sursa foto:  facebook

EXCLUSIV! Fondatorul Rise Project, Paul Radu răspunde acuzațiilor Elenei Udrea și povestește și ce repercusiuni au existat după publicarea anchetei cu afacerile lui Liviu Dragnea din Brazilia

Un articol în limba rusă anunța că a fost arestat în California și că acesta este motivul pentru care acum ajută FBI în rezolvarea unor cazuri. „Am râs. Când lucrezi în rețea și afli că și altora li se întâmplă lucruri de genul ăsta e mult mai ușor. Și nu te mai afectează. Tot ce poți face este să râzi și să mergi mai departe. Evident totul era o minciună„, povestește Paul Radu, cofondatorul Rise Project și al Organized Crime and Corruption Reporting Project, în partea a doua a interviului acordat bugetul.ro.

După ce în prima parte ne-a povestit despre ancheta cu afacerile lui Liviu Dragnea din Brazilia și ce părere are despre Justiția din România, acum ne-a mărturisit ce repercusiuni au fost după publicarea acestei investigații. Mai mult decât atât ne-a explicat de ce acuzațiile Elenei Udrea la adresa Rise Project sunt complet nefondate și a acceptat provocarea de a fi supus unui TEST FULGER.

Cum vezi presa astăzi? Mai există presă liberă în România, presă echilibrată și obiectivă?

Din păcate astăzi, în presa din România, văd mulți oameni care nu pun în față interesul public și mulți oameni nepregătiți. Ca jurnalist de investigație trebuie să te reinventezi zilnic, să știi tot timpul care sunt noile unelte, de la rețele sociale la companii. Tot timpul înveți. Nu termini niciodată de învățat.

Uite îți dau un exemplu. În Costa Rica sunt date publice intrările și ieșirile din țară, deci poți foarte ușor să vezi că doamna Udrea și doamna Bica sunt acum acolo. Astea sunt lucruri elemenatare. Dar ca să le știi, trebuie să le înveți și să fii mereu conectat la tot ce e nou.

Doamna Udrea ne-a acuzat că suntem cu securitatea, că așa am intrat în sistem și am descoperit intrările și ieșirile ei în Costa Rica. Dar nu! Nu e nicio teorie a conspirației la mijloc. Datele sunt PUBLICE. Este simplu, dar este multa muncă în spate pentru că trebuie să înveți ca să știi toate astea.

Dar ce instrumente de investigație folosești cel mai mult?

InvestigateDashboarg.org! Eu l-am creat cât am fost la Stanford. Acum lucrează mai mulți oameni la el, mulți programatori, care l-au îmbunătățit și îl imbunătățesc în continuare. Poți să folosești ID-ul de exemplu și să vezi dacă oamenii din Parlament au interese comerciale sau  firme prin lume. Sunt date deschise și se pot procesa. Este un instrument foarte puternic și LEGAL.

Au existat repercusiuni după ce tu și colegii tăi de la Rise Project ați scris despre afacerile lui Liviu Dragnea?

Da. A venit imediat ANAF. Chiar când urcam ancheta pe site, pentru că noi anunțasem în prealabil că urmează să o publicăm. A venit AntiFrauda, au verificat tot, au văzut că totul este în ordine și au plecat. Dar când au publicat raportul de control, au expus și granturile noastre. Doar că noi nu ne ascundeam. Sunt publice, pe site. Am scris despre ele în anchetele noastre. Dar astfel de hărțuiri se mai întâmplă.

Oricum noi avem avocați specializați și asigurare pentru calomnie. Să-ți explic de ce. Dacă de exemplu tu urci un filmuleț cu o persoană din România, dar care este accesat de câteva IP-uri din Londra, poți fi dat în judecată și în Londra.  Este important să colaborezi cu avocați când publici anchete grele. Eu îți pot indica, uite asta nu e bine să urci pe site, ca să eviți potențiale probleme în instanță.

Care a fost cea mai tare anchetă a ta?

Ești atât de bun cât de bună este ultima ta anchetă. Deci ultima mea ancheta este cea mai bună. Am anchete de care sunt foarte mândru și de acum 10 ani și altele de care sunt mai puțin mândru pentru că știu că puteam face mai bine.

Opinii politice ai?

Nu. Noi investigăm Puterea în primul rând, dar dacă dăm peste afaceri murdare ale Opoziției le verificăm și pe acelea. Avem o serie pe Rise Project numită Afacerile Puterii și ale Opoziției.

Oricum, în România nu există o delimitare ideologică, și din păcate oameni din Opoziție fac afaceri cu cei de la Putere. Rolurile se inversează, afacerile rămân. Există afaceri, există bani și banul îi unește pe toți. De aceea, nu mă atrage niciun curent politic.

La vot ai fost? Nu te întreb cu cine, ci dacă ai fost.

Am încercat mereu să votez, dar sunt mereu plecat. Dar dacă s-a putut, am votat, de acolo de unde am fost la momentul respective.

Acum vreau să-ți testez puțin imaginația. Așa că o să-ți dau 3 situații ipotetice.

Te las pe o insulă pustie cu Liviu Dragnea și Victor Ponta. Îți dau un elicopter și trebuie să salvezi pe unul dintre ei, dar în următoarea lună ești obligat să locuiești cu unul dintre ei. Pe cine salvati si de ce?

În primul rând nu mă voi gândi la faptul că trebuie să locuiesc cu unul dintre ei, fac abstracție de asta. Și voi salva pe cel care se poate, fără să conteze numele. Dacă pot, îi salvez. Aș sări să ajut oricum.

Astăzi sunt zâna bună. Îți îndeplinesc 3 dorințe. Te ascult.

Să fie mai mult acces la informație, mai mulți jurnaliști de investigație pentru că este nevoie. Jurnaliști de investigație sunt foarte puțini, iar corupția e foarte multă.

Esti invitat la cea mai tare petrecere din istorie. Trebuie să iei cu tine o singură persoană. Pe cine și de ce?

Pff… nu știu, chiar nu știu.

Și acum un TEST FULGER. Completezi propozițiile cu ce-ți vine în minte:

  1. Dacă n-aș fi fost jurnalist de investigații, aș ….explora.
  2. Dacă aș putea da timpul înapoi ….aș călători și mai mult.
  3. Îmi este frică….dacă nu răspund interesului public.
  4. Când eram mic visam….să călătoresc foarte mult.
  5. România este … o țară extraordinară.
  6. Mi-e foarte dor de…prieteni.
  7. Mă impresionează….oricine muncește din greu.
  8. Cel mai mult apreciez…oamenii cinstiți.
  9. Detest…minciuna.
  10. Iubesc….familia.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare