sursa foto:  facebook

Dr. Octavian Jurma iese la lumină: ‘Din păcate dacă în cazul valului 6 ne-am pregătit prin negare, în cazul valului 7 o facem prin antivaccinare’

Medicul şi cercetătorul Octavian Jurma transmite că cea mai importantă măsură de protecție este vaccinarea cu noile versiuni ale vaccinului anti-COVID.

”Saptamana trecuta am iesit formal din valul 6 insa din pacate pandemia nu s-a terminat.
Nu trebuie sa uitam ca valul 6 este doar primul val de vara prin care trecut Romania de la debutul pandemiei. Iesirea timpurie din valul 6 lasa loc pentru un val de toamna si e posibil sa asistam la tranzitia catre un nou stadiu al pandemiei cu 3 sau chiar 4 valuri pe an.
In graficul atasat se vede atat evolutia numarului de cazuri noi in raport cu prognoza, cat si evolutia incidentei nationale aliniata la debutul cresterii internarilor.
Valul 6 este cel mai lent dintre ultimele 4 valuri dar se incadreaza in cele 3 luni tipice (80-90 zile) ale unui val COVID-19. Avem deja primele semne de platou la nivelul internarilor care si in acest val scad mai lent decat numarul de cazuri noi. Virulenta aparenta (raportul dintre numarul de internari si cel al infectarilor) se situeaza sub valul 4-Delta si peste valul 5-Omicron-BA1.
Ca numar total de cazuri, valul 6 a acumulat oficial apoximativ 350,000 de cazuri noi, aproape identic cu valul 3-Alpha dar la un numar mult mai scazut de teste (1.8 milioane teste rapide si PCR in valul 6 fata de 4.2 milioane in valul 3).
Valul 7 poate debuta la finalul lunii octombrie sau inceputul noiembrie in functie de momentul in care versiunile dominante din noile generatii vor ajunge in tara.
Dintre acestea, versiunile BA.4.6, BQ.1.1, BA.2.3.20 si BA.2.75.2 sunt cele mai infectioase in acest moment, insa la nivel global asistam la un fenomen unic de convergenta spre anumite mutatii avantajoase, dublata de o divergenta care produce numeroase variante intr-un timp tot mai scurt.
Dintre noile generatii de virusi, pana acum doar versiunile BA.2.75 „Centaurus” si BA.4.6 au fost confirmate in Romania in august.
In acest context putem spera ca urmatorul val sa fie mai bland decat valul 6, insa trebuie sa ne pregatim pentru eventualitatea in care cel mai important val al anului 2022 sa fie cel care urmeaza, respectiv un val de toamna/iarna.
Cum ne pregatim asadar pentru valul 7 in Romania?
In primul rand sa speram ca debutul valului 7 in Romania nu va avea loc in noiembrie. In acest caz varful va fi probabil atins in decembrie, o situatie si un „worst case scenario” cu care nu ne-am mai confruntat pana acum.
Cea mai importanta masura de protectie este vaccinarea cu noile versiuni ale vaccinului anti-COVID.
Apoi sunt masurile familiare, de bun simt, care definesc noua normalitate in pandemie: testarea, masca in spatiile publice inchise, distantarea, igiena si calitatea aerului. Este importanta si medicatia antivirala eficienta (Paxlovid) pentru cazul nefericit in care ne infectam.
Din pacate daca in cazul valului 6 ne-am pregatit prin negare, in cazul valului 7 o facem prin antivaccinare.
Saptamana trecuta am vazut pentru prima data o emisiune dedicata promovarii conspiratiilor antivaccinare la o televiziune nationala la o ora de maxima audienta. Tot mai des auzim si oameni politici revoltandu-se patriotic impotriva vaccinului care le pazeste viata.
Cu alte cuvinte in efortul de reveni la vechea normalitate am ajuns in normalitatea medievala.
In loc sa promovam vaccinarea cu noua versiune a vaccinului pe toate canalele media ca cea mai sigura modalitate de a preveni formele grave de boala si moartea, am ajuns sa promovam antivaccinarea si sa contestam necesitatea ca statul roman sa investeasca in achizitia de vaccin si antivirale eficiente. O inchizitie virtuala contesta stiinta si vaneaza vocile care mai indraznesc sa sustina „e pur si muove”.
In lipsa vaccinarii si preventiei, cea mai importanta linie de aparare este medicatia. Suntem reptenti si la acest capitol. Faptul ca Paxlovid, cel mai eficient antiviral impotriva SARS-CoV-2, lipseste din Romania este o neglijenta care ne-a costat multe vieti in valul 6 si ne va costa si mai multe vieti in valurile care urmeaza.
Acestea sunt insa doar speculatii teoretice. Cert este ca in urmatoarele saptamani incidenta va ramane scazuta si ne putem bucura in siguranta de vremea buna”, a scris Octavian Jurma pe Facebook.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare