sursa foto:  stiripesurse.ro

EXCLUSIV Biroul de Presă al Guvernului, reacție târzie în cazul Manciu: ‘Numirile se fac prin decizie a prim-ministrului’

La jumătate lunii octombrie s-a aflat că șeful Grupului de Comunicare Strategică și consilierul premierului Ludovic Orban, Andi Eduard Manciu, nu are diplomă de licență.

În acest context, la 12 octombrie, Bugetul.ro a întrebat Secretariatul General al Guvernului dacă o persoană care nu a absolvit facultatea și nu deține o diplomă de licență poate să fie consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului.

Astăzi Biroul de Presă al Guvernului ne-a precizat că numirile în funcții de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului se fac prin decizie a prim-ministrului, în temeiul prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019.

Urmare a solicitării dumneavoastră, Biroul de presă al Guvernului este abilitat să vă transmită următorul răspuns:

Numirile în funcții de consilier de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului se fac prin decizie a prim-ministrului, în temeiul prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2019 privind Codul administrativ, cu completările ulterioare.”, a transmis, pentru Bugetul.ro,  Biroul de Presă al Guvernului.

Manciu nu deține diplomă de licență

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu a dezvăluit, în cadrul unui editorial pentru Spotmedia.ro, că Andi Manciu, șeful Grupului de Comunicare Strategică și consilierul lui Ludovic Orban și-ar fi falsificat diploma de licență.

Dogioiu spune că Manciu nu are diplomă de licență, deși, potrivit CV-ului lui Manciu, acesta ar fi absolvit Facultatea de Științe Politice din cadrul SNSPA.

Așa descoperea poate dl Orban că al său consilier de stat, Andi Manciu, pe care l-a pus în fruntea Grupului de Comunicare Strategică, care scrie cele mai sensibile OUG ale Guvernului și are deja un loc eligibil pentru viitorul Parlament, este o persoana fără diplomă de licență”, a scris jurnalista.

SNSPA a confirmat că Manciu nu a absolvit

Domnul Eduard Andi Manciu a fost înmatriculat la Facultatea de Ştiinţe Politice, specializarea ştiinţe politice promoţia 2004-2008, dar nu a absolvit studiile universitare de licenţă”, a precizat SNSPA, pentru Știripesurse.ro.

Ce spune LEGEA

Conform Art. 386 din OUG nr. 57/2019, funcțiile publice se împart în 3 clase, definite în raport cu nivelul studiilor necesare ocupării funcției publice, după cum urmează:

a) clasa I cuprinde funcțiile publice pentru a căror ocupare se cer studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă;
b) clasa a II-a cuprinde funcțiile publice pentru a căror ocupare se cer studii superioare de scurtă durată, absolvite cu diplomă, în perioada anterioară aplicării celor trei cicluri tip Bologna;
c) clasa a III-a cuprinde funcțiile publice pentru a căror ocupare se cer studii liceale, respectiv studii medii liceale, finalizate cu diplomă de bacalaureat.

Mai mult, potrivit alin. (1) din Art. 392 din OUG nr. 57/2019, „sunt funcționari publici de execuție din clasa I persoanele numite în următoarele funcții publice generale: consilier, consilier juridic, auditor, expert, inspector, consilier achiziții publice, precum și în funcțiile publice specifice asimilate acestora”.

Așadar, Andi Manciu face parte din clasa I a funcționarilor publici, unde se cer studii universitare de licență absolvite cu diplomă de licență sau echivalentă.

Vezi și

Firma fondată de fiul consilierului lui Ludovic Orban a primit un contract gras de la SPP

Mugur Mihăescu, ieșire nervoasă: Până la sfârşitul pandemiei, vă rog frumos închideţi toate restaurantele, toate hotelurile, tot cateringul

Veste bună! Începutul lunii vine cu creșteri salariale. Cine sunt cei vizați de această măsură

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare