sursa foto:  INQUAM Photos/ Octav Ganea

Fostul președinte al Curții Constituționale, despre adoptarea bugetului pe 2024 fără avizul CSAT: Avizele acestea sunt obligatoriu de cerut, dar nu sunt obligatoriu de respectat

Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Zegrean, a transmis miercuri că Guvernul și Parlamentul nu sunt obligate să respecte avizul CSAT pentru adoptarea bugetului de stat, dar sunt obligate să îl ceară.

 

Întrebat despre această situație, fostul președinte al CCR a explicat: „Avizele acestea sunt obligatoriu de cerut, dar nu sunt obligatoriu de respectat. Dacă Guvernul sau Parlamentul au cerut, că pot să ceară fie Guvernul, fie Parlamentul, pot să ceară avizul, dacă l-au cerut, este OK, pentru că Parlamentul este forul legislativ suprem. Nu poate o instituție din acestea care dau un aviz consultativ să oprească Parlamentul din a adopta o lege. Nu e valabil numai pentru legea bugetului, pentru orice lege este valabil. Am mai avut situații”.

„O singură dată am avut o situație când CSAT nu a fost întrebat și atunci, sigur, legea a plecat înapoi la Parlament pentru că nu a fost solicitat avizul, dar avizele acelea sunt consultative”, a amintit Augustin Zegrean.

„Sigur că bine ar fi să se dea – sau cum e cazul Consiliului Economic și Social, care a dat un aviz negativ, Parlamentul ar fi putut să țină, sau măcar Guvernul ar fi putut să țină seama de acel aviz și să încerce să dreagă lucrurile, să se pună de acord cu opinia, mai ales că acolo, la Consiliul Economic și Social, sunt (…) oameni cu foarte multă știință de carte, dar se pare că Guvernul e mai deștept decât toți (…). Faptul că nu s-au respectat avizele nu este nicio problemă. Nici avizul Consiliului Legislativ nu este obligatoriu de respectat”, a mai spus el, conform b1tv.ro

URMARESTE-NE

SHARE

COMENTEAZĂ

articole similare