gaze plafonare preturi

sursa foto:  Pixabay

Facturile românilor vor exploda din 2025. În luna aprilie a anului viitor oamenii vor plăti dublu la gaze

Facturile românilor vor avea parte de măriri începând cu aprilie 2025. Președintele Asociației Energia Inteligentă, Dumitru Chisaliță, a transmis că după expirarea perioadei în care prețurile la gaze vor fi plafonate, facturile din România vor exploda, daca Executivul român nu va lua o decizie în care să evite acest dezastru.

În perioada plafonării, prețul gazelor naturale se află la 0,31 de lei/kwh, furnizorii fiind despăgubiți. Plafonarea este valabilă până în luna aprilie a anului 2025, acest lucru ducând la câteva efecte pe piața gazelor, printre care se află dispariția concurenței și menținerea unor prețuri mari pe piața gazelor. De asemenea, eșecul liberalizării din 2020, în special din lipsa pregătirii consumatorilor, peste care s-au suprapus comportamentele abuzive ale unor furnizori și nepăsarea celor care trebuiau să i-a măsuri, în speță ANRE, ANPC și Consiliul Concurenței. Un alt efect a fost acela că autoritățile au înțeles că piață liberă înseamnă mai puțini bani la buget și mai multe critici, dar și modificarea de către Uniunea Europeană a ideii care a stat la baza nașterii sale, și anume, libera circulație a mărfurilor.

”Menținerea prețurilor a fost determinată și de faptul că prin schema de compensare a diferenței între prețurile plafonate și costurile de achiziție se acceptau orice prețuri pentru gazele achiziționate. Această situație va fi greu de înlăturat și va necesita un timp în carereapariția concureței ar putea să reechilibreze lucrurile”, a precizat Dumitru Chisăliță

Patru opțiuni în această problemă a facturilor românilor

Conform președintelui Asociației Energia Inteligentă, statul are patru opțiuni în privința acestui flagel. Prima variantă ar fi aceea de a nu lua nicio măsură, aceasta fiind decizia care ar dubla prețurile la gaze, nivelul ajungând de la 0,31 de lei cât este în prezent, la 0,55 lei/kwh cât este în contractul de vânzare. A doua variantă ar fi aceea de pregătire a reliberalizării pieței de gaze, care constă în informarea consumatorilor, profesionalizarea ANRE, ANPC și a Consiliului Concurenței, înființarea unui centru de soluționare alternativă a litigiilor de pe piața energiei. De asemenea, el cere suspendarea pe 3 ani a prevederilor din Codul Civil care permite furnizorilor să prelungească aceste contracte fără semnătura clienților.

A treia variantă care ar putea fi luată în calcul ar fi menținerea unei piețe semireglementate, în care se suspendă prețul din contracte și se aplică un preț plafonat, cu plata de la buget a diferenței între costurile de achiziție ale furnizorilor și prețul plafonat. Ultima variantă prezentată de Dumitru Chisăliță este cea a reglementării pieței, însă e puțin probabil să fie acceptată de Uniunea Europeană. Dacă ar fi adoptată, va aduce prețuri care se bazează pe metoda cost plus, ceea ce ar însemna prețuri mai mici la gaze în viitor.

Nu rata: Plafonarea prețurilor la energie va fi păstrată și în viitor! Vești bune pentru milioane de români

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare