cozmin gusa 2

sursa foto:  facebook

EXCLUSIV! Cozmin Gușă dezvăluie dacă va reintra în politică, în ce partid, dar și când va fi debarcat Ludovic Orban de la șefia PNL

În ultima parte a interviului acordat bugetul.ro, consultantul politic Cozmin Gușă ne-a dezvăluit dacă dorește să reintre în politică, cine este cel mai de temut adversar pentru Klaus Iohannis la alegerile prezidențiale, dar și când va fi debarcat Ludovic Orban din fruntea PNL. De asemenea, ne-a elucidat și un mare mister: de ce a numit-o Klaus Iohannis premier pe Viorica Dăncilă și de ce nu a refuzat nici măcar un ministru.

În episoadele difuzate anterior am aflat ce rol a avut Florian Coldea în alegerile prezidențiale de până acum, cine se află în spatele lui Dacian Cioloș, dacă într-adevăr Cozmin Gușă a fost sau nu încadrat într-un serviciu străin secret, dar și cine este cel mai inteligent politician din România și cine este cel mai bun jurnalist.

Ați cochetat foarte mult timp cu politica, fiind chiar un politician de marcă în trecut. Acum sunteți consultant politic și patron media, tot un fel de politician, dar din spatele butoanelor. Vă gândiți să reveniți în politica din față?

Nu. Nu mă gândesc deloc și pe avioanele astea lungi din ultimele 3-4 luni, pe care le-am tot petrecut în SUA sau prin alte locuri îndepărtate, îmi făceam o recapitulare a etapelor din viața mea. Dacă până pe la 30 de ani am acumulat în ceea ce privește școală, studii, cursuri, fel de fel de lucruri, adaptându-mă la perioada post 89, am avut o altă decadă, între 30 și 40 de ani în care m-am dedicat politicii. Nu chiar 10 ani, 8 sau 9 ani, și dezmăgit fiind am renunțat. Nu am fost dezamăgit de mine, deși am făcut greșeli, am fost dezamăgit de faptul că nu pot să găsesc echipă.

În ultimii ani, după 40 de ani, anul ăsta împlinesc 48, m-am dedicat unor proiecte naționale, parțial internaționale, legate de mass media, legate de consultanță și cred că între 50 și 60 de ani, în următoare decadă o să mă dedic în sfârșit proiectelor internaționale care-mi plac foarte mult și care or să fie tot în această zonă de geo-politică, mass-media, ceea ce nu are niciun fel de legătură cu politica națională. Adică mă îndepărtez într-un fel în loc să mă apropii.

Și dacă totuși ați reveni. Să zicem că reveniți în politică. Luăm ipotetic. În ce partid v-ați înscrie și de ce?

N-am niciunul. Dacă facem acest exercițiu de imaginație, n-am niciunul. Partidul bun pe care l-am făcut, celebrul PIN din 2005, era o construcție care-mi plăcea, erau oameni entuziaști, insuficient de bine conectați ca să aibă succes prin județe… a fost un semi-eșec în final inclusiv candidatura mea la Primărie. N-am… nici în partide mici, nici în partide mari.

Partidele mari sunt într-o grea suferință. PSD-ul pe care-l cunosc cel mai bine, sunt un fel de doctor în PSD, a devenit un partid pe persoană fizică și această persoană fizică nici măcar nu este de aliura unui Adrian Năstase sau Mircea Geoană, este cineva refuzat de idee și cu tare grave de educație sau comportament.

La PNL, cum zic ardelenii, scroafa e cam moartă-n coteț, și nu se întâmplă mare lucru, în afară de ultima ispravă a lui Orban, care e destul de utilă în jocul lor, dar acolo nu e joc de partid, e altceva. Nu există lidership, nu există reguli.

Iar restul partidelor sunt fie partide făcute din orgoliu, gen Băsescu, fie partide exagerat anti-sistem într-un fel greșit, cum este ALDE, tot pe persoană fizică, a lui Tăriceanu. Mergem mai departe, la Cioloș, care după evoluția lui ca persoană publică, e total dezamăgitor pentru mine și nu prezintă vreo speranță. USR-ul care încă mai copilărește, n-are doctrină, n-are ideologie, e un fel amestecat și sigur ambiția lui Ponta cu Pro România, care probabil în final, după cum văd eu viitorul, se va îngrășa, se va îngrășa și apoi se va uni din nou cu PSD-ul, dar într-o altă formulă decât Dragnea.

Care adică? Va fi Ponta din nou la PSD?

Nu. Ponta ca să reușească să ajungă din nou la vârful PSD-ului, chiar în varianta în care se va face o fuziune în viitor, cu prețul descăpățânării lui Dragnea, trebuie să treacă deșertul, trebuie să treacă printr-o perioadă de penitență autoimpusă ca să demonstreze tuturor că a învățat ce înseamnă modestia, că a învățat ce înseamnă să ai necazuri. Nu pot să-ți nominalizez acum un viitor președinte al PSD, dar în mod evident acolo, toate sunt în fierbere și cine știe cine va fi ăla.

 Eu știu că grupul care-l susține pe Iohannis nu-l agrează pe Orban. Consideră că nu are profil de lider al PNL. Urmează debarcarea lui Orban și cine ar putea să-i ia locul?

Președintelui Iohannis îi este destul de greu să se exprime cu privire la un viitor lider pentru că a dat două rateuri: Alina Gorghiu și Raluca Turcan. Așa că dacă are un acces de înțelepciune, probabil că va prefera să tacă și într-un mod natural dacă se va pune această problemă să nu se amestece. Nu văd vreun lider emergent din PNL, în perioada următoare, care să reușească să-i ia fața, asta neînsemnând că PNL-ul o duce bine. Va avea o creștere conjuncturală, nu va trece în niciun caz de 30%… Deci cel puțin anul ăsta nu văd probleme pentru Orban.

Cine credeți că i-ar pune astăzi cele mai mari probleme lui Iohannis astăzi, dacă ar candida împotriva lui?

Cele mai mari pentru Iohannis astăzi sunt relevate de Călin Popescu Tăriceanu, nu neapărat pentru că are un scor foarte mare, ci pentru că în zona de dreapta de unde Klaus Iohannis își ia mare parte din voturi, el a reușit să facă progrese (…).

Dacă vorbim în perspectiva unui tur 2, bineînțeles că un candidat susținut de PSD este un candidat redutabil.

Cine? Nume.

Numai că nici Liviu Dragnea și nici Gabriela Firea nu pot să aglutineze tot publicul PSD din mai multe motive. Dragnea este extrem de antipatizat și în partid, și din punct de vedere public și până acum nu s-au inventat asemenea scamatorii care să dea posibilitatea unui om să sară un gard atât de mare. Iar Gabriela Firea nu are susținere în partid. Ea are un soi de susținere în partid în București, nici asta foarte clară, dar în restul partidului nu a reușit să-și creeze o platformă de susținere și atunci pe cale de consecință, nici baronii și nici primarii nu vor fi foarte entuziasmați să o susțină.

Dacă facem poza momentului, Iohannis nu ar avea probleme într-un tur doi cu un candidat  al PSDragnea. Iohannis ar putea avea probleme într-un tur 2, dacă PSD ar redeveni PSD și nu ar mai fi PSDragnea. Deci pentru ca Iohannis să nu câștige într-un fel, este necesar ca Dragnea să plece de acolo. Practic asta este miza PSD-ului dacă vrea să aibă președinția în 2019. Dacă nu vrea să aibă președinția îl ține pe Dragnea președinte și Iohannis mai câștigă un mandat.

De ce a numit-o Iohannis premier pe Viorica Dăncilă? Nu a refuzat nici măcar un ministru.

Iohannis a fost într-o pauză de inspirație, altfel nu pot să definesc și el a crezut ca aducând pacea, pe niste intelegeri pe care probabil i le au sugerat consilierii lui, care sunt unii foarte slabi… a crezut că poate să pună România pe un fel de drum de stabilitate. Ok, Dragnea a câștigat alegerile, l-a vrut partidul și putem să ne înțelegem cu el, să avem un parcurs normal până când România preia președinția Consiliului European pentru că asta este miza carierei lui Iohannis în mod evident: să fie un președinte în exercițiu al Consiliului European, despre care să se vorbească la modul pozitiv din punct de vedere nivel internațional. El a înțeles într-un fel că nu are nici soluții, nici capabilitatea să poată să vectorizeze ediul politic românesc într-un fel pozitiv. Partid nu are la dispoziție, consilieri nu are la dispoziție.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare