sursa foto:  adevarul.ro

EXCLUSIV Generalul Virgil Bălăceanu, despre posibilitatea ca Vladimir Putin să foloseacă acum arma nucleară tactică: ‘E prea departe. Nu sunt niciun fel de indici că ar trebui să folosească arma nucleară tactică’

După ce Federația Rusă a dat startul, luni, la noi bombardamente în Ucraina, lovind Kievul și alte orașe, marți am discutat cu generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei.

Am vrut să aflăm de la fostul reprezentant la Comandamentul NATO de la Bruxelles ce urmează în războiul de agresiune din Ucraina și dacă sunt semne că Vladimir Putin, președintele Federației Ruse, ar putea folosi armele nuclere tactice.

Fostul șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei a precizat, pentru Bugetul.ro, că în acest moment nu sunt indicii că Vladimir Putin va folosi arme nucleare tactice în Ucraina.

Generalul Bălăceanu a explicat, pentru Bugetul.ro, că Putin trebuie să epuizeze mai întâi forțele clasice de atac – rachetele și loviturile de aviație.

În opinia generalului Bălăceanu, rușii „vor folosi armele clasice, pe toată scara și toată diversitatea lor, și vor folosi în mod cert arma energetică”.

Astăzi să vă prezentăm o primă parte a interviului realizat cu generalul Virgil Bălăceanu. 

Generalul Virgil Bălăceanu, pentru Bugetul.ro: „Nu sunt niciun fel de indici că ar trebui să folosească arma nucleară tactică. Vor folosi în mod cert arma energetică”

„E prea departe. Deocamdată, să epuizăm rachetele, să epuizăm loviturile de aviație, să epuizăm forțele clasice. Nu sunt niciun fel de indici că ar trebui să folosească arma nucleară tactică.

Vor folosi armele clasice, pe toată scara și toată diversitatea lor, și, sigur, vor folosi în mod cert arma energetică, prin cele două componente la care ne așteptăm să apeleze mai intens, și lovirea unor efecte care țin și de succesul militar pe care și-l vor, care ține și de scăderea moralului populației, și de condițiile de trai.

Ucraina este în război cu Federația Rusă, un război de invazie. Spuneam, la început, că este un război total, vizează toate segmentele, nu numai armata și forțele teritoriale, și Garda Națională.

Vizează și sectorul energetic, vizează și producția din întreprinderi, vizează, mai ales, producția din întreprinderile din industria de apărare, vizează infrastructura de transport. Infrastructura de transport în Ucraina are dublu caracter. Transporturile militare au prioritate, pe locul doi, transporturile civile. Este o țară în război, într-un război clasic, nu vorbim de perspectiva unui război nuclear”, a declarat, pentru Bugetul.ro, generalul Bălăceanu.

Va urma.

Eugen DINU

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare