sursa foto:  Facebook

Faimoasele sucuri Frutti Fresh, pe care românii le devorează, conțin multe ingrediente care pot afecta sănătatea consumatorului

Românii consumă sucuri în cantități foarte mari. Pe lângă cele faimoase în toată lumea, cetățenii români consumă și sucurile Frutti Fresh, care însă nu sunt atât de sănătoase pentru organism precum par.

Pe eticheta băuturii carbogazoase Frutti Fresh Tutti Frutti scrie că produsul conține apă, zahăr, suc de fructe din suc concentrat (conținut de suc de fructe min 4%, în proporții variabile: mere, portocale, lămâie, kiwi, banane, struguri, ananas, piersici, grapefruit, mango), dioxid de carbon, acidifiant acid citric, stabilizatori gumă arabică și gumă esterică, antioxidant acid ascorbic, arome, conservanți benzoat de sodiu și sorbat de potasiu, colorant beta-caroten.

Potrivit InfoCons, guma esterică este un aditiv alimentar cu rol de agent de îngroșare, emulgator, stabilizator, adjuvant și aromatizant. Constituie de asemenea materie de bază pentru guma de mestecat. Este utilizat la tratamentul de suprafață al fructelor și legumelor proaspete și în băuturi nealcoolice aromatizate energizante și în băuturi alcoolice tulburi aromatizate, cu conținut de alcool mai mic de 15%. Băuturile care conțin acest aditiv nu sunt recomandate copiilor. Până în anul 2002 această substanță nu a fost permisă în România, fiind introdusă ca urmare a alinierii la legislația europeană. În doze mari, se poate ajunge la hieprkinezie, insomnie și tahicardie.

Guma arabică este un aditiv alimentar cu rol de emulgator, stabilizator, agent de îngroșare, de umplere și de aglomerare. Este un produs natural, obținut din arborele Acacia senegal. Se utilizează în cantitățile prevăzute de rețete în produse lactate, în dulciuri, creme, grăsimi emulsionate tartinabile cu sau fără arome, sosuri, toppinguri, dressinguri, înghețate, fructe și legume prelucrate, conservate, produse din carne, pește, ouă, condimente, supe, ciorbe, membrane comestibile, produse din proteine vegetale, suplimente nutritive etc. Se utilizează și ca substanță- suport pentru alți aditivi alimentari. În doze mari duce la balonare și flatulență.

Citește și: Probleme cu legea pentru frații Micula! Firmele deținute de regii imperiului Frutti Fresh au fost sancționate

Ce sunt acizii din băutura Frutti Fresh

Acidul citric E330 prezent în băutura carbogazoasă, este cunoscut sub numele de sare de lămâie. Se prezintă ca o pulbere incoloră, cu un gust acru, ușor solubil în apă. Acidul citric este utilizat în industria alimentară deoarece conferă produselor un gust plăcut de acid. Este foarte solubil în apă, deci poate fi adăugat si in sucuri, dulciuri, bomboane, jeleuri și fructe congelate. Acidul citric este necesar pentru clarificarea enzimatică a sucurilor și pentru împiedicarea zaharisirii mierii de albine. E 300, acidul ascorbic este un aditiv alimentar care face parte din categoria antioxidanților. În industria alimentară, acidul ascorbic este unul dintre cei mai utilizați aditivi nutritivi ca: agent antioxidant, agent de conservare, inhibitor de nitrozamină, fortifiant etc.

Acidul benzoic este cuprins și în grupa aditivilor cu risc de intoleranță respiratorie, putând produce chiar șoc anafilactic. Mai mult, acidul benzoic și benzoații sunt considerați aditivi cancerigeni, iar în unele țări ca SUA se interzice folosirea lor. Benzoații nu se acumulează în totalitate în organismul uman. Ei sunt eliminați în procente cuprinse între 66-95% prin conjugare cu glicina (în final fiind excretați cu acid hipuric), iar o altă parte, prin conjugare cu acid gluconic. Dozele mari și consumul îndelungat de benzoați pot produce iritație gastrică, anorexie, vomă, afectarea ficatului și a rinichilor.

Victoraș Micula, moștenitorul Frutti Fresh, nu consumă băutura carbogazoasă. Întrebat de un internaut de ce nu bea sucurile Frutti Fresh, Micula a spus că nu îi plac și că pentru el sunt doar o sursă de venit.

„Niciun dealer nu își consumă produsele. Nici eu nu beau produsele mele. Nu îmi plac. Eu vi le-am dat vouă, să fac bani, doar nu-s prost să le consum, nu?!”, a spus acesta în timpul unui live pe TikTok, scrie blitzz24.ro

Citește și: Deși pozează într-un personaj anti-sistem, Victoraș Micula este informator al Poliției Române! A turnat doi traficanți de droguri

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare