sursa foto:  Graiul Maramuresului

Experții trag semnalul de alarmă! Pensiile, în pericol

O serie de experţi din piaţa financiară avertizează că actualul sistem de pensii, doar prin Pilonul 1 şi pilonul 2, nu va putea asigura un trai decent la pensionare şi că viitorul ar putea veni cu creşterea taxării, majorarea vârstei de pensionare, plafonarea sau scăderea pensiilor publice.

„Este nevoie să creştem nivelul de educaţie financiară atât la nivelul populaţiei, cât şi la nivelul decidenţilor. Este nevoie ca populaţia să fie informată. Avem nevoie de decizii acum, clare şi coerente întrucât sistemul de pensii este extrem de complex şi trebuie văzut în totalitatea lui. Nu este o maşinărie care poate fi oprită pentru a o înlocui sau repara”, arată experţii.

Actualul fond de pensii este de fapt un sistem de redistribuire care se numeşte CAS, afirmă Claudiu Vuţă, analist economic, Project-E. Urmând modelul ţărilor europene occidentale, în 2007 România a organizat sistemul de pensii astfel încât românii să aibă posibilitatea să redistribuie o parte către Pilonul 2, care este privat, dar şi obligatoriu. Cota CAS de 25% se aplică salariului brut şi se duce 21,25% către Pilonul 1 şi 3,75% către Pilonul 2. „3,75% nu sunt suficienţi bani pentru a întări Pilonul 2. 6% trebuia să fie legal.

Astfel, devine urgent ca pentru Pilonul 2 statul, împreună cu specialiştii din domeniu, să caute soluţii, să gândească pe termen mediu şi lung, pentru ca şi actualii angajaţi să beneficieze de pensii decente când se retrag din activitate. Vreau să văd soluţii, nu populism, să văd oameni care se implică, nu demagogi. Doar promiţând bani pensionarilor vom reuşi un singur lucru – să aruncăm fondul de pensii şi mai mult în deficit”, afirmă Vuţă, potrivit adevarul.ro

Vezi și

Cine a fost comandantul ceremoniei organizate azi, la Arcul de Triumf – El este omul care l-a întâmpinat pe Klaus Iohannis

Veste bună! Din 2021 se dau noi sume de bani pentru cei care fac parte din acest program

Mutarea făcută de Klaus Iohannis: Înainte de alegeri, șeful STS a fost avansat în grad!

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare