sursa foto:  Facebook

EXCLUSIV! Dezvăluiri dintr-un minister important cu impact asupra tuturor românilor. Adevăruri nespuse până acum

Nu a trecut prea mult timp de când povestea “OAIA – noul brand național „ a făcut turul rețelelor de socializare, televiziunilor și site-urilor de știri. Autorul? Nu, nu celebrul Petre Daea de la Agricultură, care deja ne-a obișnuit cu pasiunea lui cel puțin suspectă pentru acest animal la fel de prețios pentru el ca găina pentru Iulia Albu. Ci Mircea Titus Dobre, ministrul Turismului.

Oare asta a vrut domnul ministru? Mulți s-au grăbit să pună deja cruce ministerului, gândind că Turismul este iarăsi oropsit și năpăstuit deși Dumnezeu a dat de toate țării acesteia. Mai puțin manageri competenți la stat, care să gestioneze cu cap bogățiile picate din cer.

Cu acestea fiind zise, am poposit la ministerul Turismului pentru a înțelege de ce Liviu Dragnea vrea să mai dea de pământ încă o dată cu brandul de țară înscăunând domni care visează oi verzi pe pereți. Și nu am mers nepregătită, căci sunt absolventă de ASE, specializarea Turism Servicii cu o medie apropiată de 10 și doctorand cu bursă în nation branding.

Vezi și Cum s-a făcut de râs fiul celui mai bogat primar pe care l-a avut România vreodată

Și astfel l-am cunoscut pe Mircea Titus Dobre. În cadrul interviului pe care a acceptat să-l acorde bugetul.ro am întors turismul și brandingul de țară pe toate părțile. Rezultatul a fost de-a dreptul surprinzător. ȘOC! Domnul ministru chiar știe despre ce este vorba, chiar știe foarte bine. Așa că am ajuns la concluzia că Turismul este pe mâini foarte bune, cel puțin din punct de vedere al proiectelor și al bagajului de cunoștințe tehnice. Așteptăm cu toții cu mare interes și implementarea lor.  L-am creditat pe domnul ministru cu 100 de puncte și la anul pe vremea asta bugetul.ro va merge din nou în „inspecție” pentru a vedea dacă le-a păstrat sau a rămas repetent.

Nimeni nu vrea contracte cu statul?!

Ca să ajung în biroul domnului ministru Dobre, am traversat clădirea cu mochetă veche de 2000 de ani (probabil) a Ministerului Transporturilor. De ce mă aflu la Ministerul Transporturilor? Și nu al Turismului? Astfel am aflat că angajații de la Ministerul Turismului sunt răspândiți prin tot Ministerul Transporturilor, ceea ce complică foarte mult munca în echipă. Și asta pentru că nu au o clădire proprie.  De ce?

Vezi și Vin americanii! Ce renumită companie din România a fost achiziționată de aceștia

Suntem 202 persoane. Avem nevoie să fim toți într-un loc pentru a comunica mai bine, pentru a putea moderniza sistemul și a implementa tot ce mi-am propus. Am lansat o licitație. Vrem o clădire de birouri unde să plătim chirie. Dar ce credeți? Nu vine nimeni. O singura ofertă avem de la o firmă, care însă ne impune un supra preț. Ori eu vin din domeniul privat. Cunosc prețurile și nu am de gând să arunc banii publici pe fereastră. O să tot postez acest anunț până când vor veni ofertele și ne vor trata în mod egal, oferindu-ne același preț pe care l-ar oferi oricărei alte companii, a explicat ministrul.

Deci… OAIA – brand național?!

Și acum că m-am lămurit de ce mă aflu la Transporturi și nu la Turism, să lămurim povestea cu OAIA brand național.

Povestea cu oaia, noul brand național,  este o temă falsă, așa cum am punctat de nenumărate ori.  Este un subiect ce a început în cadrul unei discuții informale din cadrul Comitetului Consultativ pentru Turism, în care am făcut o propunere de a ne folosi de simbolurile și legendele din toate regiunile istorice ale țării pentru realizarea unor broșuri de promovare a țării. Nicidecum nu a fost vorba de schimbarea brand-ului de țară, lucru ce va fi posibil începând cu 2020. Părerea mea este că un logo nu este suficient pentru a ne crește vizibilitatea ca și destinație turistică. Existența unui logo reprezintă doar o mică parte din procesul de promovare a României pe plan extern, discutăm despre un proces mult mai amplu decât de a ne limita la afișarea unei frunze. Este necesară o repoziționare a țării noastre în lume. Este nevoie să arătăm lumii ce are România de oferit, în special din punct de vedere al ofertei turistice. De asemenea, când spun repoziționare a României pe plan extern mă refer și rolul pe care îl putem avea ca țară în structurile internaționale, în organizațiile mondiale de profil.

Vezi și Rareș Bogdan îl amenință dur pe Liviu Dragnea! Ce informații deține despre liderul PSD

Încă de la preluarea acestui portofoliu am acționat constant în direcția creșterii notorietății și vizibilității țării noastre la nivel internațional pe mai multe paliere. Una dintre direcțiile pe care am mers din ianuarie până în prezent este cea a așezării relației Ministerului Turismului cu Ministerul Afacerilor Externe pe noi fundamente: colaborare pe proiecte concrete, inițiere și realizare de acțiuni comune cu misiunile diplomatice ale României în străinătate.

Cu sprijinul MAE, am punctat o serie de întâlniri oficiale bilaterale cu omologi din străinătate în vederea realizării de acțiuni menite să contribuie la creșterea schimbului de turiști între statele noastre.

De asemenea, am acționat în direcția repoziționării României în cadrul structurilor internaționale din domeniul turismului, astfel încât țara noastră să conteze în ecuația mondială pe acest segment și să se bucure de toate beneficiile ce decurg din acestea. Avem ca obiectiv obținerea unui loc în Consiliul Executiv al Organizației Mondiale a Turismului și aderarea României la OECD.

Sunt multe de făcut pentru a conta ca țară în ecuația mondială a turismului. Am în vedere inclusiv creșterea calității resursei umane din domeniu. Și, bineînțeles, dezvoltarea infrastructurii de turism.

ATENȚIE! ȘOC și ADEVĂRURI NESPUSE

Și acum o întrebare foarte simplă, care s-a dovedit a fi de fapt COMPLICATĂ: câți turiști vin anual în România?

La ora actuală noi NU ȘTIM NUMĂRUL REAL AL TURIȘTILOR. Nu știm pentru că nu avem numărul exact al turiștilor români, al turiștilor români din diaspora și nici al turiștilor străini. La Institutul Național de Statistică nu sunt înregistrate toate unitățile de cazare, iar cele care sunt nu transmit mereu informațiile necesare. Sunt amenzi ce ar putea fi aplicate de INS pentru această relaxare, de vreo 2.000 de lei, dar nu se aplică. Adevărul este că nu avem un sistem performant. Dacă nu avem în clar aceste informații este foarte greu să facem un plan cu șanse maxime de reușită. Pe mine mă interesează în primul rând investițiile. Dar trebuie să știm unde investim. Unde vin cei mai mulți turiști, ce profil? Nu știm. Turismul ar putea să reprezinte de două ori mai mult decât reprezintă azi în PIB-ul României în 3-4 ani. Eu asta mi-am propus și am luat-o de la bază.

De ce nu ieșiți mai des să explicați despre legea turismului, despre sancțiunile pe care le aplicați, despre reguli și nereguli?

Eu nu sunt un om de imagine. Eu sunt acel gen care stă până noapte târziu la birou și lucrează șiîn weekend. Eu vreau să vin să spun ce am realizat, nu ce vom face. Ca de asta cred că s-au săturat românii, de ce vom face. Cât despre sancțiunile pe care le aplic… nu vrea să fac spectacol din asta pentru că ar afecta turismul românesc pe plan extern. Nu este cazul să ne sabotăm din interior. Rezolvăm problemele, dar nu ne lăudăm cu dezastrele ca să speriem toți turiștii străini. Oricum, lucrurile nu sunt chiar atât de gri cum se prezintă.

Dragnea în Brazilia, Dobre în…

Dacă tot nu e gri situația, dumneavoastră unde mergeți în vacanță? Am văzut că domnul Dragnea preferă Brazilia…

Nu mi-am planificat o vacanță, prioritatea mea numărul unu fiind punerea în aplicare a Programului de Guvernare. Dacă va fi cazul, cu siguranță voi alege una din destinațiile din țara noastră.

Să ne trimiteți poze. Deci…eu sunt Anca și sunt din Brazilia. Convingeți-mă în 3 cuvinte să vin în România.

Este destul de dificil să spui povestea României în 3 cuvinte.

Romania- worth every minute (România merită fiecare minut)

Discover. Love. Share (Descoperă. Iubește. Împarte).

Am aflat mai multe lucruri interesante de la domnul ministru despre planurile în materie de Turism și le vom publica regulat pentru că ele merită expuse și mai ales aplicate. Să sperăm că la anul pe vremea asta, îl vom vizita din nou pe domnul ministru care ne va spune cu date și cifre, unde ne aflăm după un an sub guvernarea sa în materia de Turism.

Reveniți și mâine pe bugetul.ro pentru a afla ce obiective concrete are ministrul Turismului, dar și ce a făcut până acum.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare