sursa foto:  europafm.ro

Economistul Mircea Coșea îl pune la zid pe Mugur Isărescu: ‘Nu este liniștitor ceea ce face. Am rămas deziluzionat că să fiu sincer. Așa ne-a spus, într o manieră cât se poate de delicată, că va continua să crească ROBOR, că n-avem ce face’

Profesorul Mircea Coșea a declarat pentru DCBusiness, că este dezamăgit de discursul ținut azi de guvernatorul Băncii Naționale a României.

Analistul economic spune că: ”Discursul pe care Mugur Isărescu l-a ținut este discursul unui profesor de economie, hai să zicem, chiar a unui academician, dar nici într-un caz al guvernatorului Băncii Centrale a României. Adică explicațiile, să zicem, în maniere de manual a situației în care ne aflăm nu satisface pe nimeni”.

Profesorul de economie Mircea Coșea a afirmat că:

”Eu m-aș fi așteptat ca, după eșecurile apariției unor reprezentanți ai băncii (BNR n.r.) care au încercat să mai drege lucrurile după ce ROBOR a crescut foarte mult, apariția pe piață chiar a șefului cel mare să fie cu totul altceva. Adică să vină cu niște explicații în legătură cu ce are de gând să facă banca de acum înainte, pentru că banca are niște instrumente. De exemplu, nu înțeleg de ce Mugur Isărescu nu a mărit dobânda de referință mai demult ca să își protejeze inflația? Așa a luat-o cu picătura, dând posibilitatea ca piața să sară calul. De ce nu ia măsuri în legătură cu ceea ce se întâmplă?”.

Analistul și-a manifestat îngrijorarea spunând că:

”Nu e nici un fel de liniște pentru mine faptul că ne aflăm pe locul 7 în Europa și că nu există țări în Europa care să nu aibă inflație mai mică de 5%. Astea nu sunt lucruri care să fie spuse de un guvernator de bancă, în condițiile în care ROBOR-ul a ajuns un element foarte important în deprecierea puterii de cumpărare și a condițiilor de piață în general ale românilor. Nu cred că este liniștitor ceea ce face domnul Mugur Isărescu. Mie mi se pare, din contră, că este o ieșire de justificare, de explicare a unor lucruri la o manieră peste media de înțelegere a populației obișnuite, tocmai pentru a da impresia că este o chestiune foarte tehnică, foarte specială, foarte intelectuală, care nu poate să fie stăpânită și care este de fapt generală globală, România fiind printre țările lumii în care se întâmplă lucrurile acestea.

Adică ceea ce se întâmplă la alții se întâmplă și la noi, ca și cum noi n- am avea niciun fel de securitate internă, printr-o bancă centrală”, a afirmat profesorul Coșea care a continuat explicând că: ”Nu toate țările au o bancă centrală. Ca să lămurim și asta. Deci noi avem instrumente în plus, nu suntem ca Bulgaria. Deci ar fi trebuit să apară măcar câteva promisiuni în legătură cu ce are de gând să facă de acum înainte. Așa ne-a spus, într o manieră cât se poate de delicată, că va continua să crească ROBOR, că n-avem ce face. Ăsta e!”.

Profesorul de economie Mircea Coșea a mai adăugat că:

”Am rămas deziluzionat că să fiu sincer, mă așteptam la niște lucruri. Totuși, Mugur Isărescu, are statutul lui, are consilierii lui în țară și străinătate. Mă așteptam să vină cu niște explicații mai serioase, pentru că s-a cam aprins societatea împotriva Băncii Naționale cu ROBOR-ul ăsta și, vrând-nevrând, Banca Națională a intrat și ea într-un con de culpabilitate.  Dar așa doar ne-a explicat ce se întâmplă în lume și stați să vedeți că nu avem ce face”, a conchis profesorul Mircea Coșea, conform dcbusiness.ro

Citește și:

Băncile își bat joc de români! Mugur Isărescu confirmă: Recunosc că băncile au sărit calul cu ROBOR-ul

Mugur Isărescu: ‘România a avut și inflație de 200 – 300%, deci mai rău poate să fie. Nu ne jucăm cu inflația, este o boală foarte periculoasă’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare