sursa foto:  Yuri Kadobnov / AFP / Profimedia Images

Federația Rusă se pregătește de un mare război? Duma de Stat a schimbat Codul Penal rus privind înăsprirea pedepselor pentru nesubordonare în timp de mobilizare militară

Parlamentul Federației Ruse a aprobat marţi un proiect de lege pentru înăsprirea pedepselor pentru o serie de infracţiuni precum dezertarea, daune aduse proprietăţii militare şi nesubordonare dacă acestea sunt comise în timp de mobilizare militară sau situaţie de luptă.

Proiectul de lege, adoptat în a doua şi a treia lectură marţi de Duma de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, survine în plină dezbatere în Rusia despre o posibilă mobilizare, un pas care ar putea escalada semnificativ conflictul din Ucraina, relatează Reuters.

Până astăzi, Codul Penal rus nu conţinea concepte ca ‘mobilizare’ sau ‘operaţii de luptă’ ”, a afirmat Pavel Cikov, şeful firmei de avocatură Agora, care a reprezentat o serie de cazuri juridice importante în Rusia.

Potrivit unei copii a proiectului de lege, consultată de Reuters, capitularea voluntară ar deveni o infracţiune pentru personalul militar rus şi se va pedepsi cu 10 ani de închisoare.

Kremlinul a declarat săptămâna trecută că nu s-a discutat despre o mobilizare la nivel naţional pentru a susţine campania militară din Ucraina, la câteva zile după o contraofensivă surpriză ucraineană care a îndepărtat forţele ruse din aproape toată regiunea Harkov.

Totuşi, unii politicieni şi naţionalişti ruşi au cerut o mobilizare totală.

La 24 februarie acest an, Rusia a lansat o agresiune militară nejustificată şi neprovocată împotriva Ucrainei. Moscova a susţinut constant că este vorba despre o ”operaţiune militară specială de denazificare” a ţării vecine şi de protejare a comunităţii rusofone din estul Ucrainei, informează agerpres.ro.

Vezi și:

Generalul (r) Ben Hodges, fost comandant al armatei SUA în Europa, îl contrazice pe Vladimir Putin: ‘Asta nu o să se întâmple niciodată! Nu are de unde’

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare