emil boc

sursa foto:  gazetadecluj.ro

Emil Boc: ‘Aceste sporuri nu pot fi eliminate prin OUG, ci doar prin lege. Așa am făcut și noi în 2011’

Emil Boc, primarul din Cluj-Napoca, atenționează Guvernul Cîțu că nu putea elimina sporurile nejustificate prin Ordonanță de Urgență (OUG) deoarece Constituția nu permite acest lucru și a recomandat ca Ministerul Muncii să vină în Parlament cu un proiect de lege. 

 

Primarul din Cluj-Napoca a vorbit apoi despre sprijinul pe care atât fostul Guvernul Orban, cât și Guvernul Cîțu l-au acordat sectorului HoReCa. În schimb, a recomandat ca „structurile birocratice de sub Guvern să fie mult mai operative în acordarea acestor forme de sprijin”. Boc a mai ținut să precizeze că, și cu acest ajutor, industria HoReCa e extrem de afectată din cauza pandemiei: „Din păcate, perpetuarea situației duce la cronicizare”.

Fostul prim-ministru a spus că eliminarea sporurilor care nu se mai justifică nu putea fi făcută prin Ordonanță de Urgență, după cum a declarat și actualul premier, Florin Cîțu, așa că rămâne ca Ministerul Muncii să vină cu un proiect de lege de modificare a Legii salarizării, care să fie trecut prin Parlament.

„Eu cred că premierul Cîțu a lămurit parțial problema. A spus că, din nefericire, aceste sporuri nu pot fi eliminate prin OUG, ci doar prin lege, iar legea care stabilește aceste sporuri este Legea salarizării unitare. Așa am făcut și noi în 2011. A spus că Ministerul Muncii pregătește un proiect în acest sens care va reașeza, atenție la nuanțe, că acesta e termenul corect: reașezarea sporurilor din sistemul bugetar, care să le lege evident de performanță.

Sunt câteva situații în care poate acestea se justifică. Trebuie eliminate, restructurate în alte domenii. Acum, mingea e în terenul Ministerului Muncii, care trebuie să vină cu acest proiect și numai după ce va fi adoptat de Parlament va avea impact bugetar anul acesta dacă legea se va adopta cât mai repede cu putință. Prin OUG nu putem, că nu ne permite textul Constituției”, a declarat Emil Boc.

Primarul din Cluj-Napoca a spus apoi că atât fostul Guvern Orban, cât și actualul Guvern Cîțu au luat măsuri pentru a ajuta sectorul HoReCa. Problema este că această stare de fapt cauzată de epidemie nu poate continua fără efecte dramatice asupra acestei industrii, inclusiv asupra angajaților.

„Atât Guvernul Orban, cât și Guvernul Cîțu au oferit un sprijin HoReCa prin faptul că șomajul tehnic a fost suportat de la bugetul de stat. A fost un element important care, până la un punct a salvat locuri de muncă și a asigurat venituri pentru oamenii din domeniu. 

Din păcate, perpetuarea situației duce la cronicizare. Asta se întâmplă, de exemplu, la Cluj unde nu putem ieși din acest cerc vicios: testăm foarte mult, dar, prin asta, creștem incidența și blocăm activitatea economică. Rezistă până la un punct, dar apoi îți ajunge cuțitul la os”.

Emil Boc a spus apoi că structurile din subordinea Guvernului ar trebui să fie mai rapide în a acorda ajutor industriei:

„Structurile birocratice de sub Guvern să fie mult mai operative în acordarea acestor forme de sprijin. Aici am întâlnit foarte multe reproșuri din partea oamenilor care spun că până la Dumnezeu te mănâncă sfinții, adică s-au dat banii, dar au fost foarte multe blocaje”.

Primarul a mai declarat că nu trebuie să ignorăm dimensiunea economică a pandemiei de coronavirus: „Trebuie să ținem cont că ne paște o criză economică la ușă care poate fi cel puțin la fel de periculoasă ca această pandemie, Iar România n-are voie sub nicio formă să treacă dintr-o criză în alta”, conform b1.ro.

Citește și:

Vine ‘apocalipsa’ economică peste Europa? Căderea acestui tip de industrie arată primele semnale de sărăcie în rândul populației

Vești importante! Toți cei care vor să își cumpere vechime pentru pensie sunt vizați

SURSE Polițiștii inițiază petiții pentru repunerea lui Marcel Vela în funcția de ministru al Afacerilor Interne

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare