sursa foto:  banatulazi.ro

Europarlamentarul Carmen Avram: ‘Fermierii au foarte mare dreptate. Modul în care s-a făcut calculul pe reducerea de pesticide nu se bazează, de fapt, pe o evaluare reală. asta pune România într-o situație foarte dificilă’

Europarlamentarul social-democrat Carmen Avram le dă dreptate fermierilor români, după ce Comisia Europeană (CE) a lansat un nou regulament privind cantitatea de pesticide folosită de țările membre.

 

Fermierii au foarte mare dreptate. Există această propunere în care apar trei praguri de reducere a pesticidelor şi noi ne încadrăm la reducerea de 35%. Adică această reducere este pentru cei care folosesc sub 70% din media europeană a utilizării de pesticide. Problema este că, iniţial, când a fost publicată directiva, s-a spus că va face Comisia o evaluare a modului în care sunt folosite pesticidele și această evaluare nu a fost realizată. A fost făcută, dar nu direct în ferme, ci în altă zonă. Nu există o evaluare, iar modul în care s-a făcut calculul, acum, pe reducerea de pesticide nu se bazează, de fapt, pe o evaluare reală. Această eroare este în atenția multor state din UE pentru că foarte multe sunt nemulţumite de procentele de reducere alocate.

Avem, de exemplu, pe primul loc la utilizarea pesticidelor, Olanda,  care foloseşte 8,8 kg/ha. România foloseşte 0,6 kg/ha. Olanda va trebui să reducă cu 65%, fapt care o va lăsa cu în jur de 4 kg/h. În timp ce România, cu o reducere de 35%, va rămâne cu 0,4/ha. Este o discriminare şi o aplicare incorectă a acestei reduceri de pesticide. Dacă Olanda ar reduce cu 4,4 kg şi ar rămâne cu aproximativ 4 kg/ha , iar România cu 0,4 kg/ha, am avea o diferenţă de 10 ori mai mare. Între 4 şi 0,4 este o diferenţă imensă. Nu poţi să îi permiţi unui stat să folsosească de 10 ori mai multe pesticide faţă de statul care deja foloseşte printre cele mai puţine pesticide din UE. Este incorect şi asta pune România într-o situație foarte dificilă„, a spus Carmen Avram, potrivit dcnews.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare