sursa foto:  idevice.ro

După ce a picat Guvernul, polițiștii fac o solicitare către PSD, PNL, USR, AUR, UDMR și minorități!

După ce Guvernul Cîțu a picat prin moțiune de cenzură, Sindicatul Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI face apel la Parlamentul României.

SNPPC le cere grupurilor parlamentare PSD, PNL, USR, AUR, UDMR și minorităților să ajungă la un consens politic pentru adoptarea unor măsuri legislative care îi vizează pe polițiștii.

Sindicaliștii cer ca, de la 1 ianuarie 2022, să fie majorare salariile polițiștilor, în conformitate cu Legea nr. 153/2017, să fie indexate pensiile și să fie acordate voucherele de vacanță.

Totodată, SNPPC dorește ca parlamentarii să realizeze actualizarea normei de hrană, precum și a normei de echipare, conform  indicilor prețurilor de consum, stabiliți de INS și altele.

În plus, în solicitarea făcută parlamentului, SNPPC vrea alocarea unui buget corespunzător Ministerului de Interne, astfel încât polițiștii să-și îndeplinească cu succes misiunile.

Vezi și Solicitare urgentă către Guvern și prim-ministrul Florin Cîțu! Polițiștii își cer drepturile! Vor o majorarare salarială de la 1 ianuarie 2022, indexarea pensiilor și toate sporurile legale

Vă prezentăm integral solicitarea SNPPC:

Către,

         PARTIDELE POLITICE DIN PARLAMENTUL ROMÂNIEI;

GRUPURILE PARLAMENTARE – PSD, PNL, USRPLUS, AUR, UDMR, MINORITĂȚI

psd@cdep.ro; pnl@cdep.ro; usrplus@cdep.ro; aur@cdep.ro; udmr@cdep.ro; minoritati@cdep.ro

psd@senat.ro; pnl@ senat.ro; usrplus@ senat.ro; aur@ senat.ro; udmr@ senat.ro; minoritati@ senat.ro

Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual din România, organizaţie cu reprezentativitate juridică în Ministerul Afacerilor Interne, la nivel ,,sector de activitate Ordine Publică”, având în componență aproximativ 40.000 de membri, vă supune atenției necesitatea unui consens politic, pentru adoptarea unor măsuri legislative, cu aplicabilitate de la 1 ianuarie 2022, care să fundamenteze îndeplinirea în condiții optime a misiunilor ce revin instituției noastre, în folosul cetățenilor, al comunităților și al statului.

În concret, ne referim la misiunile statuate în Constituție, în legile speciale și în actele normative care definesc activitatea structurilor MAI, privind: apărarea vieții, integrității corporale și a libertății persoanelor, a proprietății private și publice, a drepturilor și intereselor legitime ale cetățenilor și comunităților; asigurarea, menținerea și restabilirea ordinii publice; prevenirea și combaterea fenomenului infracțional și a terorismului; supravegherea și securizarea frontierelor României/UE; combaterea criminalității de orice fel; gestionarea situațiilor de urgență; prevenirea și combaterea efectelor pandemiei declarate de Guvern; asigurarea respectării/implementării politicilor de azil și migrație și multe altele.

Este bine cunoscut faptul că, la temelia unei societăți se află nevoia de siguranță și liniște publică,  atât a cetățenilor, cât și a comunităților ori a statutului, iar polițiștii și militarii din Sistemul de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională sunt cei care contribuie la fundamentarea acestei nevoi, dat fiind faptul că au depus un Jurământ militar, prin care își pun viața în slujba semenilor, fiind obligați de lege să se afle la datorie 24 din 24 de ore.

În context, măsurile pe care vi le supunem analizei, deciziei politice și, în consecință, procesului de legiferare, vizează: 

– diminuarea deficitului major de personal, mai ales în mediul rural, unde acesta atinge procentul de 50% și periclitează îndeplinirea în condiții normale a serviciului polițienesc sau implică suspendarea activității unor Posturi de poliție;

– alocarea unui buget corespunzător MAI, în anul 2022, care să asigure îndeplinirea misiunilor, drepturile angajaților, mentenanța și modernizarea logisticii, achiziția unor mijloace tehnice și materiale adecvate intervenției operative, dar și a protecției personalului etc.;             

– aplicarea în integralitate a Legii-cadru a salarizării nr. 153/2017, Anexele VI și VIII, dat fiind faptul că familia ocupațională Apărare, Ordine Publică și Securitate Națională este cea mai îndepărtată de intrarea pe grilele de salarizare aferente anului 2022, deoarece, prin OUG succesive, a fost amânată aplicarea prevederilor Legii 153. Prin această măsură, salarizarea polițiștilor, militarilor și a personalului civil din acest sistem  ar fi în concordanță cu riscurile profesionale, cu privațiunile și incompatibilitățile prevăzute în lege;

– actualizarea, cu rata inflației, a pensiilor militare de stat, așa cum prevede Legea nr. 223/2015, dat fiind faptul că rezerviștii sunt parte a sistemului militar, apți pentru misiuni specifice, conform legii, și nu au beneficiat de actualizarea cuantumului pensiei, în ultimii doi ani;

– acordarea voucherelor de vacanță/decontului serviciilor turistice;

– actualizarea normei de hrană, precum și a normei de echipare, conform  indicilor prețurilor de consum, stabiliți de INS și altele.

Vă aducem la cunoștință faptul că, de la declararea stării de urgență și până în prezent, polițiștii/polițiștii de frontieră și întreg personalul MAI au fost în prima linie a prevenirii și combaterii efectelor pandemiei, asigurând triajul în Punctele de frontieră, verificarea persoanelor carantinate și aplicarea măsurilor stabilite de CNSU, fapt pentru care au fost efectuate misiuni suplimentare față de sarcinile curente, misiuni care, deși incumbă riscuri din punct de vedere al sănătății și securității în muncă, nu au fost compensate financiar sub nicio formă.

Vă mulțumim!

Așteptăm răspunsul dumneavoastră telefonic sau la adresa de e-mail din antet.

Cu stimă,

Președintele Biroului Executiv FSNPPC

Marius IONESCU

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare