sursa foto:  jurnalulolteniei.ro

EXCLUSIV Polițiștii trag un semnal de alarmă, după creșterea salariilor anunțată de Coaliție! Riscă să aibă venituri pe minus, începând cu luna iulie

Coaliția de guvernare a anunțat o creștere salarială în sistemul bugetar, începând cu luna iulie. Coaliția ar urma să acorde „un sfert din diferența de salariu, în conformitate cu Legea salarizării unitare, cuvenită categoriilor de salariați din sistemul public”, se precizează într-o postare a Guvernului României.

Sindicatele din Poliția Română trag un semnal de alarmă și avertizează că, de la 1 iulie, polițiștii ar urma să aibă un venit mai mic decât îl au în prezent. Vasile Zelca, președintele Sindicatului Național al Polițiștilor și Personalului Contractual din MAI, a declarat, miercuri seara, pentru Bugetul.ro, că este îngrijorat că în comunicatul Coaliției PNL-PSD-UDMR nu mai apare amendamentul privitor la actualizarea salariului de grad, de circa 100 de lei.

Ei bine, dacă nu se va produce această actualizare, începând cu luna iulie, polițiștii ar urma să aibă veniturile mai mici decât le au acum, dat fiind că de la 1 iulie nu vor mai primi norma de echipament, de aproximativ 235 de lei, după cum ne-a precizat Vasile Zelca.

Dacă ei nu vor actualiza salariul de grad, creșterea va fi netă, în medie, undeva, la vreo 210 lei”a subliniat, pentru Bugetul.ro, liderul SNPPC.

„Dacă nu mai apare, suntem pe minus”

Noi nu vorbim de o majorare salarială și vreau să precizați acest lucru. Noi vorbim de o restanță. Recuperăm o pătrime din restanța pe care Statul Român ne-o datorează de la 1 ianuarie 2022. Or, acuma primit doar un sfert din ce aveam de primit.

Da (n.r. – rămân valabile calculele pe care vi le-am transmis în aprilie), dar trebuie să mai stabilim, în zilele următoare, dacă mai rămâne în picioare și amendamentul cu acel salariu al gradului, pentru funcția îndeplinită – actualizarea salariului de grad, de până în 100 de lei, că nu mai apare în postarea celor doi președinți ai Coaliției, nici la domnul Ciucă, nici la domnul Ciolacu. Și trebuie să vedem dacă rămâne în picioare și acea actualizare a salariului de grad, pentru că, dacă nu mai apare, suntem pe minus, nu mai suntem pe plus, cu nimic.

Pentru că se va sista plata normei de echipament – de 235 de lei, cam așa este, iar creșterea de care vorbeam (n.r. – în aprilie) e de până în 300 de lei. Dacă ei nu vor actualiza salariul de grad, creșterea va fi netă, în medie, undeva la vreo 210 lei. Deci, noi vom pierde, de fapt. La venit, nu la salariu”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Vasile Zelca.

Calculele pe care le-a făcut, în luna aprilie, pentru Bugetul.ro, președintele SNPPC:

Este o majorare de 1/4 din cât trebuia să luăm. Media netului încasat este undeva la 250 de lei. Nu acoperă nici măcar inflația din ultimii doi ani.

Undeva la 1.000 de lei ar fi trebuit să crească (salariile – n.r.). Amendamentul este format din două puncte. 1/4 înseamnă undeva la media de 170 de lei și mai este un aliniat doi care spune să se actualizeze baza de calcul a salariului gradului funcției îndepline – salariul de grad. Noi avem pe Legea 153 un salariu de grad care este calculat prin raportare la salariul minim pe economie. În prezent, acel salariu de grad este raportat la salariul minim pe economie din 2018. Trebuie actualizat cu salariul minim din 2022. Diferența va fi undeva la 80 de lei de polițist, în medie. 170+80=250.

Vor fi polițiști care vor încasa doar 200 de lei net, vor fi polițiști cu funcții mai mari care vor încasa și 300-350 de lei net. Dar, din ce calcule am făcut noi, media este undeva la 250-300 de lei. La rândul ei, această creștere va produce o creștere pe sporuri, dar vine undeva la 50 de lei în plus la salariu pe lună. Dar depinde dacă lucrezi în anumite condiții să primești acele sporuri.

Cei din Comisia Buget-Finanțe ne-au asigurat că vor trece acest amendament, că au Ok-ul Coaliției. Acum așteptăm să se concretizeze, pentru că mai sunt două praguri: Comisia de Muncă, după care va veni votul în plenul Camerei Deputaților. Din ce am înțeles, Coaliția de guvernare și-a dat Ok-ul ca acest amendament să treacă. Este nemulțumitor pentru noi, dar este un pas înainte. Măcar vom acoperi inflația în parte și mai echilibrăm un pic, mai ales că știți că din iunie se va renunța la plata indemnizației de echipament: 253 de lei de polițist. Adică luăm cu o mână și dăm cu cealaltă.

Suntem foarte atenți să nu cumva să fim victimele unui joc politic cu aceste amendamente depuse în ultima zi. Ei au prelungit acum cu două-trei săptămâni procedura”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Zelca.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare