maramures 1

sursa foto:  mediafax.ro

EXCLUSIV Cutremur în cazul copiilor ‘ținuți sclavi’ la Vișeu de Sus: Cineva încearcă să distragă atenția de la ceva sau să găsească, cu orice preț, nod în papură

Bugetul.ro a intrat în posesia unor informații explozive referitoare la cazul copiilor germani despre care s-a spus că au fost ținuți în sclavie la Vișeu de Sus! 

Conform surselor noastre, Bert Schumann și soția sa, cei care se află în spatele proiectului „Projekt Maramureș”, ar fi sprijiniți total de statul german, iar minorii despre care DIICOT spune că ar fi fost traficați sunt aduși, de fapt, legal în țara noastră.

Mai mult, sursele Bugetul.ro dezvăluie că „cineva încearcă să distragă atenția de la ceva sau să găsească, cu orice preț, nod în papură și că vor să ajungă la ceva monedă de schimb, pentru că chestia funcționează legal și aici și în alte țări. Din câte știu eu, și-n Italia, și-n Franța, și-n Ucraina, și-n Vietnam”.

Copiii, cu vârste curprinse între 12 și 18 ani, ar fi, de fapt, ajutați prin acest program, dat fiind că toți au probleme cu legea, iar la finele programului, când se întorc în Germania, 90 la sută dintre ei se reintegrează în societate, susțin surse care au dorit să rămână sub protecția anonimatului.

Vezi și SURSE Răsturnare de situație în cazul copiilor care ar fi fost ținuți în sclavie la Vișeu de Sus! Colaborare cu Poliția de Frontieră și cu autoritățile din Germania

Surse din cadrul DGASPC Maramureș susțin că minorilor le place viața din România și nicidecum, cum spun procurorii DIICOT, că ar fi fost abuzați.

„Nu mai trăise atâta libertate în viața lui”

„Prin 2004, m-am întâlnit cu Bert Schumann și mi-a spus că vrea să înceapă sau a început un proiect. Ideea proiectului: copii din Germania, care au probleme cu legea și care-s puși în situația de a intra în sistemul penitenciar pentru minori și nu e invenția lui Bert Schumann, să fie scoși din mediul lor, ei fiind de obicei în găști, pe stradă.

Acum doi-trei ani, cei de la DGASPC Maramureș au fost în inspecție la Vișeu și le-a plăcut ce-au văzut. Au făcut și un parteneriat. Bert le-a facilitat o vizită în Germania, să vadă cum funcționează sistemul german și ce se întâmplă acolo.

Iar acolo copiii erau ținuți într-o cușcă de sticlă, care face nu știu câte milioane de euro, în care minorul e ținut, iar în jur stau asistenți sociali care urmăresc comportamentul copilului.

Alternativa? Că vă dați seama că e caz extrem, când ajungi să-l bagi în pușcărie, îi ducem într-o țara unde nu cunosc limba și nu au anturajul respectiv și încercăm să le creăm un model în care să înțeleagă că există și o altă viață de familie. Unii dintre ei provin din familii dezorganizate, în altele erau bătuți, în altele drogați și aici erau în normalitate. Ei încălcaseră legea, toți, nu era niciunul care nu a încălcat-o.

Bert nu-i ia de acolo sau cei care mai au centre de genul ăsta, prin România sau prin lume… nu-i iau ei pe copii, ci statul și autoritățile germane, când sunt puse în situația de a găsi o soluție ce facem cu copilul ăsta, au fie varianta de pușcărie, fie varianta în care cineva își ia răspunderea pentru chestia asta. Totu-i zugrăvit acum că le fac cine știe ce copiilor.

Un formator care a lucrat acolo m-a sunat acum și mi-a zis: Mie nu-mi vine să cred că se poate scrie așa ceva. Am petrecut, zice, fiecare week-end, luni în șir, și i-am văzut pe copiii ăia. Nu numai că nu-s stresați, nu numai că nu am văzut unul încruntat sau ceva, dar i-am văzut liberi. Zice, venise unul de curând, era un puștan, cred că nu mai trăise atâta libertate în viața lui. Era un țarc cu porci, s-o dus acolo și îi gonea pe porci… era o eliberare din asta, că poate să facă orice. Cum poate să spună cineva ceva despre ce se întâmplă acolo?”, a declarat, pentru Bugetul.ro, o persoană apropiată de caz.

Există o perioadă de criză

„Există o perioadă între trei și șase luni în care îs în criză, ca și ăluia căruia i-ai luat drogul și îi în sevraj și sparg, rup. Bert îmi zicea că i-a trecut securea pe lângă ureche, s-a înfipt într-un lemn din spatele lui. Adică fac tot felul de chestii. Au primit aprobări și de la DGASPC, și de la Inspecția Socială. Serviciul ăsta din România are o rată de succes de 90 și ceva la sută, adică 90 și ceva la sută dintre copiii care s-au întors de aici în Germania au fost integrați.

Acum dăm cu noroi și zicem sistemul nu-i bun. Eu nu știu dacă s-a întâmplat vreodată ceva. Eu, din ce-am văzut, și am vizitat de multe ori centrul, i-am văzut pe copii liniștiți, discutând, fumând, nu am văzut pe cineva să fie pedepsit.

Ăia din Germania, de la sistemul de Asistență Socială, vin periodic aici, nu trec luni sau ani, dar primesc săptămânal raport de activitate, discută ei cu copiii, cu familiile lor. Sunt lucruile pe care eu le știu. Nu bag mâna în foc pentru nimeni, dar ce-am văzut, am văzut copii liniștiți, care mi-au spus că-s foarte bine.

Dacă au luat un copil care e în primele 3 luni și l-a întrebat, e posibil ca ăla să se simtă înnebunit, că nu mai e în mediul lui. În primele 3 luni și până la 6 luni, ei fug de acolo, dar ca să înțelegeți, Bert are legătură și cu Poliția din Vișeu și cu cea de Frontieră, că mulți ajung acolo și-l sună cei de la Poliție ‘Bert, e un copil aicea, vino și ia-l’, că-s în încredințarea lui, responsabilitatea lui. Cum poți să zici că-s privați de libertate? Dacă copilul meu fuge de acasă și mă duc după el, înseamnă că-l privez de libertate? Pentru că Bert îi tratează ca pe copiii lui.

Dacă îi atât de rău, cei mai mulți copii, că au dreptul să stea doi ani, cer să mai fie lăsați încă un an. Chiar acum e cazul unei fete. Noi despre ce povestim? Am citit acolo evaziune fiscală cu fonduri europene. Ce fonduri europene? Că n-au avut niciodată fonduri europene, e proiect finanțat de statul german.

Doar o singură dată a fost o discuție, un copil a acuzat că a fost lovit, că i s-a dat o palmă și l-a întrebat pe om și a zis că nu. Acum pe cine să cred, copilul care a mai mințit sau pe omul care primește bani să aibă grijă de copil, pentru că Bert le dă bani oamenilor din sat, acolo unde copilul lucrează, nu invers”, ne-a mai spus persoana care a dorit să rămână sub protecția anonimatului.

„Cineva încearcă să distragă atenția de la ceva sau să găsească, cu orice preț, nod în papură”

„Da, s-a întâmplat de mai multe ori ca unii dintre copii să fugă pe acolo, unii au ajuns până la Frontieră. Poliția a dat telefon și l-a anunțat. Toți copiii, care intră, intră legal. Sunt înscriși la serviciul pentru cetățeni străini, au pașapoarte, li se dau documente, primesc acte din România. Asociația dă scrisoare că își asumă că copii ăștia sunt aicea. Totul se întâmplă, din ce știu eu, perfect legal, Și atunci cum poți să vii să zici că-i trafic de persoane? Hai să fim serioși. Ce ar trebui să se facă mai legal decât atâta?

Părerea mea e că cineva încearcă să distragă atenția de la ceva sau să găsească, cu orice preț, nod în papură și că vor să ajungă la ceva monedă de schimb, pentru că chestia funcționează legal și aici și în alte țări. Din câte știu eu, și-n Italia, și-n Franța, și-n Ucraina, și-n Vietnam. Nu mai știu în câte țări sunt.

Din câte știu eu, pe teritoriul României, se mai găsește și pe lângă Sibiu. Dar Consulatul German știe de toată povestea asta, sprijină toată povestea asta, pentru că-i o chestie bună. Copiii ăștia primesc o șansă pe care n-au avut-o în viața lor”, au mai spus, pentru Bugetul.ro, persoana respectivă.

Surse din DGASPC confirmă că minorii germani sunt în regulă

Surse din cadrul DGASPC Maramureș ne-au confirmat că copiii germani sunt bine tratați și că, după spusele minorilor, le place în România.

A existat o monitorizare din partea instituției noastre și din partea a altor instituții cu rol de control, cum ar fi Inspecția Socială. În urma acesteia, nu am depistat nereguli și nici din discuțiile cu copiii, din câte am înțeles de la colegul care s-a ocupat, nu a reieșit că aceștia au fost abuzați sau să existe suspiciunea că asupra lor s-a produs un abuz”, au precizat, pentru Bugetul.ro, surse din cadrul DGASPC Maramureș.

Măsura de protecția temporara a patru copii a fost luată la solicitarea DIICOT, nicidecum în urma controalelor efectuate de DIICOT.

„Noi am luat această măsură la solicitarea DIICOT. DIICOT-ul a efectuat această solicitare la DGASPC Maramureș, pentru a institui această măsură de protecție temporară a patru minori din Germania. N-am cunoștință despre cereri (n.r. – cererile făcute de copii pentru a-și prelungi șederea în România), dar din discuțiile purtate cu copii, inclusiv de colegii mei, nu reiese suspiciunea că ar fi fost abuzați. Dimpotrivă, unii susțin că le place România, că le place cum sunt tratați și chiar că ar vrea să rămână în România. Nu știu în ce context au făcut aceste declarații, dar ele există”, ne-a mai spus angajatul DGASPC Maramureș.

Bugetul.ro a sunat și la Ambasada Germaniei în România, de unde ni s-a comunicat că vom primi un răspuns ulterior.

Ce spune DIICOT

La data de 27.08.2019, procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Maramureş împreuna cu ofițerii de poliție judicare din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Maramureş și Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj-Napoca, efectuează un număr de 8 percheziţii domiciliare pe raza oraşului Vişeu de Sus şi a comunei Leordina, județul Maramureş, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiuniloe de trafic de persoane, trafic de minori şi lipsire de libertate în mod ilegal.În cauză există suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2014 – august 2019, un număr de 8 suspecţi, dintre care doi cetăţeni germani,soţ şi soţie, au constituit un grup infracțional organizat care a avut ca principal scop traficarea pe raza județului Maramureş, a mai multor tineri de naţionalitate germană, cu vârste cuprinse între 12 și 18 ani, sub paravanul desfăşurării unor activităţi autorizate de servicii educative ce vizau recuperarea şi reintegrarea socială a acestora, în baza unor programe şi proiecte derulate şi coordonate de către cei doi suspecţi de naţionalitate germană.În realitate, tinerii au fost supuşi unui regim de lipsire de libertate, de interzicere în a comunica în exterior cu familiile din Germania ori cu alte persoane sau autorităţi române, fiind obligaţi ca, sub pretextul unui aşa-zis „program de reeducare” conceput de către cetăţeanul german, să execute munci epuizante în gospodăriile unor localnici aflaţi în anturajul suspecţilor – dincolo de capacităţile şi limitele fizice ale vârstei lor ori afecţiunilor de care suferă – practicându-se asupra minorilor metode umilitoare, degradante, ţinerea lor în stare de sclavie şi exercitarea asupra lor în mod repetat de acte de violenţă gravă şi ameninţări.În acest mod tinerilor le-a fost creată o puternică stare de temere şi chiar de traumă ca urmare a bătăilor repetate, privării de hrană, lipsirii de libertate prin închiderea într-un aşa-zis „arest”, exercitării unor manopere medicale intruzive împotriva voinţei lor, ţinerii deliberate a minorilor în ger şi în frig sau în ploaie etc. – toate cu titlu de „pedeapsă” menită să „educe” comportamentul copiilor. Unii dintre minori au avut chiar intenţii suicidale din cauza acestui regim.

Aşa-zisul program social (finanţat de către statul german) fondat şi coordonat de către suspectul de naţionalitate germană este reprezentat de serviciul social intitulat „Projekt Maramureş”, al cărui furnizor acreditat este o asociaţie cu sediul în municipiul Baia Mare, jud. Maramureş, din datele deţinute până la acest moment rezultând că aceasta are doar un rol formal în derularea proiectului respectiv, care a primit licenţă de funcţionare din partea Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România, valabilă pentru o perioadă de 5 ani în intervalul 01.02.2016 – 01.02.2021.

În programele oficiale ale acestui proiect sunt prevăzute în scop de reabilitare o multitudine de activităţi recreative, menite să stimuleze dorinţa de linişte şi de integrare a tinerilor, de regulă în mijlocul naturii, beneficiind de educaţie multidisciplinară prin intermediul unor specialişti în pedagogie, psihologie şi diverse activităţi lucrative.

În realitate, victimele sunt excluse de la orice formă de continuare a studiilor, le sunt întrerupte tratamentele medicale pe care le au prescrise ca terapie, li se confiscă actele de identitate, bunurile personale (în principal cele care ar facilita posibilitatea de comunicare cu lumea exterioară) şi sunt supuşi metodelor dure şi brutale de aşa-zisă re-educare, adoptate de către suspect şi persoanele din anturajul său, în baza ideilor promovate de acesta cu privire la conceptul de educaţie.

Din cercetările efectuate în cauză există date şi indicii despre faptul că fondurile băneşti asigurate de statul german pentru finanţarea activităţii acestui proiect sunt deturnate în mare parte de la scopul dedicat şi sunt însuşite de către membrii grupului, prin mai multe metode ilicite practicate pentru a asigura o aparenţă de legalitate.

Menţionăm faptul că, o parte dintre minorii abuzați au fost identificați și încredinţaţi spre instituţionalizare temporară, Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Maramureş.

Prin ordonanța din data de 27.08.2019, procurorul şef al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate şi Terorism, în temeiul dispozițiilor art. 17 din O.U.G. nr. 78/2016, modificată și completată prin Legea nr. 120/2018 și art. 325 Cod procedură penală, a dispus preluarea dosarului înregistrat la Biroul Teritorial Maramureș de către D.I.I.C.O.T – Structura Centrală – Secția de Combatere a Criminalității Organizate.

Prin ordonanță s-a apreciat că, având în vedere complexitatea cauzei și resursele tehnice logistice și umane necesare aflării adevărului judiciar, preluarea dosarului de la Biroul Teritorial Maramureș la Structura Centrală D.I.I.C.O.T. ar contribui la stabilirea corectă a situației de fapt, prin administrarea tuturor probelor necesare și utile cauzei cu respectarea drepturilor procesuale ale părților.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.

Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Brigăzii Mobile de Jandarmi Cluj-Napoca şi Inspectoratului General de Aviaţie din cadrul M.A.I.

Facem precizarea că pe parcursul întregului proces penal persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare