sursa foto:  viata-libera.ro

Economistul Iancu Guda vorbește de o marotă aruncată-n spațiul public: ‘Conspirație: Multinaționalele nu declară profitul în România’

Analistul economic Iancu Guda susține că în ultima vreme asistăm la o „conspirație” aruncată în spațiul public, anume că multinaționalele nu declară profitul în România.

Iancu Guda afirmă că „este doar o marotă aruncată de unii, pentru a deturna atenția de la adevăratele probleme: risipa din bugetul public, colectarea foarte scazută la ANAF, legislația foarte proastă care permite corupților să rămână în libertate cu averile ilicite neatinse, amnistie fiscală pentru rău-platnici și împovărarea excesivă a celor care își plătesc dările la stat, traficul ilicit foarte mare, capacitatea modestă a guvernului de a planifica și executa investiții publice și de absorbție a fondurilor europene, lipsa reformelor profunde și revoluționare în administrația publică, digitalizate, educație, sănătate, piața de capital, sistemul public de pensii”.

Iată ce susține Iancu Guda:

„FANTASTIC cum poti distruge o conspiratie cu o cifra, daca o explici simplu si pe intelesul tuturor. Un prieten m-a sunat astazi dimineata si mi-a spus ca sunt doua variante sa distrugi o conspiratie: demonstrezi tehnic ca NU e adevarata (greu de explicat si inteles) SAU presupui ca este adevarata, vezi implicatiile si demonstrezi la final ca este absurd. A doua este mai simpla si usor de inteles. Are dreptate. NU iti cer sa ma CREZI … doar sa INTELEGI 👇

CONSPIRATIE: Multinationalele nu declara profitul in Romania, nu platesc taxe si de aceea nu ne dezvoltam. Aceasta este cea mai mare problema. Restul sunt secundare, irelevante si multe deriva din problema multinationalelor.

PRESUPUNEM CA ESTE ADEVARAT. Hai sa vedem care sunt implicatiile, voi ajunge la o cifra esentiala care demonstreaza absurditatea conspiratiei, vezi mai jos (1 min) 👇

👉 Cifra de afaceri a tuturor companiilor active in Romania (605.646 firme) a fost de 2.374 mld lei in 2022, 50% este concentrata in 1.010 companii, dintre care 80% sunt multinationale (venituri cumulate cca 1000 mld lei), 35% au pierderi & 65% obtin profit, cu o profitabilitate medie de 2,5%

👉 profitul mediu al companiilor active in Romania a fost de 8% in 2022, dar daca eliminam sectorul de energie si combustibil (cu profituri exceltionale in 2022) ajungem la cca. 5%, aproape de media ultimilor ani

👉 sa presupunem acum ca multinationalele ar face un profit de 4 ori mai mare decat cel actual, adica 10% vs 2.5%. Deci, SA PRESUPUNEM CA PROFITUL BRUT REAL AL MULTINATIONALELOR AR FI DE 10%, DUBLU VS MEDIA NATIONALA, UN REZULTAT EXCEPTIONAL. Ce impozit pe profit ar plati aceste companii, in acest scenariu? 1000 mld lei (cifra afaceri) x 10% (profit brut) x 16% (impozit) = 16 mld lei. Aceasta inseamna doar 1% din PIB. Foarte putin! Deficiful fiscal din acest an va depasi 100 mld lei. Salariile din sectorul public costa anual 120 mld lei. ANAF are de recuperat 70 mld lei datorii restante, din care 58 mld lei provin de la top 1000 restantieri, un sfert provin de la companii de stat, ZERO multinationale in top 1000 restantieri. Acestea sunt problemele adevarate!

Nu sunt avocatul nimanui. Nu sustin ca absolut toate multinationalele declara profitul real, ori ca toate sunt usa de biserica. Este treaba institutiilor sa demonstreze contrariul, acolo unde este cazul, punctual.

Eu doar demonstrez, cred ca foarte simplu si clar, un ADEVAR👉DACA TOATE MULTINATIONALELE AR OBTINE PROFITURI EXCEPTIONALE IN ROMANIA, IMPACTUL FISCAL AR FI MARGINAL.

Nu aici este problema esentiala.

Probabil este doar o marota aruncata de unii, pentru a deturna atentia de la adevaratele probleme: risipa din bugetul public, colectarea foarte scazuta la ANAF, legislatia foarte proasta care permite coruptilor sa ramana in libertate cu averile ilicite neatinse, amnistie fiscala pentru rau platnici si impovararea excesiva a celor care isi platesc darile la stat, traficul ilicit foarte mare, capacitatea modesta a guvernului de a planifica si executa investitii publice si de absorbtie a fondurilor europene, lipsa reformelor profunde si revolutionare in administratia publica, digitalizate, educatie, sanatate, piata de capital, sistemul public de pensii. Etc. Etc. Etc.

Ieri noapte am postat si am demonstrat tehnic ca multinationalele au o contributie decisiva la bugetul public in ultimii 15 ani, dar nu datorita impozitului pe profit, ci accizelor, TVA si contributiilor pentru angajati. Acum am demonstrat invers, daca nu ar fi adevarat, este irelevant pentru situatia bugetului public. Crezi? Nu iti cer, nu ma intereseaza. Dar daca nu intelegi, te invit sa-mi dai unfollow si iti doresc succes in procesul de identificare a dusmanilor externi si alibiuri conspirationiste pentru toate problemele acestei tari.

Cred totusi ca intelegi, din moment ce esti pe aceasta pagina si ai citit pana la capat. Daca vrei sa faci un bine si altora, sa-i ajuti sa inteleaga si sa-i vindeci de boala conspirationista”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare