sursa foto:  stirileprotv.ro

Fost ofițer CIA: ‘Cea mai de dorit opțiune pentru a salva Republica Moldova ar fi să se unească cu România. Putin ar putea folosi Transnistria ca să atace militar Moldova’

James L. Olson, fost ofițer de elită în Directoratul de Operațiuni al Agenției Centrale de Informații a Statelor Unite (CIA), a vorbit despre schimbările geopolitice care au loc în Europa de Est în această perioadă.

 

Fostul ofițer CIA a menționat importanță vitală pe care o are România în zonă, prin poziția sa strategică, prin învecinarea cu Republica Moldova, dar și prin faptul că are ieșire la Marea Negră.

Republica Moldova se află în mare pericol de a fi ocupată militar de Rusia

Președintele rus are toate metodele și mijloacele necesare ca să pună stăpânire pe Republica Moldova, spre fostul ofițer CIA într-un interviu acordat publicației adevarul.ro. 

„Republica Moldova este o țară cu risc extrem. Dacă războiul nu se termină printr-o înlăturare a lui Putin, acesta se poate ușor extinde. Cunoaștem ambițiile regionale ale lui Putin. Își dorea să consolideze controlul asupra estului Ucrainei, să pună mâna pe toată coasta ucraineană a Mării Negre și să preia controlul asupra Moldovei. Pentru că Moldova e o țintă. Putin vrea Moldova, are o puternică bază de operații în Transnistria. Putin ar putea folosi Transnistria ca să atace militar Moldova. Putin încearcă, prin serviciile sale de informații, să o elimine pe Maia Sandu. Și gândiți-vă ce s-ar putea întâmpla dacă va face asta.Putin are deja un „președinte-marionetă” în Belarus, pe Lukașenko”, a declarat James L. Olson .

Ce îl oprește pe Vladimir Putin să avanseze militar în Republica Moldova?

Singurul lucru care împiedică Rusia să avanseze militar în Moldova este faptul că ucraineni nu cedează.

„Dacă va pune mâna pe Moldova, Putin va înconjura 77% din Ucraina. Iar lumea trebuie să conștientizeze că Republica Moldova este într-un mare risc. Rușii i-au spus deja președintei Maia Sandu că dacă Moldova se va uni cu România sau se va alătura NATO poate avea aceeași soartă ca Ucraina. Însă planul lui Putin legat de Moldova a fost amânat din cauza problemelor mari pe care le are privind războiul din Ucraina. Însă în mod cert planul pe termen lung al lui Putin include încercuirea Ucrainei. Și asta înseamnă clar că Putin vrea Moldova”, afirmă Olson.

Salvarea Moldovei ar fi să se unească cu România

Republica Moldova își poate păstra integritatea și pace doar într-un singur fel: unindu-se cât mai repede cu România.

Cred că cea mai de dorit opțiune pentru a salva Moldova ar fi să se unească cu România. Cultural, etnic și lingvistic, sunteți două popoare similare. O unire a Republicii Moldova cu România i-ar asigura o mare protecție. Iar dacă Moldova ar face parte din România ar fi automat membru NATO. Sunt însă îngrijorat dacă Republica Moldova ar încerca să se alăture NATO de una singură. Pentru că acest lucru ar fi foarte provocator pentru ruși și i-ar îndemna cumva la un atac asupra Moldovei. Și cred că cea mai bună soluție ar fi ca Moldova să se unească cu România. Și sper că unirea Moldovei cu România se va întâmpla”, a spus James L. Olson.

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare