sursa foto:  Poliția Română

EXCLUSIV Polițiștii ar putea cădea la pace cu Guvernul și să nu mai declanșeze greva anunțată în toate structurile Ministerului de Interne! ‘Așteptăm ca Ministerul Muncii să aibă o reacție’

Sunt șanse ca polițiștii să cadă la pace cu Guvernul PNL-PSD-UDMR și să nu mai declanșeze greva anunțată în Ministerul de Interne, la nivel de personal contractual. 

Președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, Vasile Zelca, a afirmat, pentru Bugetul.ro, că speră ca acest conflict de muncă să fie rezolvat fără a fi parcursă etapă finală, aceea de declanșare a grevei.

Liderul de sindicat a precizat, pentru Bugetul.ro, că a fost declanșat conflictul de muncă cu angajatorul, iar ulterior, în conformitate cu legislația în vigoare, a notificat Ministerul Muncii și pe cel al Afacerilor Interne.

Acum, SNPPC așteaptă o reacția din partea Ministerului Muncii, pentru rezolvarea conflictului de muncă, ca, în cele din urmă, să nu mai fie nevoie de parcurgerea etapei finale: de declanșare a grevei.

În caz contrar, polițiștii amenință cu grevă toate structurile MAI, la nivel de personal contractual.

Vezi și EXCLUSIV Polițiștii, despre amenzile date în pandemie: ‘Numai noi știm ce a fost în zilele acelea! Dați amenzi, dați amenzi, dați amenzi!’

Vasile Zelca, președintele SNPPC, pentru Bugetul.ro: „Dacă nu vom reuși să rezolvăm problema pe cale legală, vom declanșa grevă generală la nivel de personal contractual”

Am declanșat conflictul de muncă cu angajatorul. Am notificat Ministerul Muncii și Ministerul Afacerilor Interne, pentru conciliere.

Așteptăm ca Ministerul Muncii să aibă o reacție, în sensul de a interveni în acest conflict de muncă și poate reușim să rezolvăm acest conflict de muncă, fără să parcurgem și etapa finală, aceea de declanșare a grevei.

Dacă nu vom reuși să rezolvăm problema pe cale legală, vom consulta tot personalul contractual pe care îl avem ca membru și, cu siguranță, vom declanșa grevă generală la nivel de personal contractual”a afirmat, pentru Bugetul.ro, Vasile Zelca.

Comunicatul SNPPC, din 22 iulie 2022:

„Urmare eșecului, de ieri, 21 iulie, al negocierilor dintre Federațiile sindicale reprezentative și Ministerul Afacerilor Interne, privind noul ,,Contract Colectiv de Muncă la nivel grup de unități din MAI”– care reglementează drepturile/interesele personalului contractual (așa cum prevăd Codul Muncii și Legea dialogului social nr. 62/2011), am demarat procedura pentru declanșarea conflictului colectiv de muncă și, implicit, a grevei personalului contractual, acțiune sindicală PERFECT LEGALĂ, pe care o vom pune în aplicare, dacă revendicările noastre nu vor fi soluționate.
Efectele și termenul de aplicare a acestei măsuri nu pot fi cuantificate foarte precis, dar activitatea în TOATE STRUCTURILE centrale și teritoriale ale MAI va fi extrem de îngreunată și foarte dificil de desfășurat fără implicarea profesională a colegilor noștri.
Vom reveni cu detalii, pentru a preciza deciziile care urmează a fi luate în cadrul Biroului Executiv al FSNPPC, urmând a avea consultări și cu alte Federații, pentru a stabili împreună un calendar clar și concis al acțiunilor sindicale, pe care le putem derula individual sau în comun.

BIROUL EXECUTIV
al FEDERAȚIEI NAȚIONALE A SINDICATELOR POLIȚIȘTILOR ȘI PERSONALULUI CONTRACTUAL DIN ROMÂNIA – FSNPPC

Legea 62/2011 – conflictul colectiv de muncă

– art. 156: Dreptul angajaţilor de a declanşa conflicte colective de muncă în legătură cu începerea, desfăşurarea şi încheierea negocierilor contractelor colective de muncă este garantat de lege.
-art. 160: În cazul conflictelor colective de muncă angajaţii sunt reprezentaţi de organizaţiile sindicale reprezentative sau reprezentanţii angajaţilor, după caz, care participă la negocierile colective ale contractului sau acordului colectiv de muncă aplicabil.
– art. 161: Conflictele colective de muncă pot fi declanşate în următoarele situaţii:
a)angajatorul sau organizaţia patronală refuză să înceapă negocierea unui contract ori acord colectiv de muncă, în condiţiile în care nu are încheiat un astfel de contract sau acord ori cel anterior a încetat;
b)angajatorul sau organizaţia patronală nu acceptă revendicările formulate de angajaţi;
c)părţile nu ajung la o înţelegere privind încheierea unui contract sau acord colectiv de muncă până la data stabilită de comun acord pentru finalizarea negocierilor.
– art. 181: Prin grevă se înţelege orice formă de încetare colectivă şi voluntară a lucrului într-o unitate”.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare