sursa foto:   Hans Punz / APA / dpa

EXCLUSIV Surse din Poliție: Până acum, România nu a avut nicio problemă tehnică nici cu austriecii, nici cu alte state membre Schengen

Surse din Poliția Română au declarat, pentru Bugetul.ro, că până acum România nu a avut nicio problemă de ordin tehnic cu Austria. Drept urmare, refuzul ministrului de Interne austriac, Gerhard Karner, de a susține aderarea României la spațiul Schengen este, pur și simplu, o bătaie de joc la adresa românilor.

Prezent miercuri, la București, la o întâlnire cu ministrul de Interne, Lucian Bode, Karner a refuzat să ofere o dată, când a fost întrebat dacă în acest an Austria susține intrarea țării noastre în Schengen.

Surse ale Bugetul.ro ne-au explicat că România nu este cu nimic diferită, la nivel tehnic, de țările membre Schengen. Sursele noastre sunt confirmate de cele mai noi datele oficiale.

Surse Bugetul.ro: „Până acum, n-am avut nicio problemă tehnică, nici cu austriecii și nici cu celelalte state membre Schengen”

Există un proiect-pilot împreună cu Serbia, e o hotărâre de guvern dată în acest sens. Sunt mai multe activități care s-au făcut la nivel macro, împreună cu reprezentanții Comisiei Europene, nu ne-am oprit niciodată. Toate astea sunt într-o continuitate.
La nivel tehnic, s-au desfășurat până în prezent mai multe activități, din ianuarie încoace. Au fost mai mult discuții tehnice. Toate acestea privesc schimbul de date, de informații, cooperarea.

V-am dat exemplu acel proiect cu Serbia, sunt mai multe activități. El, ministrul de Interne austriac, este informat de structurile noastre și știe ce s-a întâmplat până în prezent. Până acum, n-am avut nicio problemă tehnică, nici cu austriecii și nici cu celelalte state membre Schengen. Am avut discuții și le-am prezentat tot ce înseamnă mod de lucru, unde suntem la fel ca ei, nu suntem diferiți, au declarat surse ale Bugetul.ro.

La Poliția de Frontieră i s-a arătat lui Karner că autoritățile române beneficiază de sisteme de securitate la fel de avansate

De altfel, conform altor surse ale Bugetul.ro ministrului de Interne austriac, Gerhard Karner, i s-a arătat la sediul Poliției de Frontieră, miercuri, că autoritățile din România beneficiază de sisteme de securitate la fel de avansate precum cele din statele membre Schengen.

Karner: Nu pot să vă ofer astăzi o dată fixă

Avem un sistem care nu funcţionează. Dacă există controale pe care le efectuaţi la frontierele externe ale României, există controale şi între Germania, şi Austria. Asta înseamnă că şi cetăţenii austrieci, dacă se duc în Germania, sunt controlaţi. Franţa face la fel cu Germania şi aş mai putea să dau câteva exemple. Asta e dovada că sistemul nu funcţionează.

(…) Primii paşi i-am reuşit, dar mai avem mult de lucru. Sunt multe controale interne care nu ar trebui să existe. Vă spun însă foarte deschis din partea mea că nu pot să vă ofer astăzi o dată fixă. În primul rând vreau să obţinem rezultate împreună pentru ca UE să fie protejată în zona frontierelor externe”, a spus, miercuri, Gerhard Karner.

După ce a văzut cum lucrează Poliția de Frontieră, ministrul austriac a lăudat Poliția Română

Am fost şi la ultimul punct din program, la Poliţia de Frontieră, unde împreună cu domnul ministru am putut să vedem ce lucruri minunate fac colegii de la Poliţia de Frontieră pe zona lor de responsabilitate. Tocmai asta îmi dă puterea să susţin acum că România – şi ministrul de Interne Bode este partenerul meu – pentru a putea crea presiune la nivel european, inclusiv cu Comisia Europeană, pentru a putea îmbunătăţi sistemul de securitate internă”, a afirmat ministrul austriac, conform Agerpres.

Cu toate acestea, Gerhard Karner a refuzat să ne spună dacă susține aderarea României la Schengen în 2023.

Eugen DINU

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare