sursa foto:  digi24.ro

Florin Cîțu îi avertizează pe guvernanți: ‘E prima lună când comerțul cu amănuntul are o dinamică negativă. Veștile proaste vor continua, pentru că e abia începutul’

Senatorul PNL Florin Cîțu, fost premier și fost ministru de Finanțe, a declarat despre scăderea cifrei de afaceri din comerțul cu amănuntul că aceasta este încă o cifră negativă privind economia. Și este abia începutul. 

 

Florin Cîțu a afirmat că am ajuns aici deoarece Guvernul intenționat a alimentat inflația, a crescut prețurile și taxele și „a intrat cu bocancii” în economie.

Cîțu, despre datele privind comerțul cu amănuntul: Continuă serie cifrelor proaste din economie

A venit ca o surpeiză și e interesant că nu am văzut comentarii oficiale. E prima lună când comerțul cu amănuntul are o dinamică negativă. Numai în pandemie a mai fost situația asta, dar atunci economia globală era închisă, oamenii nu puteau să iasă să consume.

Azi, singura explicație pe care o avem, pentru că e o continuarea cifrelor proaste pe care le avem în economie, o reprezintă efectul măsurilor socialiste impuse de un an și jumătate. Mai mulți indicatori anul acesta au venit și au consolidat această imagine de economie care e în picaj. Pe primul trimestru, investițiile străine sunt negative, deci sunt mai mici decât anul trecut, deci investitorii nu se mai uită la România. Pe primul trimestru creșterea economică… datele arată că e cel mai prost trimestru din 2021 până azi și acum, pe aprilie, avem cifrele pe comerțul cu amănuntul. Ele ne arată că vânzările au scăzut față de aceeași perioadă a anului trecut și au scăzut serios, e o scădere de aproape două procente.

”Veștile proaste vor continua, pentru că e abia începutul”

După ce introduci taxe, crești dobânzi, crești prețurile, mai intervii și cu bocancii în economie nu ai cum să ajungi decât la acest rezultat. Am avertizat că atunci când deviezi la principiile economiei de piață și începi cu taxe, dobânzi, inflație, plafonări, lucrurile se dezechilibrează și ajungem la o scădere a economiei și la aceste efecte. Toate sunt legate și veștile proaste vor continua, pentru că e abia începutul.

Puterea de cumpărare a scăzut și ce a făcut Guvernul anul trecut – a crescut prețurile pentru a crește veniturile la buget, că inflația a fost premeditată, așa a fost decizia Guvernului și eu am avertizat asupra acestui lucru – a dus la creșterea dobânzilor, au mai venit și cu taxe, toate trei au lovit în puterea de cumpărare a românilor și acum se vede în consum.

Se vede și în încasări, că se rostogolește bulgărele. Pe primele patru luni avem deficit mult mai mare decât anul trecut și gaura se adâncește și toate pornesc de la decizii economie proaste. Chiar dacă politic păreau bune pentru cei care le-au luat, erau proaste economic”, a declarat Florin Cîțu, pentru B1 TV.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare