sursa foto:  telegrafonline.ro

Experții economici atrag atenția: ‘Cotele de TVA se majorează de anul viitor, cu implicații în sectoarele alimentar, turism și real estate’

Experții economici atrag atenția asupra noutăților legislative în domeniul TVA care vor intra în vigoare de la 1 ianuarie 2023 ca urmare a modificării Codului Fiscal prin Ordonanţa Guvernului 16/2022, cel mai mare impact urmând să fie în sectoarele alimentar, turism şi real estate.

 

„Pentru unele băuturi (ape minerale şi ape gazeificate care conţin zahăr sau alţi îndulcitori sau aromatizate, sau alte băuturi precum băuturile pe bază de soia), cota de TVA va creşte de la 9% la 19% începând cu 1 ianuarie 2023. Textul de lege face referire la anumite coduri tarifare care vor fi subiectul acestei majorări, şi anume codurile 2202 10 10 şi 2202 99”, se menţionează în materialul semnat de Izabela Stoicescu, Senior Manager PwC România şi Cristina Florea, Senior Consultant PwC România.

Astfel, producătorii, distribuitorii şi retailerii care comercializează băuturi nealcoolice trebuie să efectueze o revizie a încadrării tarifare a produselor din portofoliu, pentru a evita surprize ulterioare în ceea ce priveşte cota de TVA aplicată pentru vânzările pe teritoriul României (cotă redusă versus cotă standard), consideră consultanţii.

Analiza încadrării tarifare a băuturilor comercializate este de interes şi în contextul introducerii sistemelor RO e-factura şi RO e-transport, ambele sisteme acoperind şi produsele cu codul NC 2202.

Totodată, marii contribuabili care au obligaţia raportării SAF-T vor trebui să aibă în vedere o reactualizare a mapării de TVA dacă sunt vizaţi de majorarea cotelor aplicate, în sensul utilizării unui alt cod de taxă pentru declaraţia SAF-T începând cu prima lună a anului viitor.

 

În ceea ce priveşte serviciile de cazare, restaurant şi catering, începând cu 1 ianuarie 2023 cota de TVA a fost majorată de la nivelul actual de 5% la 9%.

 

Conform Notei de fundamentare a OG 16/2022, prin majorarea cotei de TVA, s-ar urmări facilitarea aplicării uniforme/corelate a cotei de TVA, indiferent de natura operaţiunii: prestare de servicii sau livrare de bunuri.

În timp ce există argumentul potrivit căruia această creştere a TVA este o aliniere firească la nivelul aplicabil pentru produsele alimentare (9%), rămân întrebările separate legate de impactul macroeconomic, într-un context inflaţionist cu maxime istorice. În timp ce bugetul de stat e revigorat pe termen scurt, e de aşteptat ca nota de plată să apară ulterior, ca efect al acestor măsuri de majorare a cotelor de TVA, subliniază sursa citată.

Plafonul pentru livrarea locuinţelor către populaţie pentru care se aplică TVA în cotă redusă de 5% va fi diminuat de la 700.000 lei la 600.000 lei (echivalentul a 120.000 euro) pentru o locuinţă de cel mult 120 metri pătraţi.

 

Drept măsură tranzitorie, pentru livrările de locuinţe către populaţie pentru care sunt încheiate până la 1 ianuarie 2023 antecontracte, se aplică TVA 5% potrivit regulilor actuale (în limita sumei de 700.000 lei).

 

Totodată, dacă în prezent pot fi achiziţionate mai multe imobile cu cota redusă de TVA de 5% în limita a 450.000 lei (fără TVA), începând cu 1 ianuarie 2023, doar o singură locuinţă a cărei valoare nu depăşeşte 600.000 lei va putea fi achiziţionată în regim de TVA 5%, în mod individual sau în comun.

„Vor fi excluse de la numărătoare ante contractele încheiate anterior 1 ianuarie 2023. Similar cu mecanismul anual, se va organiza un nou Registru al achiziţiilor de locuinţe cu cota redusă de TVA de 5%, începând cu 1 ianuarie 2023, în format electronic, pe baza informaţiilor furnizate de notarii publici”, arată analiza, potrivit agerpres.ro.

Noua măsură fiscală este menită să atragă un volum mai mare de TVA colectată la bugetul de stat, cu preţul unui anti stimul pe piaţa real estate, confruntată deja cu întreaga paletă de dificultăţi generate de criza actuală (preţurile în creştere la materii prime, dobânzi crescute, creşterea costului cu forţa de muncă, etc).

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare