sursa foto:  a1.ro

EXCLUSIV Guvernul Orban, lovitură pentru angajații din SRI, SPP, STS, militari, jandarmi și pompieri! Dumitru Coarnă: ‘Le-a amputat din drepturi’

Liderul sindical Dumitru Coarnă a afirmat, în exclusivitate pentru Bugetul.ro, că Guvernul Orban le-a amputat din drepturile bănești angajaților din sistemul de apărare. Ministerul de Interne a anunțat, joi, că salariile a peste 68.000 de polițiști vor crește, în urma unei Ordonanțe de Urgență adoptate de Guvernul Orban, la propunerea ministrului Marcel Vela. Într-o reacție pentru Bugetul.ro, Dumitru Coarnă, președintele SNPPC, a dezvăluit că, de fapt, prin Decizia nr. 51/2019 a Înaltei Curți de Casație și Justiție, ar fi trebuit să beneficieze de majorarea salarială toți angajații din sistemul de apărare, adică și militarii, și jandarmii, și pompierii, și angajații din Servicii, precum și personalul angajat pe bază de contract din sistemul de apărare, siguranță și ordine publică.

Vezi și Ordonanța de Urgență a fost aprobată azi! Vești uriașe pentru zeci de mii de polițiști! Anunțul făcut de Marcel Vela

Domnul Vela a făcut o șmecherie politică. Eu am spus foarte clar că nu Ordonanța de Urgență reglementează aplicarea unei decizii judecătorești. ÎCCJ, prin Decizia 51, face trimitere la Ordonanța de Guvern nr. 83/2014 și la Legea nr. 71/2015, unde se precizează destul de clar să fie egalizate salariile tuturor angajaților din sistemul public la nivel maxim și iau punctual: MApN, SRI, SPP, STS.

Ei au făcut astfel încât să majoreze doar la o parte dintre polițiști și doar pentru trei elemente. Trebuiau să egalizeze la tot sistemul de apărare, siguranță și ordine publică, adică polițiști, pompieri, jandarmi, militari, angajați ai SRI, STS, SPP, inclusiv personal angajat pe bază de contract.

Să scape de presiunea noastră, a mea, au făcut lucrul ăsta, să spună ‘Domne, v-am dat!’, dar nu au aplicat corect Decizia 51. Practic, ei au amputat prin Ordonanță de Urgență, au amputat fondul problemei din Decizia 51.  În Ordonanța de Urgență au dat doar 3 elemente: e o fidelitate în funcție de vechime 5, 10, 15, 20%, spor pentru studii superioare la agenți – și acolo nu vor primi toți – și un spor pentru pericol, dar ăla e extrem de mic. Nu așa trebuia aplicată. Domnul Vela încearcă acum să scoată merite deosebite din această abordare. 

Puteau să facă prin Ordin de ministru. Am Decizia nr. 51/2019, care spune să egalizez salariile tuturor angajaților din MAI la nivel maxim, care înseamnă polițiști, personal angajat pe bază de contract, pompieri, jandarmi. Mă trimite la Ordonanța de Guvern nr. 83/2014 și la Legea nr. 71/2015. Acolo scrie foarte clar. Legiuitorul spune că obligă angajatorii din sistemul public să egalizeze la nivel maxim toate salariile angajaților care sunt în aceleași condiții de muncă conform fișei postului. Decizia nr. 51 se aplică tuturor, inclusiv MApN, SRI, STS, SPP, jandarmi, pompieri, personal angajat pe bază de contract în sistemul de apărare, siguranță și ordine publică. Ei au pus trei elemente arbitrar. E adevărat că polițiștii vor primi niște bani, nu toți, doar o parte dintre ei”, a afimat, pentru Bugetul.ro, șeful SNPPC.

Vezi și Mega-lovitură! Unul dintre cei mai importanți procurori din țară este acuzat de plagiat masiv în teza de doctorat, dar a fost iertat

Dumitru Coarnă acuză că Ministerul de Interne a mințit în comunicat

Ministerul de Interne a anunțat, într-un comunicat de presă, că, în medie, salariul polițiștilor va crește cu 400 de lei, însă Dumitru Coarnă susține că afirmația e falsă și că, în realitate, polițiștii vor primi cu 170-180 de lei în plus la salariu.

Au vorbit despre salariul brut, dar nu-i adevărat. Media, pe brut, va fi undeva la 250-280 de lei. O să rămână undeva la 170-180 de lei net”, a afirmat Dumitru Coarnă, pentru Bugetul.ro.

Ei au spus 68.000 de polițiști. S-au dus și la bulgari, probabil, au numărat și de acolo”, a ironizat Dumitru Coarnă comunicatul dat de Ministerul de Interne.

Comunicatul integral al MAI:

Salariile a peste 68.000 de polițiști vor fi majorate în urma Ordonanței de urgență inițiată de Ministerul Afacerilor Interne și aprobată astăzi, 14 mai 2020, de Guvernul României.

Această ordonanţă face un act de dreptate şi, dacă la vremea respectivă predecesorii mei ar fi aplicat legea aşa cum trebuia, astăzi nu era nevoie să adoptăm acest act normativ”, a declarat ministrul Afacerilor Interne, Ion Marcel Vela, la finalul ședinței de guvern de astăzi.

Astfel, actul normativ adoptat astăzi stabilește plata unor sume care nu se regăseau în salariile polițiștilor.

Această Ordonanța de urgență are rolul de a recalcula drepturile salariale pentru polițiștii care au un salariu lunar mai mic decât nivelul maxim aflat în plată pentru fiecare funcţie, grad/treaptă, gradaţie, vechime în funcţie sau în specialitate, dacă îşi desfăşoară activitatea în aceleaşi condiţii.

Vezi și Informații despre familia lui Raed Arafat! Cu ce se ocupă și unde locuiește

Mai mult, se modifică prevederile Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 114/2018, care limitează în prezent valorile drepturilor salariale la nivelul acordat la decembrie 2018, respectiv la decembrie 2019 (anterior publicării Deciziei nr. 51/2019), în vederea realizării recalculării acestor drepturi.

Nu în ultimul rând, prin actul normativ adoptat se asigură susținerea financiară a impactului generat de aplicarea efectelor Deciziei nr. 51/2019, fiind eșalonată plata drepturilor recalculate și datorate pentru ultimii trei ani.

Concret, în medie, un polițist în activitate poate beneficia de o creștere lunară de până la 400 de lei, în sumă brută, în funcție de situația particulară a fiecăruia.

De măsurile adoptate prin prezentul act normativ beneficiază aproximativ 68.000 de polițiști pentru cuantumul sporului de fidelitate, aproximativ 18.000 de agenți de poliție pentru cuantumul sporului pentru absolvirea instituțiilor de învățământ superior și aproximativ 6.000 de polițiști pentru cuantumul sporului de pericol deosebit.

Decizia nr. 51/2019 produce efecte juridice, de la data publicării, atât pentru polițiștii în activitate – pentru trecut și pentru viitor, cât și pentru polițiștii pensionari – pentru trecut. Rezultă, astfel, necesitatea restabilirii drepturilor salariale actuale, recalcularea și plata sumelor salariale identificate ca datorate, ținând cont și de limita termenului de prescripție de 3 ani, acolo unde se impune acest lucru.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare