate. Iar colapsul sistemului de sanatate este o veste proasta pentru oricine are individual nevoie de spital.

Intr-o tara ulta-individualista ca Romania cu un guvern semi-negationist si ultra-relaxat, o versiune mult mai infectioasa este o veste foarte proasta pentru populatie.

Datele din Europa confirma ca valul Omicron poate produce mai putine decese si internari la ATI, insa internarile au crescut vertiginos chiar si in tarile mult mai bine vaccinate ca Romania si pun o presiune uriasa pe sisteme de sanatate mult mai performante.

Un alt aspect este numarul mare de infectari si internari in randul copiilor.

Scolile nu sunt simple focare, sunt noduri de retea care conecteaza grupuri sociale care nu au alte conexiuni intre ele. Chiar si familii care lucreaza in izolare de acasa si nu au nici contact social direct cu lumea exterioara, se pot infecta prin intermediul copiilor obligati sa mearga fizic in scoli infestate de COVID-19.

Din punct de vedere al spitalizarilor, Omicron este pentru copii si tineri o varianta mai periculoasa decat Delta, chiar daca din fericire nu este si mai letala.

Asadar faptul ca lasam virusul sa circule nestingherit si sa produca de doua ori mai multe cazuri decat Delta o sa ne produca mari probleme atat pe termen scurt cat si pe termen lung datorita long-covid.

Esecul adoptarii certificatului verde si implict esecul campaniei de vaccinare nu trebuia rasplatit cu relaxare dar nici pedepsit cu „vaccinarea mioritica” (infectare obligatorie in masa)

Vad ca multi au inceput sa creada politicieni care anunta acum sfarsitul pandemiei chiar inainte de a trece valul 5.

Toate aceste mesaje descurajeaza si mai mult vaccinarea de care avem nevoie sa imblanzim varianta Omicron, care e doar cu 25% mai putin severa nativ decat Delta.

Sa nu uitam totusi ca aceiasi politicieni ne-au mai anuntat odata ca s-a terminat pandemia dupa valul 3-Alpha doar ca sa fie luati prin surprindere de valul 4-Delta.

Pandemia se va termina doar daca virusul se va plictisi de noi si va pleca sau daca ne vom plictisi noi de virus si ne vom vaccina.

Pana atunci, asa cum se vede, in Romania fiecare val care teoretic a terminat pandemia, a fost urmat practic de un val si mai periculos.”, spune Jurma.

May be an image of text that says 'IMPACTUL POTENTIAL AL NOILOR VARIANTE DUPA 1 LUNA 50% mai letal 1.5x mai multe decese 50% mai contagios 11.4x mai multe decese Total Û fatality Daca mortalitatea e mai mare cu 50% 50% 80k 60k Total deaths o cazuri in plus 1.0k fatality 50% 800 20k IFR=0,97% 600 317 decese in plus 400 more deaths Day 10 200 Day2 source: USA Today IFR= 0.65% Day Daca infectiozitatea e ransmission mare 0=3.75 deaths 5.0k 643,921cazuri in plus 50% 4.0k 643,921 3.0k 4,185 decese plus 2.0k R0=2.5 Day1 4,185 Day source: USA Today deaths Day'

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare