Joi, reporterul Bugetul.ro l-a contactat pe președintele executiv al Sindicatului Național al Polițiștilor din România (SNPR) DECUS, Bogdan Bănică, după ce doi polițiști de la Brigada Rutieră a Bucureștiului au fost „săltați” pentru luare de mită în trafic.
Contactat de Bugetul.ro, Bogdan Bănică, polițist la Brigada Rutieră, a avut un mesaj dur pentru polițiștii șpăgari din România. Liderul de sindicat ne-a precizat, însă, că nu se referă „neapărat” la cazul de joi, colegii săi beneficiind de prezumția de nevinovăție.
Bogdan Bănică: „Vreți să vă îmbogățiți? Lăsați-vă de poliție și apucați-vă de afaceri, nu pătați obrazul majorității polițiștilor”
„Fenomenul corupției trebuie redus drastic, iar diminuarea lui nu se poate face decât cu astfel de acțiuni. Fiecare dintre colegii mei trebuie să înțeleagă că această meserie se face din vocație și nu cu gândul la căpătuială.
Vreți să vă îmbogățiți? Lăsați-vă de poliție și apucați-vă de afaceri, nu pătați obrazul majorității polițiștilor care își fac meseria cu devotament și în slujba cetățeanului!
Cu mențiunea că nu mă refer neapărat la cazul de astăzi (n.r. – joi), colegii beneficiind de prezumția de nevinovăție, ci la toate derapajele tangente faptelor de corupție, atât în rândul angajaților MAI, cât și în rândul populației civile”, a declarat, pentru Bugetul.ro, Bogdan Bănică.
Procurorii cer arestarea preventivă a celor doi polițiști de la Brigada Rutieră
„Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de combatere a corupției au dispus efectuarea urmăririi penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 27 aprilie 2023, a suspecților:
PANTEA ANDREI, comisar de poliție în cadrul Direcției Generale a Poliției Municipiului București – Brigada Rutieră, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată,
OLTEANU VALENTIN, agent șef de poliție în cadrul Direcției Generale a Poliției Municipiului București – Brigada Rutieră, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:
În perioada 19 martie – 22 aprilie 2023, suspecții Pantea Andrei și Olteanu Valentin, în calitățile menționate mai sus, ar fi primit, în legătură cu neîndeplinirea unor acte ce intrau în îndatoririle lor de serviciu, respectiv pentru a nu constata și sancționa cu amendă sau pentru a nu aplica sancțiunea contravențională complementară a suspendării exercitării dreptului de a conduce, sume de bani care nu li s-ar fi cuvenit, de la 23 de conducători auto care ar fi încălcat regulile de circulație pe drumurile publice.
Modul de operare
Ca mod de operare, de cele mai multe ori banii ascunși între documentele solicitate de către agentul șef de poliție Olteanu Valentin (asigurare sau certificat de înmatriculare) ajungeau la comisarul Pantea Andrei. Ulterior, acesta ar fi scos banii, i-ar fi introdus în portofel sau buzunar, iar la sfârșitul programului acele sume de bani ar fi fost împărțite între cei doi.
În contextul menționat mai sus, la data de 27 aprilie 2023, cei doi suspecți ar fi fost surprinși în flagrant de către procurorii anticorupție după ce ar fi primit de la patru conducători auto suma totală de peste 2.000 lei.
Suspecților Pantea Andrei și Olteanu Valentin li s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.
La data de 28 aprilie 2023, cei doi polițiști urmează să fie prezentați Tribunalului București cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019”, a transmis DNA.