img 6

sursa foto:  a1.ro

EXCLUSIV Guvernul Orban, prins în ofsaid! Măsura prin care statul suportă 75% din salariu, din cauza coronavirusului, este ineficientă în aceste cazuri

Ordonanța de Urgență nr. 30/2020, prin care salariații afectați de întreruperea activității la serviciu, pe fondul răspândirii coronavirusului, vor beneficia de o indemnizație de 75% din salariul de bază, a fost publicată, sâmbătă, în Monitorul Oficial, Partea I. Ca urmare, în mod normal, angajații trimiși în șomaj tehnic, din cauza coronavirusului, ar trebui să primească indemnizația de 75%, suma maximă suportată de stat fiind de 75% din salariul mediu brut în 2020, adică 75% din 5.429 lei.

Bugetul.ro a identificat, însă, o eroare comisă de Guvernul Orban 2 cu privire la acești angajați, anume că vor beneficia de respectiva indemnizație doar cei cu contracte active la momentul publicării OUG-ului în Monitorul Oficial.

Vezi și LIDL confirmă mutarea fără precedent dezvăluită de Bugetul.ro: S-a întâmplat în circa 70 de magazine

Conform surselor Bugetul.ro, mai mulți angajați din sistemul privat au fost obligați să intre în concediu fără plată, pe perioada suspendării activității firmelor din cauza coronavirusului, înainte ca Guvernul liberal să ia decizia acordării acestei indemnizații. Astfel, angajații în cauză au rămas pe dinafară.

Tuturor angajaților ni s-a recomandat să intrăm în concediu fără plată, în această perioadă. Dat fiind că perioada s-ar putea prelungi, am semnat o foaie în alb”, au declarat, pentru Bugetul.ro, persoane care doresc să rămână sub protecția anonimatului.

Și alți angajați ne-au spus același lucru, anume că au fost trimiși în concediu fără plată, înainte ca Guvernul Orban 2 să acorde această indemnizație.

Vezi și EXCLUSIV BUGETUL.RO Tatăl lui Vlad Voiculescu, colaborator al Securității! (Documente)

Omul Olguței Vasilescu a confirmat acest aspect

Cristian Vasilcoiu, fost consilier la Ministerul Muncii în perioada în care instituția era condusă de Olguța Vasilescu, a confirmat și el acest aspect semnalat de Bugetul.ro, pe pagina sa de socializare.

El subliniază că „patronii care s-au grăbit nu beneficiază” de OUG nr. 30/2020. Cum patronii nu beneficiază, nu beneficiază nici salariații.

Ordonanța prin care statul suportă 75% din salarii se aplică doar contractelor de muncă active la data publicării ei în Monitorul Oficial.
Adică patronii care s-au grăbit nu beneficiază!”, scrie, pe Facebook, Vasilcoiu.

Ce spune OUG nr. 30/2020

(1) Pe perioada stării de urgență instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României, pentru perioada suspendării temporare a contractului individual de muncă, din inițiativa angajatorului, potrivit art. 52 alin. (1) lit. c) din Legea nr. 53/2003 – Codul muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, ca urmare a efectelor produse de coronavirusul SARS-CoV-2, indemnizațiile de care beneficiază salariații se stabilesc la 75% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat și se suportă din bugetul asigurărilor pentru șomaj, dar nu mai mult de 75% din câștigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020.

(2) De prevederile alin. (1) beneficiază salariații angajatorilor care îndeplinesc una din următoarele condiții:

a) întrerup activitatea total sau parțial în baza deciziilor emise de autoritățile publice competente potrivit legii, pe perioada stării de urgență decretate, și dețin certificatul de situații de urgență emis de Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri, prevăzut la art. 12 din anexa nr. 1 la Decretul nr. 195/2020 privind instituirea stării de urgență pe teritoriul României. Ministerul Economiei, Energiei și Mediului de Afaceri eliberează certificatul de situații de urgență conform metodologiei aprobate prin ordin;

b) reduc activitatea ca urmare a efectelor epidemiei COVID-19 și nu au capacitatea financiară de a achita plata tuturor salariilor angajaților lor. Angajatorii pot beneficia de plata indemnizației prevăzute la alin. (1) pentru cel mult 75% dintre angajații care au contracte individuale de muncă active la data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență.

(3) Pentru angajatorii menționați la alin. (2) lit. b), plata indemnizației prevăzute la alin. (1) se va realiza în baza unei declarații pe propria răspundere din care să reiasă faptul că angajatorul înregistrează o diminuare a încasărilor din luna anterioară depunerii declarației pe propria răspundere, cu un procent de minimum 25% față de media încasărilor din perioada ianuarie-februarie 2020, și că nu are capacitate financiară pentru a plăti toți salariații.

(4) Indemnizația prevăzută la alin. (1) este supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale obligatorii, conform prevederilor Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

(5) În cazul indemnizației prevăzute la alin. (1), calculul, reținerea și plata impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale de stat și a contribuției de asigurări sociale de sănătate se realizează de către angajator din indemnizațiile încasate din bugetul asigurărilor pentru șomaj.

(6) Pentru calculul impozitului pe venit prevăzut la alin. (5) se aplică prevederile art. 78 alin. (2) lit. b) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare. Declararea impozitului pe venit, a contribuției de asigurări sociale de stat și a contribuției de asigurări sociale de sănătate se realizează de angajator prin depunerea declarației prevăzute la art. 147 alin. (1) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare.

(7) Termenul de plată și declarare a obligațiilor fiscale prevăzute conform alin. (5) este data de 25, inclusiv, a lunii următoare celei în care se face plata din bugetul asigurărilor de șomaj.

(8) Pentru indemnizația prevăzută la alin. (1) nu se datorează contribuție asiguratorie pentru muncă conform prevederilor art. 2205 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare”.

Vezi și

Ordin urgent al ministrului Sănătății, Victor Costache, în plină pandemie de coronavirus! Prețul medicamentelor se plafonează până la 1 iulie 2020

De la dosarul Ayahuasca și SPP la serviciu britanic de spionaj MI6

Prima bancă din România care a lansat acest sistem: oricine poate deveni client al băncii direct de pe telefon

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare