sursa foto:  Foto: Inquam Photos/George Călin

Florin Barbu: Vreau să fac creditul agricol, să îl lansez în România.

Ministrul Agriculturii, Florin Barbu a anunțat că își dorește să lanseze în România creditul agricol destinat refinanțărilor, astfel încât agricultorii să îşi poată refinanţa leasing-urile sau creditele pe care le au deja, dar la care plătesc dobânzi mari.

Așadar, Florin Barbu a vorbit despre mecanismele de compensare pentru fermierii care au reclamat pierderi tot mai mari în ultimul an. Situația a urmat după războiul din Ucraina, iar ministrul spune că a solicitat o subvenţie.

De asemenea, ministrul a anunţat că intenţionează să lanseze un credit agricol pentru fermieri. Astfel, aceştia îşi pot refinanţa leasingurile sau creditele pe care deja le au, dar la care plătesc dobânzi mari.

„Atunci când am mers la Varşovia şi alături de cele 5 state am semnat o poziţie comună prin care am solicitat prelungirea  interdicţiei de la 15 septembrie, România a adus şi un studiu privind pierderile pe care le înregistrează fermierii români, mai ales în partea de transport, pentru că în România preţul transportului s-a dublat şi am luat atunci în calcul o subvenţionare pe tona de cereale de 30 de euro. Vom încerca să suplimentăm de la bugetul naţional astfel încât să ajungem la 40 de euro pe tonă”, a explicat ministrul Agriculturii.

Potrivit oficialului, acest credit ar putea fi plătit pe o dobândă fixă de 1,95.

„Vreau să fac creditul agricol, să îl lansez în România, pentru capital de lucru. Au fost echipe de discuţii la Comisia Europeană unde am solicitat ca acel credit care este acordat, 50 la sută din acel credit să poată refinanţa leasingurile şi creditele cu dobânzi foarte mari, astfel încât să putem scoate societăţile şi fermierii din dificultate şi încercăm, prin Ministerul de Finanţe, ca acest credit să fie plătit pe o dobândă de 1,95, fixă, iar comisioanele şi alte valori, de exemplu ROBOR să fie suportat de stat, pe o perioadă de 5 ani”, a conchis Florin Barbu.

 

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare