sursa foto:  playtech.ro

Fost ministru PNL, despre reforma sistemului public de pensii: ‘Eu nu am văzut nicio prevedere în actuala lege care să ducă la o creștere a echității’

Deputatul PNL Dan Vîlceanu, fost ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene, a vorbit desper cum ar fi trebuit să arate reforma pensiilor speciale.

 

Dan Vîlceanu a explicat că reforma pensiilor speciale ar fi însemnat ca pensiile să respecte principiile contributivității și echității. Or niciunul dintre ele nu e respectat în proiectul de lege care tocmai a fost adoptat de Senat.

Acesta a mai precizat că, în ce privește parlamentarii și aleșii locali, lucrurile sunt chiar mai simple, căci în cazul lor nu e vorba de pensii propriu-zis, ci de indemnizații.

Sunt chestiuni legate de vechimea în muncă pe care un pensionar trebuie să le aibă și care trebuie să fie similare cu lucrătorii care nu vor primi pensii speciale. Vechimea în muncă să fie cumva similară indiferent de sistemul de pensie.

”S-a discutat despre o reducere a cheltuielilor cu aceste pensii”

S-a discutat despre sustenabilitate, o reducere a cheltuielilor cu aceste pensii, ca bugetul să-și permită să le plătească, și să se creeze un mecansim așa încât astfel de pensii speciale să nu mai apară. Or uitați ce s-a întâmplat în ultimul timp, când în Parlament tot se încearcă să se mai producă noi categorii.

Prin reforma pensiilor speciale și reforma sistemului public de pensii se dorește și o eliminare a inechităților. Să vorbim de militari… Avem doi care au ieșit la pensie în condiții similare, dar unul ia 3.000 de lei, altul ia 10.000 de lei. Eu nu am văzut nicio prevedere în actuala lege care să ducă la o creștere a echității”, a declarat deputatul PNL Dan Vîlceanu, conform b1tv.ro.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare