sursa foto:  digi24.ro

EXCLUSIV SRI reacționează târziu în scandalul deputatului UDMR, cu dublă cetățenie, care are acces la informații secrete

Serviciul Român de Informații a răspuns după mai bine de trei săptămâni la solicitarea făcută de Bugetul.ro, în ceea ce-l privește pe Csoma Botond, deputat UDMR cu cetățenie româno-maghiară și care are acces la informații secrete, dat fiind că face parte din Comisia de Control a SRI.

Bugetul.ro a întrebat Biroul de Presă al SRI dacă nu vede nicio problemă în faptul că Csoma Botond are dublă cetățenie și că, totodată, prin prisma funcției pe care o ocupă, are acces la informații secrete, care ar putea periclita integritatea Statului Român,

În răspunsul pe care ni l-a dat, SRI-ul informează că Botond ocupă funcția în conformitate cu legislația în vigoare, el nefiind incompatibil cu aceasta.

Vă informăm că aspectele în legătură cu care solicitaţi clarificări  excedează competenţele materiale ale instituţiei noastre, stabilite în raport cu prevederile Legii nr. 51/1991 privind securitatea naţională a  României (republicată) şi Legii nr. 14/1992 privind organizarea şi  funcţionarea Serviciului Român de Informaţii.

Totodată, potrivit art. 1 alin. (4) şi (5) din Hotărârea Parlamentului României nr. 30 din 23 iunie 1993 privind organizarea şi funcţionarea  Comisiei comune permanente a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru exercitarea controlului parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii (republicată), Comisia este alcătuită din 9 membri, aleşi în şedinţă comună a celor două Camere, la propunerea birourilor permanente ale acestora, prin consultarea liderilor grupurilor parlamentare, cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, iar în aceeaşi şedinţă, la propunerea birourilor permanente, prin consultări cu liderii grupurilor parlamentare, sunt aleşi preşedintele, vicepreşedintele şi secretarul comisiei, cu majoritatea voturilor prevăzute în alin. (4).

De asemenea, în acelaşi act normativ sunt reglementate incompatibilităţile membrilor Comisiei, astfel: membrii comisiei nu pot face parte, în acelaşi timp, din alte comisii parlamentare permanente (art. 1 alin. 6); calitatea de membru al comisiei este incompatibilă cu celelalte funcţii şi calităţi prevăzute de lege (art. 1 alin. 7); nu pot fi membri ai comisiei parlamentarii care au fost condamnaţi penal, prin hotărâre judecătorească rămasă definitivă, pentru infracţiuni contra securităţii naţionale, au făcut parte din organele de securitate, ca poliţie politică sau au colaborat cu acestea (art. 1 alin. 8); membrii comisiei nu pot fi lucrători operativi, inclusiv acoperiţi, informatori sau colaboratori ai serviciilor de informaţii (art. 1 alin. 10).”, a transmis, pentru Bugetul.ro, Serviciul Român de Informații.

Vezi și De-a dreptul scandalos! Un deputat UDMR, cu cetățenie româno-maghiară, are acces la documente clasificate ale SRI

Csoma Botond se apără că, dacă furnizează informații secrete, face închisoare

În ultima zi a lunii mai, în emisiunea lui Oreste Teodorescu, difuzată la Realitatea PLUS, a fost scos la iveală faptul că deputatul Csoma Botond, care face parte din Comisia de Control a SRI, are cetățenie româno-maghiară.

Practic, Botond nu i-a jurat loialitate doar Statului Români, ci și celui maghiar.

Întrebat de jurnalistul Bogdan Comaroni ce va face în cazul în care serviciile secrete ungare îi vor cere informații clasificate, Botond a replicat că va face pușcărie dacă va divulga astfel de detalii.

Oreste Teodorescu: Spuneti-mi, domnule Botond, aveti cumva dubla cetatenie? Sunteti si cetatean al Ungariei?

Csoma Botond: Da, am dubla cetatenie…

Oreste Teodorescu: In cazul asta, cum e posibil ca sa fiti membru, ca deputat in Parlamentul Romaniei, intr-o comisie de control pentru unul din serviciile secrete romanesti, dat fiind ca intre Romania si Ungaria relatiile nu sunt dintre cele mai amiabile?

Csoma Botond: Nu este nimic ilegal in asta…

Oreste Teodorescu: Domnule Florin Roman, in calitate de deputat si de sef al grupului PNL, cum comentati?

Florin Roman: Este posibil orice, constat, pentru ca in Romania minoritatile au toate dreptrurile, iar minoritatea maghiara prin UDMR, are chiar drepturi sporite. Iar UDMR s-a dovedit a fi o formatiune cu o agenda anti-romaneasca…

Csoma Botond: Nu e nicio ilegalitate, iar UDMR nu este impotriva romanilor, dimpotriva si Ungaria a ajutat Romania de mai multe ori… Noi nu vrem sa fim impotriva romanilor…

Bogdan Comaroni: Dar ce vreti, de fapt? Eu as vrea sa stiu cum procedati cand, fiind membru al comisiei SRI, aveti acces la documente clasificate, la rapoarte secrete, in multe din acestea, cum a spus si Oreste, sunt informatii despre actiunile antiromanesti ale Ungariei pe teritoriul Romaniei, sau despre actiunile UDMR de subminare… daca in calitate de cetatean maghiar serviciul de informatii Avo va cere ca – repet, ca bun cetatean al Ungariei – sa dati informatii despre rapoartele prezentate de SRI in comisie, ce faceti?

Csoma Botond: In primul rand, ca daca eu dau informatii in acest fel e penal, mi se face dosar penal si merg la inchisoare…

Bogdan Comaroni: Deci ar trebui sa dorm linistit, eu si romanii, sa va credem pe cuvant…

Petrisor Peiu: Nu faceti niciun fel de inchisoare, va spun eu, pentru ca va extrage Budapestea, fugiti in Ungaria si ei va protejeaza, nu va extradeaza, la fel cum a fugit si Marko Atilla, nepotul lui Marko Bela, dupa ce a creat prejudicii statului roman si e bine-mersi acolo protejat. La fel cum a fugit si agresorul lui Mihaila Cofar, la fel cum au fugit si altii care au avut actiuni impotriva statului roman.

Oreste Teodorescu: Da, si cu toate ca exista tratate de extradare intre Romania si Ungaria, partea maghiara refuza sa-i predea statului roman.

Vezi și EXCLUSIV Adevărul a ieșit la suprafață: Răsturnare situație în cazul polițistului care a aplicat ‘Legea pumnului’! A recunoscut!

Jocurile dure făcute de Klaus Iohannis pentru debarcarea lui Ludovic Orban. Cine este vârful de lance din PNL

Cine sunt milionarii care și-au construit un palat în cartierul Primăverii, lângă reședința lui Klaus Iohannis

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare