sursa foto:  capital.ro

EXCLUSIV Prof. dr. Mircea Coșea, despre introducerea impozitului progresiv: ‘O idee care alunecă spre un comunism primitiv, și anume că orice venit mare este un venit nemeritat’

Prof. dr. Mircea Coșea desființează ideea social-democraților de a introduce un impozit progresiv, în funcție de venituri.

Mircea Coșea a declarat, pentru Bugetul.ro, că această idee este una care alunecă spre un comunism primitiv, anume că orice venit mare este un venit nemeritat.

Totodată, Coșea mi-a precizat că, în vremuri de criză, orice modificare la Codul Fiscal, chiar dacă pare minoră, distorsionează mediul de afaceri.

Vezi și EXCLUSIV Profesorul Mircea Coșea, despre ieftinirea carburanților cu 50 de bani: ‘Nu va avea niciun fel de eficacitate’

Mircea Coșea: Da, eu sunt de părere că-n situațiile de criză ar trebui să fie cât mai mult amânată tot ceea ce înseamnă modificarea Codului Fiscal. Pentru că orice modificare, chiar dacă pare minoră la început, cum este cea, să zicem, pentru băuturile carbogazoase, distorsionează mediul de afaceri, în sensul predictibilității. Așa că, pe perioade de criză, trebuie făcute eforturi în primul rând pentru supraviețuire economică, nu pentru dezvoltare și creștere economică, pentru că suntem într-o economie de război, care are ca principală sarcină supraviețuirea populației și a economiei. Orice schimbare a Codului Fiscal eu aș amâna-o, până când economia ar începe să se relanseze.

Vezi și Interviu EXCLUSIV. Profesorul de economie Mircea Coșea, soluție pentru Guvern: Renunțarea temporară și parțială la operațiunea pe care o face de a îmbogăți bugetul prin TVA și accize mari la carburant

Dar, pentru că vorbim despre impozitul pe venitul global, nu cred că este momentul, nu suntem pregătiți pentru așa ceva. România nu are logistica și informatica necesară pentru a cunoaște valoarea și ponderea veniturilor globale. Deci, ar fi o aventură cu foarte multe greșeli, poate chiar și abuzuri, iar această idee de a penaliza veniturile mai mari este discutabilă, pentru că ea este o idee care alunecă spre un comunism primitiv, și anume că orice venit mare este un venit nemeritat, ceea ce nu e adevărat. Noi suntem într-o economie în care trebuie să stimulăm libera inițiativă, crearea de valoare, îmbogățirea populației, un trai mai bun.

Vezi și Rusia lui Vladimir Putin se prăbușește! Prof. univ. Mircea Coșea, pentru Bugetul.ro: ‘Până la sfârșitul acestui an, vom vedea efecte foarte grave asupra economiei rusești’

Deci, cei care lucrează bine, cei care au informație, își valorifică capitalul, sunt manageri buni trebuie să fie încurajați, pentru că, la rândul lor, cu venituri mai mari, forțează dezvoltarea economică. Dacă sunt penalizați, li se iau banii, pentru că așa zice PSD-ul că trebuie, cei care au venituri mari să fie penalizați și să fie încurajați cei cu venituri mici, deocamdată, e o greșeală. În situațiile de criză, ai nevoie de cei care produc și trebuie să-i stimulezi, trebuie să-i protejezi pe cei care nu produc și trebuie să rămână în viață, dar nu poți să-ți bazezi strategia economică doar pe pachete sociale. Trebuie neapărat să ai și niște stimulente pentru dezvoltarea economiei. Ori, aceste stimulente, în momentul de față, nu fac casă bună cu impozitul progresiv.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare