sursa foto:  Newsweek.ro

EXCLUSIV Interviu cu generalul Virgil Bălăceanu, fost reprezentant la Comandamentul NATO! ‘Scenariile invadării unei țări NATO de către Rusia sunt, la ora actuală, fantasmagorice’

Vineri, 9 septembrie 2022, generalul (r) Virgil Bălăceanu, fost reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles și fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, a acordat un interviu site-ului Bugetul.ro.

Generalul Virgil Bălăceanu a declarat, pentru Bugetul.ro, că „ceea ce știm la ora actuală este că inițiativa nu mai aparține armatei ruse, ci armatei ucrainene”.

În interviul pe care mi l-a acordat, fostul reprezentant al României la Comandamentul NATO de la Bruxelles a exclus scenariul unui posibil atac al lui Rusiei lui Vladimir Putin asupra vreunei țări NATO. Ca atare, generalul Virgil Bălăceanu le-a transmis românilor că pot să stea liniștiți în această privință.

De asemenea, referitor la o posibilă invazie a Rusiei în Republica Moldova, generalul Bălăceanu a precizat, pentru Bugetul.ro, că, la momentul actual, Vladimir Putin „nu are cu ce”. „Ca să deschizi un nou front, trebuie să ai forțe suplimentare”, a punctat generalul în rezervă.

Vezi și EXCLUSIV Generalul Virgil Bălăceanu, fost șef al Brigăzii Multinaționale din Sud-Estul Europei, radiografie la zi a războiului din Ucraina: ‘Un exemplu care ne demonstrează capacitatea armatei ucrainene de a dezvolta contraofensiva’

Eugen Dinu: Domnule general, în ultimele zile, Ucraina a anunțat că a recucerit peste 700 de kilometri pătrați din teritoriul său. Din punctul dumneavoastră de vedere, are armata ucraineană capacitatea de a câștiga acest război de apărare împotriva agresiunii ruse?

Generalul Virgil Bălăceanu: E foarte dificil să ne pronunțăm, pentru că, în același timp, ne punem întrebarea, în oglindă: Nu are capacitatea Federația Rusă, armata Federației Ruse, să reziste în teritoriile cucerite?

Deci, lucrurile ar trebui analizate, evaluate în acest moment și, sigur, cu o anumită perspectivă care este relativă. Deci, nu putem să avem garanții dincolo de decizia pe care o au liderii ucraineni și decizia este mai veche: recâștigarea teritoriilor ocupate de către invadatorii ruși în 2014-2022.

Însă ceea ce știm la ora actuală este că inițiativa nu mai aparține armatei ruse, ci armatei ucrainene. Asistăm la acțiuni de contraofensivă pe malul drept al Niprului. Obiectivul este eliberarea teritoriului respectiv.

Dacă vom asista la un succes al armatei ucrainene, Hersonul va fi eliberat, malul drept al râului Nipru va fi eliberat, barajul de la Nova Kakhovka va fi în mâinile ucrainenilor. Este un exemplu care ne demonstrează capacitatea armatei ucrainene de a dezvolta contraofensiva.

Dar să nu înțelegem că, imediat ce ai capacitatea să recucerești malul drept al Niprului, ai capacitatea să recucerești și Crimeea.
Punctul doi. Faptul că există voința de a rezista și noi trebuie să discutăm, concomitent cu contraofensiva, și acțiunile luptei de insurgență, a luptei de gherilă în teritoriile ocupate. Este din ce în ce mai evidentă.

Mai adăugăm un alt factor: rezistența în punga Donbassului și scăderea considerabilă a ritmului de ofensivă pe care armata rusă îl are în punga Donbassului. Sunt factori militari, factori ai evoluției situației operative care trebuie luați în calcul.

Pentru că noi trebuie să vorbim nu numai de contraofensivă și eliberarea regiunii Herson, Zaporojie, Harkov și ce s-a cucerit din Lugansk și Donețk, dar și de rezistența în punga Donbassului. Deci, lucrurile sunt într-o dinamică de ambele părți. Pe de-o parte, inițiativa în Herson, Zaporojie, Harkov, deja în ultimele zile, aparține ucrainenilor, (iar pe de altă parte – n.r.) în punga Donbassului, deși vorbim de un ritm de ofensivă mult mai scăzut decât în situațiile anterioare, inițiativa apartine tot armatei ruse.

Și atunci, lucrurile trebuie văzute într-un echilibru, iar factorii sunt multipli dacă ne referim la posibilitatea succesului și, când vorbim de succes și ce proporții ar trebui să aibă acest succes, privim contraofensiva ucraineană și posibilitatea de completare a resurselor, mai ales a grupurilor de luptă de către armata rusă, continuarea ofensivei în punga Donbassului, scoaterea ucrainenilor sau încercuirea lor în punga Donbassului, cucerirea în totalitate a Oblastului Donețk.

În mod sigur, ambele obiective stau în fața planificării militare și dintr-o parte și din alta. Unii își planifică contraofensivă și rezistența în punga Donbassului, ceilalți planifică apărarea în Herson, Zaporojie și Harkov și continuarea ofensivei în punga Donbassului.

Dar ceea ce trebuie să fie luat în considerare este că suntem într-un echilibru ca acțiuni militare. Adică și unii, și alții sunt și în apărare, și în ofensivă, contraofensiva fiind o luptă ofensivă pe tipul apărării.

E.D.: Dumneavoastră considerați că acesta va fi un război de uzură, că va dura…

Generalul Virgil Bălăceanu: Păi, este deja un război de uzură și arată ca un război de uzură, dar este un război de uzură care este localizat: sud-estul Ucrainei. Probabilitatea de a fi extins în alte zone, mai ales în zona de sud-vest, având ca centru de greutate Odesa este foarte improbabilă și în sud-estul Ucrainei se vor disputa în continuare teritorii. Acum de dispută din punct de vedere militar. Să vedem evoluția din punct de vedere politică, că, militar, tot sud-estul este legat de organizarea referendumurilor de anexare a zonelor respective, care vor fi amânate. Sunt deja semnale că vor fi amânate. Nu s-a renunțat la ele, dar nu mai e probabilitatea să mai fie organizate… Știți că o dată care s-a vehiculat a fost 11 septembrie. Or, noi suntem în 9 septembrie. Duminică trebuia să fie referendumul, nu? În Herson și Zaporojie. Nici vorbă de așa ceva.

Este un efect direct al contraofensivei și al declanșării luptei de insurgență în teritoriile ocupate de inamic, respectiv de armata rusă.

E.D.: Ar putea fi iarna asul din mânecă al lui Vladimir Putin? Din trecut, știm că iarna i-a ajutat pe ruși să câștige marile bătălii.

Generalul Virgil Bălăceanu: Păi, nu este un as în mânecă la niciunul dintre cei aflați în conflict. Iarna creează dificultăți, din punct de vedere al acțiunilor militare și ambele tabere sunt și în ofensivă, și în apărare. Ofensiva este mai dificilă pe timpul iernii. Vezi înfrângerea Wehrmachtului de către armata roșie în campania din est sau a lui Napoleon.

Dacă ne menținem pe nota aceasta, o parte din forțe sunt în apărare, altele sunt în ofensivă, de ambele părți. Probleme mai deosebite vor avea, în momentul iernii, continuarea acțiunilor ofenive, fie că vorbim de ofensivă în punga Donbassului, fie că vorbim de contraofensivă în sudul Ucrainei.

Iarna se constată și o scădere a intensității acțiunilor, mai ales a celor din ofensivă, pentru că apărarea rămâne pe locul în care se găsește anotimpul, că doar n-o să renunț la apărarea pe poziții sau pe aliniamente, sau pe obiective principale, că a venit iarna. Sunt și măsurile logistice care trebuie luate, ținând seama și de echiparea efectivelor, de hrănirea acestora, de crearea condițiilor de trai ș.a.m.d.

Numai să plecăm de la ideea că iernile nu mai sunt ca altădată. Deci, nu ne așteptăm să avem o iarnă foarte grea, geroasă, cu îngheț și dezgheț. Și atunci, schimbările acestea climatice favorizează ambele părți.

De ce spun favorizează ambele părți? Favorizează și partea în ofensivă, punga Donbassului, favorizează și partea în contraofensivă, în mod deosebit regiunea Herson și Zaporojie.

Generalul Virgil Bălăceanu, pentru Bugetul.ro, despre posibilitatea ca Putin să invadeze Republica Moldova:  „Nu are cu ce. Ca să deschizi un nou front, trebuie să ai forțe suplimentare”

E.D.: De la începutul invaziei (în Ucraina) și până astăzi, s-a tot vorbit și de o posibilă invazie a armatei ruse și în Republica Moldova. Vedeți un pericol și pentru Republica Moldova?

Generalul Virgil Bălăceanu: Ce spuneam mai devreme? Deocamdată, rușii trebuie să se mențină pe malul drept al fluviului Nipru. Cum să ajungă ei în Transnistria, dacă ei nu rezistă pe malul drept al Niprului? Și dacă vor trece la apărare, pierzând malul drept al Niprului, pe malul stâng, e greu să mai treacă Niprul. Le este greu și ucrainenilor să treacă Niprul, pentru că vor trebui nu numai să-l treacă, podurile sunt deja deteriorate. Trebuie controlate, cu apărarea antiaeriană. Dar se va trece la forțare, care este mult mai dificilă.

Pentru că Transnistria înseamnă deschiderea unei noi axe. Care ar fi asta? Mikolaiv înspre Odesa, de la Odesa înspre gurile Dunării, înspre Transnistria, înspre Lvov.

E.D.: Plus că acolo (n.r. – în Transnistria) avem deja un regim pro-rus.

Generalul Virgil Bălăceanu: Nu are importanță. Avem un regim pro-rus, avem forțe rusești care nu sunt semnificative la proporția forțelor care duc războiul în Ucraina.

Ca atare, am exagera dacă am avea o abordare (n.r. – în direcția deschiderii unui nou front în Republica Moldova) acum, de genul acesta, când războiul se duce în sud-estul Ucrainei și când rușii încearcă să reziste pe malul drept al Niprului. Legați malul drept al Niprului de Mikolaiv, Mikolaivul de Odesa și Odesa de celelalte deschideri.

E. D.: Practic, din punct de vedere strategic, ar fi o greșeală din partea lui Vladimir Putin să deschidă încă un front, în Transnistria?

Generalul Virgil Bălăceanu: Nu are cu ce. Ca să deschizi un nou front, trebuie să ai forțe suplimentare. Lui îi trebuiesc forțe suplimentare ca să reușească cucerirea pungii Donbassului, îi trebuiesc forțe suplimentare ca să reziste în apărarea Herson și Zaporojie. Deci, nu pot să vorbesc de o greșeală. Ar fi o chestiune care nu poate fi aplicată acum, din punct de vedere al planificării militare.

Mai sunt și alte argumente. Nu dispun de o forță amfibie considerabilă. Au probleme cu privire la flotă, nu? Că au pierdut Crucișătorul Moskva. Nu pot să aducă suplimentări de forțe navale, că teritoriile sunt închise. Sunt foarte multe argumente care ne spun că probabilitatea de a deschide o direcție operativă în sud-vest este de domeniul, repet, al imposibilului. Cel puțin, în această etapă, în acest an. Și probabil va rămâne valabilă și în continuare.

Pentru că a avea teritoriile, înseamnă a le administra, înseamnă a le apăra, înseamnă a le hrăni, înseamnă posibilitatea alimentării cu energie electrică – vezi centrala nucleară de la Zaporojie, vezi controlul asupra barajului și lacului de la Nova Kakhovka, canalul Crimeea de acolo pleacă și alimentază cu apă toată Crimeea.

Ca atare, vorbim de obiective și economice, energetice, și strategice, din punct de vedere militar, care nu au legătură cu zona de sud-vest. Au legătură cu zona de sud-est și cu Crimeea, când vorbim de alimentarea cu apă și chiar alimentarea cu energie electrică.

Generalul Virgil Bălăceanu, pentru Bugetul.ro: La ora actuală, scenariile invadării unei țări NATO de către Rusia sunt, pur și simplu, fantasmagorice

E.D.: Așadar, la ora actuală, lui Vladimir Putin i-ar fi imposibil să invadeze o țară NATO…

Generalul Virgil Bălăceanu: Dar nici nu-și propune așa ceva. Când el nu a rezolvat problemele legate de cucerirea teritoriilor, așa cum și-a propus, el deschide alte războaie? Când are pierderi, când tehnica nu funcționează, când armamentele occidentale îi produc pierderi foarte mari, am exagera. Să nu facem niște scenarii care, la ora actuală, sunt, pur și simplu, fantasmagorice.

Dacă reușea să cucerească Kievul, dacă reușea să cucerească sud-estul Ucrainei, sigur că avea posibilitatea să deschidă și o direcție în zona de sud-vest sau mai multe direcții operative în zona de sud-vest.

Sud-estul este esențial pentru ei și ăsta este obiectivul. Dar deocamdată este obiectiv și nu avem certitudinea că va fi și realizat de către ruși.

Generalul Virgil Bălăceanu, pentru Bugetul.ro: Românii pot să stea liniștiți. Nu există indicii că Federația Rusă ar putea ataca România

E.D.: Deci, românii pot să stea liniștiți în această privință?

Generalul Virgil Bălăceanu: Pot să stea liniștiți, că nu există niciun fel de indicii și nu numai indicii, dar o analiză elementară din punct de vedere al forțelor care sunt în zonă și al logisticii, care este necesară, și al tipului de forțe care ar fi necesare pentru deschiderea unei asemenea direcții – nu sunt. Ele nu există!

Ar trebui să treacă la mobilizare parțială. Nu prea îi permit reglementările să treacă la mobilizare parțială, nu vorbesc de mobilizare generală, pentru că nu este atacat teritoriul rus.

E.D.: Vă mulțumesc!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare