sursa foto:  bugetul.ro

EXCLUSIV Crește vârsta de pensionare pentru militari și polițiști? Răspunsul ministrului Muncii, Marius Budăi

Într-un interviu acordat site-ului Bugetul.ro, ministrul Muncii, Marius Budăi, a fost întrebat dacă va crește vârsta de pensionare pentru polițiști, militari și lucrătorii din Servicii.

Ministrul Marius Budăi ne-a mărturisit că această discuție este una complexă, „care se va purta în interiorul Guvernului”.

Marius Budăi a declarat, pentru Bugetul.ro, că toți miniștrii de resort au fost cooptați într-un Comitet de lucru care va reforma toate sistemele de pensii. Așadar, dacă în ceea ce privește vârsta de pensionare a civililor, ministrul Muncii ne-a asigurat că nu va fi majorară, referitor la vârsta de pensionare a polițiștilor, militarilor și lucrătorilor din Servicii, discuția rămâne deschisă, nefiind luată o decizie finală. Mai mult, o hotărâre decisivă va fi luată în urma discuțiilor cu șefii Ministerului de Interne și ai Ministerului Apărării Naționale, dat fiind că „fiecare trebuie să se pronunțe acolo unde se pricepe și fiecare să răspundă de domeniul pe care îl păstorește la un moment dat”, ne-a explicat Marius Budăi.

Vezi și Interviu EXCLUSIV cu ministrul Muncii, Marius Budăi. ‘Îl vreau pe Florin Cîțu partener în această discuție privind renegocierea PNRR-ului’

Eugen Dinu: La început de mandat ați declarat că nu va crește vârsta de pensionare cât timp veți fi la conducerea Ministerului Muncii. S-a schimbat ceva între timp?

Marius Budăi: Nu s-a schimbat nimic. Aș vrea să vă prezint și argumentele prin care să-mi susțin această afirmație. Eu cred că în România trebuie să ne preocupăm mai întâi, înainte de a crește vârsta de pensionare, de a crește speranța de viață a cetățenilor români, de a crește speranța de viață sănătoasă a cetățenilor români.

Nu poate fi vorba de o creștere a vârstei de pensionare la 70 de ani. Vă spun și de ce: în România speranța de viață, pentru un bărbat, este de 70 de ani și șase luni. Este imposibil să pui pe cineva să contribuie într-un sistem 50 de ani și să-i dai pensie șase luni. Nu se poate așa ceva. Speranța de viață sănătoasă este și mai mică: de 59-60 de ani. Deja cetățenii români lucrează 5 ani în plus față de speranța de viață sănătoasă. Deci, nu poți să pui carul înaintea boilor. Noi trebuie să ne ocupăm de viața cetățenilor români, de a le crește speranța de viață sănătoasă.

Vezi și Se majorează vârsta de pensionare? Răspuns tranșant, pentru Bugetul.ro, al ministrului Muncii, Marius Budăi

Eugen Dinu: Nu va fi majorată nici vârsta de pensionare pentru angajații din Poliție, Armată și Servicii?

Marius Budăi: Este o discuție care se va purta în cadrul Guvernului. Un Memorandum aprobat în decembrie, în Guvern, privește reforma în toate sistemele de pensii, iar toți miniștrii de resort au fost cooptați în acest Comitet și pe măsură ce vom înainta cu lucrul în acest Comitet și vom avea soluții, cu siguranță, le vom comunica public.

Cred că este un lucru normal ca fiecare să se pronunțe acolo unde se pricepe și fiecare să răspundă de domeniul pe care îl păstorește la un moment dat.

Citește AICI interviul complet cu ministrul Muncii, Marius Budăi!

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare